Annons

Annons

Vänd den biologiska klockan rätt med ljusterapi!

Dela
(0)

När Maria Persson fick diagnosen årstidsbunden depression fick hon också möjlighet att prova på ljusterapi.  Ett riktigt lyckokast skulle det visa sig!

 

– Jag fick ljusbehandling tidigt på morgnarna och märkte omgående att jag mådde mycket bättre. Jag orkade mer på dagarna och fick lättare att koncentrera mig på arbetet, berättar Maria i Hemmets Veckotidning nr 7.

Annons

 

Numera har hon en ljusskärm vid sidan om sängen hemma. När hon vaknar startar hon skärmen och slår på sovrums-TV:n och lutar sig tillbaka mot kudden igen. En till två timmar senare är hon redo för frukost och för resten av dagen.

 

Hunden Simba är också en viktig del av hennes må bra-recept.

– Jag blir tvingad att gå ut och promenera och träffa andra människor. Hundar kan verkligen göra skillnad, säger Maria.

 

Undersökningar visar att mellan 80-90 procent av alla svenskar påverkas negativt av vintermörkret. Vi blir onormalt trötta och får koncentrationssvårigheter. Vi äter mer och får ett ökat sug efter sötsaker.

 

– 10-15 procent får så kraftiga besvär att de behöver stöd.  Ett par procent  utvecklar depressioner. De blir inbundna och isolerade och skyller på mörkret för att slippa gå ut och träffa folk, säger överläkare Baba Pendse som arbetar på Allmänpsykiatriska kliniken  i Malmö.

 

Oavsett om man vill prova ljusterapi eller köpa en skärm för hemmabruk ska man först rådgöra med sin läkare.

 

– Det är viktigt att ta prover för att utesluta att tröttheten inte beror på järnbrist eller sjukdomar i sköldkörteln. Dessutom att det viktigt att få sin ljusterapi på morgonene. Mycket handlar om att vända den biologiska klockan rätt, att återställa balansen mellan hormonerna och andra kroppssubstanser, säger Baba Pendse.

 

Foto:  Stig-Åke Jönsson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…