Annons

Annons

Vår son ville leva lyxliv – men hade inte råd att betala

Flott villa, fin bil och segelbåt. Jonas ville ha allt och fick aldrig nog. När föräldrarna ifrågasatte hans extravaganta livsstil hånade han deras sparsamhet.

Dela
(0)

vår son ville leva lyxliv

När min man och jag för många år sedan bestämde oss för att bygga bo så gjorde vi det först i en liten etta med kokvrå i andra hand. Med tiden lyckades vi sedan byta den mot en mindre trea och ett eget kontrakt. Vi möblerade med vad vi hade med oss hemifrån och med tiden kunde vi sedan köpa det vi behövde.

Annons

Våra söner föddes i snabb följd och vi bodde faktiskt i den lilla trean tills Jonas blev fyra och Johannes hade börjat skolan.

Gilla Hemmets på Facebook

Ingenting har saknats dem materiellt och vi har alltid ställt upp för dem. Jag har därför svårt att förstå varför Jonas haft ett sådant otroligt behov av att handla och hela tiden byta upp sig till bättre saker, trots att de han hade skulle kunna duga länge till.

Vi betalade hans körkort och till en början fick han sedan låna sin pappas bil när han behövde köra någonstans. Min gamla bil hade vi överlåtit på Johannes för att han skulle kunna köra till sitt arbete. Det var aldrig tal från hans sida om att han ville ha en bättre bil.

Jonas däremot började snart klaga över att han inte hade någon egen bil. Problemet var att han fortfarande pluggade och bara jobbade extra på biografen i stan och därmed inte hade råd med en bil. Det här blev en het potatis i vårt hem och min man blev mäkta irriterad över hur kaxig Jonas var.

Köpte drömhuset

25 år gammal flyttade han hemifrån efter att ha fått ett fast jobb som produktionsansvarig på ett tryckeri. Med vår hjälp kunde han köpa en lägenhet i stället för att hyra eftersom vi gick i borgen. Johannes hade vi hjälpt ekonomiskt på annat vis.

Vi funderade över hur Jonas skulle ha råd med ett stort bolån när han berättade att han hade köpt en stor, fin bil på avbetalning, sprillans ny med alla finesser. Det var uppenbart att den skulle kosta honom massor även i bensin, skatt och försäkring.

Kort därefter träffade han Veronica och de båda ville förverkliga sina drömmar om ett flott liv. De sålde sina lägenheter, men eftersom ingen av dem börjat amortera nämnvärt var det ingen stor summa de fick behålla. De hittade sedan sitt drömhus, en stor, fin villa med utomhuspool i ett av de bättre bostadsområdena. Samtidigt köpte de var sin ny bil.

Under åren som gått har de kostat på sig många renoveringar, byggt uterum både på fram- och baksidan och en kupol i upplyst glas över poolen.

Eftersom vår son är vuxen skulle vi aldrig komma på idén att direkt lägga oss i vad han och hans flickvän gjorde med sina pengar, men visst kände vi en viss oro över att han tagit sig vatten över huvudet.

Vi kände oss sårade

Men när min man förra sommaren fick höra att de även hade köpt en segelbåt med sex kojplatser och sedan bara utnyttjat den under två helger kunde han inte låta bli att fråga varför de inte hade hyrt en båt i stället. Då hade de ju sluppit den stora utgiften för köpet samt hyran för både sommar- och vinterplacering av båten.

—Ja, vadå, sa Jonas med ett kaxigt leende. Tror du vi har lust att sova i och resa begagnat? Det är bara brorsan som köper begagnat hela tiden. Och ni förstås fast ni handlar väl inte alls. Sitter bara och sparar era pengar.

Det var inte utan att vi kände oss sårade. För om vi inte hade varit så sparsamma som vi är skulle han aldrig ha kunnat köpa sin första lägenhet. Vi vet inte varför Jonas har blivit som han är. Vi har inte uppfostrat honom så och hans storebror har aldrig uppfört sig så. Men det var ju hans liv och hans pengar.

För några veckor sedan ringde Jonas mig på jobbet och frågade om han fick komma en stund på kvällen. Jag blev glatt överraskad med tanke på att vi sågs sällan, men samtidigt fick jag en känsla av att något var fel.

Det visade sig att det inte längre gick särskilt bra på hans arbete och alla hade varit tvungna att gå ner i tid för att företaget skulle klara sig. Det innebar lägre lön för alla. Dessutom hade Jonas och Veronica börjat amortera på sina stora skulder, både på huset och annat, så deras ekonomi var minst sagt ansträngd.

Det hade faktiskt gått så långt att de nu skulle få hjälp med ekonomisk sanering. Allt detta hade gjort att förhållandet knakade i fogarna och Jonas och Veronica hade bestämt sig för att gå skilda vägar.

Hiskliga summor varje månad

Vi var med när bohaget skulle delas och det var nog först då det på allvar gick upp för oss att de hade köpt precis allting på krita. Både de stora vita skinnsofforna och den enorma tv:n med hemmabio betalades fortfarande av per månad precis som köksrenoveringen och jacuzzin till badrummet.

Många bäckar små hade blivit till hiskliga summor varje månad. För att klara av avbetalningarna hade de tagit snabblån till skyhöga räntor.

Huset såldes som tur var till ett mycket högre pris än de hade betalat, men både bilarna och resten av bohaget räknades som begagnat med värdeminskning som följd. Därför får de nu fortsätta att betala av på saker som de inte längre har.

Jonas fick flytta hem till oss och bor i sitt gamla pojkrum. Han är 35 år och han är numera enbart tacksam när han får låna sin pappas bil.

Marianne

 

Läs mer

Malin fastnade i skuldfällan

Pengarna har förstört mitt liv

Mina barn är beroende av mina pengar

 

Vill du dela med dig av din berättelse? Fyll i formuläret här eller mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…