Annons

Annons

Kära på nytt – efter 23 år!

Amerikanska Nora och svenske Mats träffades på en resa i Thailand som unga och blev förälskade. När de skildes åt var det med löfte om att ses igen. Men livet kom emellan. Tills de träffades 23 år senare...

Dela
(801)

4
Visa bildspel

/
Mats och Nora återfann varandra – efter 23 år!
Mats och Nora återfann varandra – efter 23 år!
Mats och Nora återfann varandra – efter 23 år!
Mats och Nora återfann varandra – efter 23 år!
...
Visa mer

 

Året var 1988 och Mats hade just anlänt till festen på paradisstranden på ön Koh Samui när han la märke till en söt, blond tjej. Det visade sig att hon, precis som han, backpackade i Thailand med några kompisar. De började prata och upptäckte att de hade massor gemensamt, trots olika bakgrund och kulturer. Mats kom från en Stockholmsförort och var inte särskilt världsvan, medan Nora vuxit upp i en högintellektuell miljö i norra Kalifornien. Olika, men ändå förunderligt lika i sitt sökande efter mening och svar på livets stora frågor. Det var som att de alltid hade känt varandra. De kunde prata om allt, och deras samtal blev snabbt djupa och filosofiska. Attraktionen var omedelbar och handlade mer om en själarnas gemenskap än utseende.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

De två kompisgängen slog följe under tiden som återstod innan det var dags att resa hem. Under de här veckorna blev Mats och Nora djupt förälskade. De tycktes ämnade för varandra, så samspelta och lyckliga var de. Men det förstod de inte just då.

Mats ler och skakar på huvudet.

—Vi var unga och oerfarna. Nora var 20 och jag 22. Hur vet man att det är ens livs största kärlek man just har träffat? Men visst kände vi båda att vi hade något väldigt speciellt, säger han och får leende medhåll av Nora.

Efter hemkomsten brevväxlade de och skickade även böcker till varandra. Men med tiden ebbade kontakten ut. Livet gick vidare på var sin sida om Atlanten. Båda träffade nya kärlekar och bildade familj.

—Jag hade ett bra äktenskap. Men jag tänkte ofta på Mats, och tio år efter Thailand mindes jag vårt löfte om att ses igen. Det var förstås bara en vacker fantasi, men jag kunde inte låta bli att fråga mig om jag kanske hade gift mig med fel man. Borde jag i stället ha varit gift med pojken på stranden? Mats lät mig skymta den största kärleken och det var magiskt, säger Nora och tillägger att tankarna på Mats kändes förbjudna, eftersom hon var gift, så hon sköt bort dem.

Hemma i Sverige tänkte Mats också en hel del på Nora. Om Kalifornien nämndes i något sammanhang påmindes han om henne och vad som kunde ha blivit om de hade fortsatt tillsammans.

Letade på nätet

Nora kunde dock inte släppa tanken på att hon måste försöka ta reda på hur det gått för Mats, tio år efter resan. Hon var nyfiken och förväntansfull när hon började söka på Altavista. Mats hette Andersson i efternamn som ung och Nora hittade snart en Mats Andersson med en mejladress. Hon skrev – och fick svar. Men nej, han var inte rätt. Däremot råkade han känna till en annan Mats Andersson som bytt efternamn till Qwarfordt och som stämde in på Noras beskrivning. Kunde det vara han? Hon fick telefonnumret och ringde upp. Nervös och pirrig.

—En helt osannolik tur. Det var som att det var menat att Nora skulle hitta mig, säger Mats, som blev perplex när han i luren hörde en välbekant röst från det förflutna.

Han tystnar och ler.

—Det kändes konstigt, spännande och underbart på samma gång. Det väckte en massa känslor i mig som jag inte riktigt kunde hantera. Jag var ju gift. Men vi pratade en stund i alla fall och det kändes fint.

Åren gick och när Facebook kom blev de vänner. Inga meddelanden utväxlades, men de gillade varandras uppdateringar och höll sporadisk kontakt. 2007 skrev Mats en sång om Nora, The first big love. Som ett stråk av vemod fanns hon ständigt i hans undermedvetna. Men han kämpade emot, eftersom han förstod vad som skulle hända om han släppte in henne i sitt liv.

Reste till Sverige

2011 reste Nora till Sverige å jobbets vägnar, och då föll det sig naturligt att träffa svenskarna från Thailandsresan. Hon hade lite kontakt med Mats reskamrater och de bestämde att de skulle sammanstråla på en thairestaurang i Stockholm. Mats kom lite senare än de andra och Nora väntade nervöst. När han äntligen dök upp var det som om de aldrig hade varit skilda åt.

