Annons

Annons

Vår svenska vardagsmat i Shanghai

Dela
(0)

mat1

Lucie, restmatens mästare.

Vår chefredaktör Pia undrade vad vi äter här i Shanghai. Först ville jag inte svara – när vi bodde på lägenhetshotellet hade vi ett uselt kök och lite för nära till hämt-burgare och sushiställen.

Annons

Men nu berättar jag gärna! Här kommer en ungefärlig lista över vad vi ätit hemma under en vecka (ute-maten får jag dra en annan gång). Ska först bara poängtera att vi just nu har en fransk kock boende hos oss och att barnen givetvis ratar 70 procent av maten.

Nötfärsbiffar med pesto på soltorkade tomater, fetaost, ris, yoghurt- och vitlökssås och chilistekta bönor. All ost är dyr här och bland det värsta är ful-parmesanen – 75 kr/biten! De chili-stekta bönorna var ett recept som kvällens gäst delade med sig av. Skiva färska gröna bönor, stek med chilipulver & lite gul lök. Enkelt & gott!

mat2chili

Chili con carne – barnens favorit!

Chili con carne. Jag lyckades beställa malet nötkött på matmarknaden. Jag förstod dessutom när försäljaren sa priset. Hurra! När man tänker efter är det nästan skrämmande hur mycket nötfärs den här familjen gör av med! Inte bra för klimatet. Tål att jobbas på. Lucie, som varit vegan, vill att vi gör chili på majs och bönor nästa gång.

Pot au feu med grytbitar, potatis, små gula lökar och morötter. Dessutom använde Lucie en rot som jag skulle kalla rättika men som hon och översättningsprogrammet kallar kålrot. En av franska kökets husmans-klassiker. Grytan kokade i en och en halv timme. Kryddor: lagerblad och nejlika. Supergott!

Spaghetti med grönsaksröra. Ett recept som jag klippte ur Sydsvenskan för länge sedan. Grilla paprika i ugnen ca 20 min på 175 grader. Blanda med tärnade tomater, skivad stjälkselleri, kapris på burk, pressad vitlök, olivolja och basilika. Färsk basilika är svår att hitta här. Jag tog istället en bit gräslök som jag fått gratis på matmarknaden. Servera med spaghetti och riv parmesan över.

mat4köttb

Hemlagade köttbullar med ris och grönsaksröra, en rest från den vegetariska lunchen.

Currystekt ris. Om barnen skulle bestämma skulle vi äta currystekt ris varje dag. Jag kokar ofta dubbel mängd ris och steker upp dagen efter. Släng i grönsaksrester, kycklingbitar, korvslantar eller vad du har hemma. Perfekt restmat när man inte orkar tänka. Liksom pesto. Vi har alltid en burk hemma och som vi kan slänga över lite spaghetti.

mat3pork

Pulled pork. Min favoriträtt! Jag använder receptet från Susanne Jonsson i SVT:s Go’kväll och serverar i wraps med bönröra och massor av grönsaker. Hemmets Veckotidnings recept hittar du här.

Men titta vad som hände: Jag skulle ”multi-taska”, eftersteka köttbullar på samma gång i ugnen, glömde skruva ner värmen och….ja. Ni ser själva. Några dagar senare gjorde jag om långkoket (hittade tyvärr inte karré) och lyckades lite bättre. Av resterna gjorde Lucie småbiffar, som hon serverade till lila potatismos. Vackert! (se bilden överst)

Vad vi inte äter. Svenska rätter som vi inte äter här är till exempel:

Creme fraiche-baserade grytor och gratänger. Creme fraiche är sällsynt och dyrt. Nu har vi vant oss av med gräddbaserade såser.

Ugnsrostade rotsaker. Potatisen är för vattnig. Jag har gett upp att laga rotfrukter i ugn, en rätt som vi äter flera gånger i veckan hemma.

Fisk som inte är lax. Min man, som är kunnig på fisksorter, påstår att många av fiskarna är insjöfiskar. Eftersom vi inte känner till kvalitén på sjöarna här undviker vi hellre fisken helt. Så sent som i helgen blev vi serverade brax, men den gick inte att äta på grund av alla ben. Ikea här säljer gravad lax, som verkar vara en stor favorit bland kineserna.

Färdigköttbullar. I frysdisken hittar jag sjögurka och tjugo sorters dumplings. Köttbullarna finns kanske där, någonstans? Det hade varit skönt att ha mer nödmat att ta till när killarna matstrejkar. Ibland fuskar vi med McDonalds (en Big Mac meny kostar ca 23 kronor).

mat5ute

Visst äter vi ute ibland. Men det får jag berätta mer om en annan gång.

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…