Annons

Annons

Vad innebär diagnosen DISH?

Dela
(0)

Vår 45-åriga dotter har fått diagnosen DISH, och enligt henne är prognosen inte speciellt bra. Jag skulle vara väldigt tacksam för eventuella råd och mer information om vad DISH är och innebär, läkarna vi träffade gav oss så lite fakta om sjukdomen.
Mamma, 75 år
DISH, eller Forestiers sjukdom som den också kallas, är en reumatisk sjukdom med okänd orsak. Namnet DISH syftar på Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperostosis och beskriver i sig det som sker i samband med sjukdomen. Av okänd orsak får man en benbildning i anslutning till fästen för ledband och muskler. Sjukdomen är dubbelt så vanlig hos män som hos kvinnor och drabbar oftast medelålders och äldre personer. Den är vanligast efter 70 års ålder då den förekommer hos så många som 10 % av alla män och 7 % av alla kvinnor.
De bakomliggande orsakerna är alltså okända. Diagnosen ställs genom vanlig röntgen på vilken man ser de typiska förändringarna i ryggraden. Blodprover avseende inflammation är normala. Vanligaste symtomet är smärta och stelhet i de områden där benbildningen sker, oftast i ryggraden. Många har också besvär från skuldror, armbågar, höftleder, knän och fotleder. Hälsporre är vanligt förekommande. Bennybildning på halsryggens framsida kan påverka andning och sväljningsfunktion. De flesta med DISH upplever försämring i samband med kallt och fuktigt väder. Botande behandlig saknas men inflammationshämmande läkemedel ger ofta lindring av smärtorna. En anpassad fysisk aktivitet är mycket viktig, t ex träning i varmbassäng. Man har sett ett samband mellan DISH och diabetes typ 2 men det är osäkert hur detta ska tolkas.
DISH har oftast vad vi kallar god prognos, dvs den utvecklas inte till någon allvarlig sjukdom.

Annons

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…