Annons

Annons

Var femte kvinna drabbas av Raynauds syndrom

Izabela Bartosik är biträdande överläkare och specialist i reumatologi vid Skånes universitetssjukhus och expert på Raynauds syndrom. Här svarar hon på frågor om sjukdomen.

Dela
(0)

kalla_hander

 

 

Izabela Bartosik

Izabela Bartosik

Vad är Raynauds syndrom?

Det innebär att du har en ökad känslighet för kyla och stress som gör att du får vita fingrar. Men varför du drabbas och vad som framkallar symtomen är okänt.

Vem drabbas?

I vanliga fall får du Raynauds syndrom redan i tonåren. Oftast drabbas långa och smala tjejer. Många har någon förälder som också har det här.

Hur vanligt är det?

20 % av kvinnorna och två procent av männen är drabbade. Nio av tio har den primära formen, som är ofarlig och som innebär att blodkärlen inte blir skadade. Det finns också en sekundär form.

Hur skiljer man de två varianterna åt?

Vi tittar på nagelbäddens blodkärl med mikroskop och de är alltid normala vid den primära, ofarliga formen.

Vad händer i kroppen?

Det som sker är att kärlen drar ihop sig. När det går över blir man varm och vissa upplever att det dunkar lite i händerna, men det ska inte göra ont vid den primära och ofarliga formen.

Vad kan du säga om den sekundära formen?

För 10 % är fenomenet ett symtom på en annan bakomliggande sjukdom. Vid den sekundära formen blir fingrarna inte bara vita utan även blå och blåsvarta. Det gör riktigt ont och kan sitta i väldigt länge eftersom blodet inte når ända ut till fingertopparna. De här personerna får också vita fingrar av fuktig väderlek, temperaturförändringar och stress och måste alltid skydda sig från kyla. Det är viktigt eftersom de annars kan få sår på fingrarna.

Vilka bakomliggande sjukdomar handlar det om?

Reumatiska sjukdomar som systemisk skleros, SLE och Sjögrens syndrom. Men det kan också bero på olika sorters inflammatoriska kärlsjukdomar. Om man som 50-åring drabbas av vita fingrar för första gången bör man uppsöka sin husläkare för hälsokontroll. Vibrerande arbetsverktyg kan också ge nerv- och kärlskada som ger upphov till vita fingrar.

Vilka mediciner finns?

Vid den sekundära formen får du alltid kärlvidgande mediciner. Har du mycket besvär av den primära varianten kan du testa kärlvidgande behandling, men det ger biverkningar som flushkänsla, huvudvärk, bensvullnad och yrsel. Nitroglycerincrème som du smörjer fingrarna med när du ska gå ut är också ett alternativ, men ger huvudvärk och blodtrycksfall.

Läs mer:

Så tinar du vita fingrar

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…