Annons

Annons

Vårdagjämningen är här – 4 anledningar att älska det

Vårdagjämningen 2017 är här – ljuset blir alltmer närvarande och det kan göra under för din hälsa. Här är fyra bevis!

Dela
(38)

vardagjamning

Äntligen är vårdagjämningen 2017 här! Det brukar traditionellt anses vara dagen då ljuset vinner över mörkret, då dag och natt är lika långa för att sedan övergå till att dagarna blir längre. Egentligen är dag och natt lika långa redan innan, men vårdagjämningen brukar trots allt ses som vändpunkten.

Annons

Datumet för vårdagjämningen brukar kretsa kring den 20 mars. Fram till 2011 var datumet 21 mars, nu är det 20 mars och kommer att vara så fram till 2048, då vi byter till den 19 mars. Ändringen beror delvis på skottårsräkningen. Men i år är det 20 mars klockan 11:29 som gäller.

Gilla Hemmets på Facebook

Vi har dessutom en annan sak att se fram emot inom kort: Sommartid går vi över till den 26 mars, sista söndagen i mars månad. Då vrids klockan fram från kl 02.00 till 03.00. Omställningen kan betyda problem för många, särskilt vad gäller sömnen. Men nu fokuserar vi på det positiva.

Läs också: Så påverkas din kropp av övergången till sommartid

Här är 4 anledningar att älska ljuset

1. Vi bli piggare

– Det mest positiva med ljuset är att det aktiverar oss på morgonen, vi blir pigga, det dämpar melatonin som gör oss sömniga och vi får en rytmförskjutning som leder till morgonpigghet och därmed ökad sömnighet till kvällen, säger Arne Lowden, sömn- och stressforskare vid Stressforskningsinstitutet till Expressen Hälsoliv.

2. Vi blir gladare

Ljuset får också kroppen att tillverka mer av lyckohormonet serotonin. Det är en av anledningarna till att vi känner oss gladare och piggare när ljuset äntligen kommer.

Läs också: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

3. Vi blir kära

För både människor och djur händer mycket i kroppen på våren. Därför är det inte så konstigt att många hittar kärleken, eller åtminstone en eller annan förälskelse på våren.

– Allt blir färggladare, nya dofter, folk tar av sig kläderna. Det finns så mycket ny stimulans som sätter igång hjärnan och driver upp nivåerna av dopamin, vilket gör oss mer mottagliga för kärlek, förklarar hjärnforskaren Helen Fischer för MPR News.

4. Vi blir starkare

Allt eftersom solen blir starkare ökar också mängden D-vitamin vi får i oss när vi är ute och njuter. Brist på D-vitamin kan leda till bland annat sämre benhälsa och ökad risk att dö i förtid. I solfattiga Sverige är det dessutom särskilt svårt att få i sig tillräckliga mängder av vitaminet, då det framför allt bildas i huden när vi exponeras för solljus.

Personer som lider brist på vitamin D får även lättare att gå ner i vikt om de börjar få i sig mer av vitaminet, visar en ny studie från University of Milan i Italien.

Läs mer: Vitaminer som hjälper dig gå ner i vikt

Vårdepression

För den som blir glad och uppåt av våren är allt underbart. Men faktum är att långt ifrån alla kan dela glädjen. En av tjugo drabbas av det som kallas vårdepression. Och det kan vara extra kämpigt att känna sig ur fas på våren, när man ”ska” vara på topp.

Andra, som tycker att det är fantastiskt med våren, har ofta svårt att förstå hur tungt det kan vara för den som är deprimerad.

 

Text: Mikaela Alex, Måbra.com 

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(38)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…