Annons

Annons

Vågar jag vägra julklappshysterin?

Dela
(0)

PENGAR. Nu är det jul igen – och då börjar tyvärr mina pengabekymmer. Inte bara för att det är dyrt rent allmänt, utan för att jag och min man har så olika syn på julklappar jämfört med hans systers familj. Vi brukar köpa julklappar till deras föräldrar ihop, och alltid landar det på femhundralappar. Jag däremot, för det är mest jag som protesterar, tycker att julklappar till andra vuxna bör handla om en klapp på högst några hundra kronor tillsammans. (För att inte tala om vad deras barn får på julafton medan våra sitter med färre och mindre dyra klappar…)
Alltid slutar det med att vi gör som vanligt: Min mans familj får dyra klappar av oss alla, medan mina föräldrar får för mer försiktiga belopp. ”Köp dyrare presenter till dina föräldrar också, då!” säger min man i ett försök att medla. ”Köp billigare ni i stället”, kontrar jag.
Vågar jag sätta emot de här starka krafterna och säga nej till julklappshysterin? Det känns jobbigt, men jag tycker faktiskt att det här har gått alldeles för långt.
Annars julälskare
Åh, det här med julklappar kan vara ett sådant dilemma! Det är en glädje att få ge och göra andra glada. Men den lyckan grumlas om vi känner att vi har gjort av med mer pengar än vi egentligen hade råd med. Det är lätt hänt att bli prisblind i julshoppandet och att pengarna till slut bara rasslar i väg. Julhandeln står för en fjärdedel av leksakshandelns hela årsförsäljning, det säger en hel del. Att du reagerar mot julklappshysterin tycker jag är både modigt och sunt.
Alla familjer har sina vanor och åsikter om vad som är normalt att julklapparna ska kosta. Du och din man har uppenbarligen olika bild av det, vilket gör att ni hamnar på kollisionskurs. Ni behöver lyssna på varandra och hitta fram till en prisnivå som båda är bekväma med.
När det gäller presenterna till hans föräldrar blir även hans systers familj inblandad. Har ni en sådan relation att ni kan prata om det här alla tillsammans? Det som kan få stopp på köphysterin är ofta att en i familjen vågar ta initiativet till samtal och föreslå en maxgräns för vad presenterna får kosta. Kanske skulle ni rentav unna er en julklappsfri jul?
Om ni inte kan komma överens med hans syster föreslår jag att ni inte går ihop om presenten till hans föräldrar. Och jämför inte med hur fint och dyrt de ger till varandra, kom ihåg att du och din familj har gjort ett medvetet – och klokt – val. Att vi vill visa vår kärlek till våra nära är underbart. Men det finns så många fler sätt att göra det på än att köpa saker! Och en liten present med uppriktig omtanke bakom betyder ofta mycket mer för både givare och mottagare än en stor dyr pryl som är inköpt för att man måste!
Jag önskar er en fridfull jul.

Annons

Har du en fråga om pengar? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…