Annons

Annons

Vad händer med vännerna efter skilsmässan?

En skilsmässa kan innebära att du förlorar mer än bara din partner. Vännerna kan tvingas att välja sida, eller så blir det helt enkelt för jobbigt att umgås. Men det finns sätt att hantera detta och göra separationen enklare för alla.

Dela
(14)

skiljas

Måste man skiljas från vännerna när man separerar?

Det är ofrånkomligt att en skilsmässa påverkar vänskapen och de vänner man har umgåtts med som par. Att skiljas innebär en stor förändring i livet som även omfattar umgänges
livet.

– Som par har man ju skapat en social struktur med gemensamma vänner och man få vara beredd på att det blir förändringar i den strukturen, säger Hemmets relations
expert Maria J Bratt.

Annons

Det är ju du och din partner som har bestämt er för att skiljas och det är förstås ett beslut man kan komma fram till på många sätt och av olika anledningar. Det är ett beslut som vännerna av naturliga skäl inte är inblandade i, men ändå drabbas av.

– En skilsmässa kan skapa osäkerhet och många frågor hos vännerna. Hur blir det nu? Kan man fortsätta umgås? Hur gör man i denna nya situation? fortsätter Maria som menar att vännerna kan känna allt från obehag för att det ska bli besvärligt till sorg över att vänskapsrelationen förändras.

Var ärlig

Ja, hur ska det fortsatta umgänget bli – det undrar säkert både de nyskilda och deras vänner. Här är Marias råd att man ska vara öppen och ärlig:

– Fråga paret hur de vill ha det! Gå inte bakom ryggen på någon av dem.

Det kan förstås vara väldigt olika beroende på orsaken till skilsmässan och om de som skiljer sig är vänner eller inte. Det kan vara sårigt och känsligt till en början och kanske kan det även handla om starka känslor som svallar.

– Jag tycker inte att man ska dra in vännerna om man har en konflikt. Tvinga inte vännerna att ställning. Var rädd om vänskapen! säger Maria.

Till det hör också att den som är nyskild och har ett stort behov av att få prata av sig ska tänka på att inte överutnyttja vännerna. Var hänsynsfull och försök förstå att det kan bli jobbigt att lyssna på någon som ältar för mycket.

– Jag tycker att man ska be sina vänner säga ifrån om det blir för mycket. Det är också bra om man inte hänger upp allt på en väninna som får höra allt om skilsmässan – förhoppningsvis finns det flera du kan prata ut med. Andra i samma i livssituation kan vara ett bättre stöd än gifta väninnor som känner er båda. Men det kan förstås också bli så att vänskap stärks och fördjupas i samband med en separation eftersom man har ett behov av det.

Andra sätt att umgås

Maria tror att det är ovanligt att umgänget fortsätter som förut efter en skilsmässa. Men visst kan man fortsätta vara vänner även om man inte träffas på parmiddagar längre, det finns ju andra sätt att umgås på.

– Ett sätt kan vara att man delar på sig och gör saker man tycker om. Det kan vara ett sätt att behålla vänskapen, tipsar Maria.

Det behöver inte heller vara något konstigt med att man bara håller kontakt med den ena i ett par som separerat. Det kan bero på vem man varit vän med från början, släktskap eller gemensamma intressen.

– Mitt råd är att man ska vara neutral och inte prata illa om en tidigare partner. Vem vet, det skilda paret kan ju faktiskt hitta tillbaka till varandra och börja om, säger Maria.

Vännerna kan försvinna

Tyvärr är det trots allt ganska vanligt att en del vänner försvinner i och med en skilsmässa.

– Det är förstås smärtsamt. Man ska vara medveten om att det tar lite tid att hitta en ny plattform i livet efter en skilsmässa – och i det ingår vännerna.

Skilsmässan blir ju en nystart i livet på gott och ont beroende på omständigheterna, så varför inte ta chansen att göra förändringar till det bättre.

– Det kan ju vara läge att ta kontakt med gamla vänner som man har tappat bort under åren som gått. Man kan också skaffa nya vänner. Det finns många föreningar och forum på nätet, tipsar Maria.

– Häng inte fast vid det gamla för det kommer ändå inte att bli som förut. Du gör dig själv en otjänst om du klamrar dig fast vid att allt ska fortsätta som förut. Nya vänner, nya rutiner och nya traditioner är ett sätt att gå vidare, säger Maria.

 

Tre kniviga situationer – så här gör du

1. Välj bort

Det kan hända att båda blir bjudna till samma tillställning men kan inte tänka sig att gå dit om den andra kommer.

– Ibland är det bäst att avstå, så att det inte blir stelt och pinsamt. Men tvinga inte värdparet att ta ställning för någon av er, säger Maria.

2. Tänk på barnen

Vid stora tillställningar med många gäster som en studentfest eller en jämn födelsedag krävs en annan 
strategi.

– Vid vissa tillfällen får man tänka mer på andra än på sig själv och eventuella sårade känslor. Jag tänker speciellt på när barn, och det gäller även vuxna barn, ska vara närvarande. För deras skull bör man kunna komma båda två – och om det är en stor tillställning behöver man ju inte umgås hela tiden, säger Maria.

3. Vi har bjudit 
 en trevlig man…

När du blir bjuden på parmiddagar med gamla vänner kommer det alltid en man som också är singel. Känns det krystat och jobbigt? Vill du inte att vännerna ska para ihop dig med en ny man?

– Då ska du säga ifrån, även om det är gjort i all välmening. Tala om att det känns jobbigt. Naturligtvis finns det de som tycker att det är ett trevligt sätt att träffa nya människor och uppskattar det, säger Maria.

 

Läs mer:

Skulle skilsmässan knäcka mig?

Så hanterar du skilsmässan

Smittar skilsmässaor?


Läs mer om:

Dela
(14)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…