Annons

Annons

Vardagsmat: 5 nyttiga och goda recept

Ät gott och håll dig mätt! Den här veckan frestar vi med smala rätter med torskfilé, köttfärs, kyckling och bacon.

Dela
(229)

Färsbiffarna får en spännande smak av riven halloumiost. Foto: Eva Hildén Smith

1. Halloumibiffar med bulgursallad

550 kcal

50 g halloumi

250 g nötfärs

1 litet ägg

2 krm salt

1 krm svartpeppar

1 tsk torkad el 1 msk hackad färsk oregano

½ msk smör till stekning

Servering

1 dl bulgur

125 g små tomater

Annons

10 cm gurka

1 msk olivolja

½ msk pressad citron

1 msk hackad persilja eller oregano

 

Gör så här

1. Riv halloumin. Blanda färs, halloumi, ägg och kryddor. Forma till 6 små biffar och stek ca 7 min i smör.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Koka bulgur enl anv på förp. Dela tomaterna. Skala gurkan lite slarvigt och tärna den. Blanda tomat, gurka, olja, citronsaft, persilja samt lite salt och peppar. Vänd ner i den ljumma bulguren.

3. Servera bulguren till biffarna.

 

Såsen till torsken får en fin smak av senap och honung. Foto: Eva Hildén Smith

2. Torskfilé i senapssås

450 kcal

300 g torsk- el koljafilé

salt och svartpeppar

1 dl lätt-crème fraiche

1 dl vatten

1 msk honung

½ msk svensk söt senap, gärna grov

½ msk fransk senap, gärna grov

Servering

300 g potatis

hackad dill

grönsallad

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Koka potatisen i saltat vatten. Lägg fisken i en ugnsform, salta och peppra.

2. Blanda crème fraiche, vatten, honung och senapssorterna. Smaka av med salt och peppar.

3. Tillaga fisken i ugn ca 20 min. Kolla att fisken är klar (innertemp på 52°).

4. Strö dill över fisken och servera med potatis och sallad.

 

En värmande soppa med ett saftigt bröd mättar gott. Foto: Eva Hildén Smith

3. Kycklingsoppa med bacon

535 kcal

2 skivor bacon (ca 35 g)

250 g kycklingfilé

½ gul lök

1 morot

1 stor potatis

5 dl hönsbuljong

½ dl torkade röda linser

1 dl matlagningsgrädde

1 tsk torkad salvia

salt och svartpeppar

Servering

100 g bröd

 

Gör så här

1. Strimla baconskivorna och fräs i en torr het stekpanna. Låt rinna av på papper.

2. Skär kycklingköttet i små bitar och fräs det i stekpannan. Skala och hacka löken, tärna morot och potatis.

3. Lägg bacon, kyckling och grönsakshack i en kastrull. Häll på buljong och linser. Låt sjuda 20 min med lock.

4. Tillsätt grädde och torkad salvia. Smaka av med salt och peppar. Låt soppan bli varm och servera med bröd.

 

Pastan blir extra festlig med smörstekt fänkål, ärter och pepparrot. Foto: Eva Hildén Smith

4. Festlig pastasås med fänkål & ärter

425 kcal

120 g pasta (okokt)

½ liten fänkål (ca 75 g)

½ msk smör

1½ dl lätt-crème fraiche

1 dl vatten

½ grönsaksbuljongtärning

75 g sugar snaps

1 dl gröna ärter

1–2 msk färsk riven pepparrot

salt, peppar, socker

 

Gör så här

1. Koka pastan enl  anv på förp. Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin.

2. Fräs fänkålen i smör i en liten kastrull. Tillsätt sedan lätt-crème fraiche, vatten och buljongtärning. Låt puttra några min.

3. Dela sugar snapsen och vänd ner i såsen tillsammans med ärter och pepparrot. Smaka av med salt, peppar och något kryddmått socker.

 

Så enkelt och gott med krämig svartrotsgratäng och rostbiff! Foto: Eva Hildén Smith

5. Krämig svartrotsgratäng & rostbiff

460 kcal

500 g svartrötter

citron till vattnet

salt och peppar

2 dl matlagningsgrädde

Servering

150 g rostbiff

35 g blandad sallad

125 g cocktailtomater

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Skala svartrötterna. Lägg dem genast i vatten med citron så att de inte mörknar. Skär dem i långa bitar, dela ev på längden om de är tjocka och lägg i en liten gratängform. Salta och peppra rikligt och häll på grädden.

2. Gratinera i ugn tills grädden har kokat in och rätten fått rejält med färg, ca 30 min.

3. Servera med rostbiff och blandad grönsallad med cocktailtomater.

 

Obs! Recepten är beräknade för 2 personer och innehåller max 600 kcal/portion.

Läs mer:

5 goda och nyttiga recept



 

Läs mer om:

Dela
(229)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…