Annons

Annons

Vår läsare berättar: ”Det är inte lätt att vara ensam mamma”

Du har allas ögon på dig och ska vara dubbelt så duktig som alla andra.

Dela
(27)

ensam mamma

Tala om för den ensamstående mamman vilket fantastiskt jobb hon gör!

Finns det någon som skuldbeläggs mer än en ung, ensamstående mamma?

Jag fick barn innan jag fyllde 20 år på 1970-talet. Det var då en period av intensiv utbyggnad av daghem och förskollärar-
utbildningen gick på högtryck!

Annons

Som ambitiös, ung kvinna och mamma (ej ensamstående) ville jag bli en del av detta. Jag tog därför kontakt med kommunal barnomsorg för att söka dagisplats. Innan jag kommit fram till mitt ärende konstaterade handläggaren torrt, ”ensamstående förstås”.

Det var första gången jag fick den stämpeln på mig, men med tiden blev den en del av mig!

Som ung och ensamstående mamma ska du vara dubbelt så duktig som alla andra, hålla 
tider för hämtning och lämning dubbelt så bra, ha med extra kläder och märka dem extra noga. Och missa absolut inga föräldramöten!

Du har ögonen på dig och hur du sköter ditt barn. Det är lättare att ha synpunkter på en ensam mamma, det är mer tillåtet med den som har låg status och inte håller måttet.

En annan tolerans

Törs nästan inte skriva detta, men har också mött motsatsen: den ensamstående pappan som gör ett så fantastiskt jobb och som är så duktig. Där är toleransen mycket högre.

Varför kära medsystrar? Och vem kritiserar ett gift par, hur de sköter sitt barn? Där är det en helt annan tolerans, de har en helt annan status.

När det sedan diskuteras att det är extra stökigt inom förskola och skola så lyfts en av orsakerna fram: att det är många barn med ensamstående mammor.

Det som i hög grad bidrar till att den ensamstående mamman blir/är mer ensam nu än tidigare är hur vårt samhälle fungerar. Vi lever inte längre nära föräldrar på samma sätt som tidigare, nu finns jobben och chans till egen utbildning i städerna. Den ensamstående blir mer ensam, med sitt barn och ansvar!
Så i stället för att alltid påtala fel och brister, bjud den ensamstående mamman på en kopp kaffe och tala om för henne vilket fantastiskt jobb hon gör!
Det ger henne kraft och styrka så att hon ensam orkar fostra och finnas till för en liten växande människa!

Monica

Läs mer:

Svärmor anmälde mig till socialtjänsten

Måste man älska sina barn?

Deras barnbarn kidnappades av sin mamma

Vill du dela med dig av din berättelse? Fyll i formuläret här eller mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(27)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…