—Visst hade han förändrats en del, bland annat var han inte längre blond. Men det var han, min Mats! Vi kände omedelbart samhörigheten och attraktionen från förr, säger Nora och skrattar lite när hon beskriver sina farhågor inför mötet, det första på 23 år.

—Jag var jätterädd att jag skulle få den där jobbiga känslan som man kan få med gamla pojkvänner, att man är glad att man slapp undan. Det hade varit sorgligt, eftersom jag värdesatte minnet av det jag och Mats en gång hade, den perfekta första förälskelsen. Men när jag såg honom kändes det bara… wow!

Hon suckar lyckligt och strålar mot Mats. Att de är djupt förälskade råder det inga tvivel om. De lyssnar in varandra, fyller i varandras meningar, mestadels på engelska, och söker varandras blickar.

Mats minns att han inför den där träffen på restaurangen oroligt grunnade på om Nora kanske hade blivit snobbig – han visste ju att hon skrev böcker, hade gjort filmer och rörde sig i en akademisk värld långt ifrån hans. Men så fort han kramat om henne sjönk hans axlar av lättnad. Hon var sig lik, så när som på håret som nu var långt.

De hade en underbar kväll och båda blev djupt berörda av återföreningen. Men inget mer hände och Nora reste tillbaka till USA.

Året efter skilde sig Mats och Nora från sina respektive – dock inte på grund av att de återupptagit kontakten, utan för att deras äktenskap länge hade kantats av problem.

Lämnade allt

2013 beslutade sig Nora för att våga kasta sig ut i det välkända okända och flytta till Sverige och Mats. Hennes två barn var utflugna och hon hade kommit att arbeta allt mer i Europa och Skandinavien. Det fanns ingen tvekan, bara ett jublande ja. Omgivningen tyckte att hon, i hennes ålder, var galen som lämnade allt för att flytta till Sverige. Men hon var övertygad.

—Jag var jättemodig som vågade. Men samtidigt var det så självklart och rätt. Alternativet att inte satsa på varandra fanns inte. Vi kände båda starkt att vi hade fått en ny chans, och den här gången ville vi inte förlora den. Och för oss handlade det ju inte att börja om med någon ny, okänd. Vi kände redan varandra, vi tog bara vid där vi slutade, säger Nora med ett leende och tillägger att hon varje dag känner stor tacksamhet över att de fick en andra chans.

Mats nickar.

—Vi har en djup förståelse för varandra och en närhet jag aldrig tidigare har känt med en annan människa… Vår kärlek är något utöver det vanliga.

—Ja, plötsligt är livet lätt och fyllt av lycka. Det är en myt att äktenskap är ett hårt arbete. Så behöver det inte vara, det vet jag nu, säger Nora sakta.

Har de funderat på hur livet skulle ha gestaltat sig om de hade valt att fortsätta sin relation då, när de var unga?

Ett unisont skratt. Sedan allvar. Nora sveper med handen genom håret.

—Jo, tanken har naturligtvis slagit oss. Men då hade vi ju inte haft våra barn och det är svårt att tänka sig. Jag tänker att det finns en mening med att vi skulle träffas nu när våra erfarenheter har format oss till de personer vi är i dag.

Förra året gifte de sig borgerligt i Tällberg och tidigt i våras reste de till Thailand där de på en paradisstrand, liknande den där de träffades för första gången, gav varandra sina bröllopslöften inför familj och vänner. Vackra, egenhändigt skrivna ord om respekt och ärlighet och om att alltid vara sig själva. De lovade också att barnen alltid ska komma först och att alltid välja varandra. Något löfte om att älska för evigt behövdes inte – för de har ju alltid älskat varandra.

I och med den informella ceremonin slöts cirkeln och blev samtidigt början på resten av livet tillsammans.

 

Fakta om Mats och Nora

Ålder: 50 och 48.

Familj: Noras två barn och Mats fyra barn.

Bor: I lägenhet i centrala Stockholm.

Gör: Mats driver ett företag som gör handtryckta tapeter. Nora arbetar som regissör, författare och filmare.

 

 

Läs mer: 

Maria fann kärleken bland tempelruinerna

 Mitt i livet har Håkan Nesser blivit troende

5 biofilmer du måste se i höst

 

Text: Maria Rundgren Zaitzewsky

Foto: Jenifer Glans, privat


Läs mer om:

Dela
(801)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…