Annons

Annons

Väger jag för mycket för akutpiller?

Dela
(0)

KVINNOLÄKAREN. Jag är kvinna 40+ som använder kondom men eftersom det inte ger ett hundraprocentigt skydd har jag akutpillret Norlevo som en extra säkerhet. Men nu blir jag plötsligt osäker på hur bra det är. Jag har nämligen det sista året gått upp ganska mycket i vikt och väger i dag 87 kilo. Jag har sett artiklar om att det inte skyddar kvinnor över 80 kilo. Är jag inte skyddad?
Susanne

Annons

Det stämmer att vikten har betydelse för effekten av akutpiller. För Norlevo är den minskad hos de som väger över 70 kg och ännu lägre om man väger över 80 kg. Ellaone är lite mindre viktkänsligt och har minskad effekt först om man har BMI över 35, eller väger ca 88 kg. Om du vill ha ett säkrare preventivmedel skulle jag rekommendera kopparspiral, hormonspiral eller sterilisering. Även för kvinnor som väger mindre beräknas skyddet med Norlevo vara enbart ca 70 % och med Ellaone ca 85 %. Spiral är ett mycket bra alternativ. Kopparspiralen är säker och innehåller inga hormoner. Hormonspiralen har ytterst liten mängd gulkroppshormon, som mest verkar lokalt i livmodern. Sterilisering kan numera göras med s k hysteroskopi, via slidan och livmoderhålan, ungefär som en skrapning, med minimalt obehag efteråt.

Gilla Hemmets på Facebook

Har du en fråga till kvinnoläkaren? Mejla oss här!  


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…