Annons

Annons

Väder-Nils: Jag var livrädd för snö!

Som liten hade han snöskräck. Men han kom över sina rädslor och i dag kan SVT-meteorologen Nils Holmqvist njuta av att pulsa runt i snöstorm. – Men dessvärre har våra vinterdagar blivit allt färre.

Dela
(78)

Nils älskar julen men katten Gösta är inte lika förtjust, i alla fall inte i att bära luva… Foto: Privat

När han var en ung pojke vägrade han att gå i snö. Han var så livrädd för det konstiga, kalla vita täcket som gömde marken hemma i skånska Anderslöv att han föll i gråt.

– Jag har ett foto där jag står på ett upptinat brunnslock med tårar på kinderna – jag visste inte hur jag skulle lyckas ta mig därifrån utan att trampa på snön. Men lyckligtvis kom jag över min snöskräck och i dag drömmer jag, som alla andra, om en gnistrande vit jul och vinter säger Nils Holmqvist och skrattar vid minnet.

Annons

Men Väder-Nils, som numera bor i Stockholm med flickvännen Julia och katten Gösta, är också realist och vet att sannolikheten för en sagovit jul är liten i södra Sverige.

– Det har blivit mildare och år utan meteorologisk vinter är inte ovanligt på olika håll längre. Att ge bort en pulka i julklapp till barn i Anderslöv är inte en lika god idé som det var när farfar var ung.

– Jag har alltid älskat julen, säger Nils Holmqvist som i år ska fira högtiden på Visingsö. Foto: Janne Danielsson/SVT.

Ingen vinter

Förra säsongen hade vi ingen meteorologisk vinter (dygnsmedeltemperaturen 0,0°C eller lägre fem dygn i följd) alls på Sydkusten och på norra Öland.

– Jag har tittat på det här och antalet dagar med snö har verkligen minskat, speciellt i söder, säger Nils Holmqvist.

– Det är skrämmande och tyvärr ser det också ut som att de slaskiga, blaskiga och grå vintrarna håller på att dra sig norrut. De som bor i de mellersta delarna av landet måste vara beredda på att det inte längre är självklart med långa, snöiga, vita vintrar.

Svårt spå vinterväder

I norra Norrland är det fortfarande kallt och snörikt, även om antalet riktigt kyliga dagar även där blivit färre.

Nils gillar själv alla typer av väder även om det under vintern nästan är omöjligt att sia om hur dagen kommer att bli genom att studera moln eller väderfenomen.

– Man kan försöka läsa av lite av hur vindarna blåser, och ibland kan man också spå att det kan bli ”fikasnö”. Detta om himlen är täckt av låga, tjocka moln under ett högtryck och det är riktigt kallt när solen går upp. Om det är molnfritt ovan de tjocka kan solen göra att det bildas en rörelse och molnen kan släppa ifrån sig en del snö vid 10-tiden, förmiddagens kafferast, därav namnet.

Den svenska vintern är solfattig med bara 1-2 soltimmar per dag i snitt, ja 0 längst i norr där solen inte går upp alls en period. Värmland är ofta högst på soltoppen eftersom landskapet ligger i lä av Norge där molnen ofta ”fastnar” och snöar/regnar av sig.

Ett inbäddat Stockholm

Nils kanske allra vackraste vinterminne är från det värsta novembersnöovädret i Stockholm på över 100 år, den 9 november i fjol.

– Trump hade vunnit valet och snön vräkte ner, 40 cm på en dag. Jag gav mig ut för att samla tankarna och titta på vädret och gick runt i en stad som inte gick att känna igen. Många vägar var inte framkomliga, nästan inga bilar var ute, det var vitt överallt, så ljust och så tyst.

– Men bland de människor som var ute skapades en stark gemenskapskänsla. Alla pratade, hjälpte varandra och öppnade sina hem för de som inte kunde ta sig därifrån. Det var en väldigt stark upplevelse, säger Nils Holmqvist.

Svenska uppmätta köldrekordet är -52,6. Foto: Shutterstock-IBL

Vinterväder-rekord

* Svenska köldrekordet, uppmätt vid en officiell väderstation, är -52,6°, 2/2 1966 i Vuoggatjålme i mellersta Lapplandsfjällen.

* Vissa år blir sydsvenskarna helt snuvade på meteorologiska vintern – när det inte varit 0,0°C eller kallare fem dygn i följd. Falsterbo har gått från höst till vår 13 gånger, Göteborg 7 år och Halmstad 3.

* Det största snödjup som uppmätts vid en meteorologisk station i Sverige är 327 cm i Kopparåsen nära Riksgränsen i februari 1926.

* Varmaste o kallaste december, medeltemperatur:
7,8° Väderöarna 2006 och -23,0° Vittangi 1985.

* Varmaste o kallaste januari, medeltemperatur:

5,9° Stora Väderö 1989  och -25,3° Vittango 1893.

* Varmaste o kallaste februari, medeltemperatur:

5,8° Malmö 1990 och -27,2° Vittango 1985.

Källa: SMHI

Läs också:

Följ med Pererik Åberg till hans barndoms Kalmar

Pererik tillsammans med kusinen Fredrik Ruste i vagnen och
hunden Clementine.


Läs mer om:

Dela
(78)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…