Annons

Annons

Var kan jag få hjälp?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är 80 år gammal, har förmaksflimmer, har haft åtta proppar i lungorna och höger hjärtdel är förtjockad. Sökte hjälp på vårdcentralen hösten 2013 för att jag kände mig sjuk. Blev skickad vidare till akuten på sjukhuset. Där fick jag behandling med syrgas och en spruta i armen. Sedan fick jag åka hem med orden ”detta ska din vårdcentral klara av”. Jag låg hemma ett par dagar och orkade inte gå upp ur sängen.
Nu har jag sökt mig till en vårdcentral närmare bostaden. Detta för att jag inte orkar gå många meter innan jag blir andfådd och tappar andan. Där träffade jag en läkare som bytte min hjärtmedicin från Metoprolol 25 mg till Bisoprolol 2,5 mg x 2. Vid återbesöket på vårdcentralen 14 dagar efteråt fick jag hostmedicinen Cocillana-Etyfin men den hjälper inte för min andning. Det är svårt att gå eller göra något hemma. Jag blir andfådd när jag har duschat och när jag har bäddat och lagt på överkastet. Jag bor ensam och har inga syskon eller släktingar i närheten. Har en privat firma som städar varje dag. Bor dessutom på en höjd så jag orkar inte gå ut för att handla. Måste ha transport som ska beställas dagen innan man ska ut och åka. Vart vänder man sig för att få hjälp?
Berit

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

I ditt brev beskriver du hur det nog, tyvärr, ser ut för många äldre personer i Sverige i dag. Om vi ser till dina medicinska besvär har du förmaksflimmer, alltså en snabb och oregelbunden hjärtrytm. Detta har, vilket är väldigt vanligt, resulterat i att du fått blodproppar i lungorna, lungembolier som vi säger på fackspråk. Din hjärtmuskel är förtjockad som ett tecken på att ditt hjärta inte klarar sitt pumparbete, en hjärtinsufficiens som vi säger. Mot din oregelbundna hjärtrytm har du fått en typ av läkemedel som kallas för betablockerare. Jag vet inte riktigt hur din läkare tänkt när bytet gjordes, det rör sig om läkemedel inom samma grupp. En fråga i sammanhanget är om du tar något läkemedel som verkar förebyggande mot blodpropp? Har du några andra läkemedel för din hjärtinsufficiens? Om så inte är fallet borde man överväga att ge dig en effektivare behandling.
Som det är nu har du ju svårt att klara enkla vardagssysslor på grund av andnöd. Din hosta tror jag hänger ihop med din hjärtinsufficiens och hostmedicinen gör ingen nytta här. Det är till och med så att ämnen som finns i den skulle kunna ge dig ytterligare andningsbesvär. Som jag ser det måste man göra en ordentlig undersökning av dig för att sedan kunna ge dig en effektivare behandling. Om din vårdcentral inte kan göra detta får du söka dig till sjukhuset. Du ska inte behöva ha det så här!

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…