Annons

Annons

Vad händer med barnet om vi skiljer oss?

Dela
(0)

RELATIONER. För en tid sedan hade min fru och jag en kris i vårt äktenskap men lyckades rädda vårt förhållande genom att gå på familjerådgivning. Nu känns allt bra igen och vi lever bra med våra två barn. Men det som hände skakade ändå om mig ordentligt och fick mig att börja fundera på en sak. Det är så att min fru och jag har en gemensam dotter som är fem år och hon en son på 8 år som jag inte är biologisk pappa till. Men han var bara knappt ett år då vi träffades så jag har alltid varit som en pappa för honom. Hans riktiga pappa var missbrukare och dog när pojken var tre år. Jag ser på honom som min son och älskar honom lika mycket som min dotter. Pojken vet om att han egentligen har en annan pappa men han ser mig som sin ”riktiga pappa”, säger att jag är det och att han inte vill ha någon annan pappa. Men min oro väcktes nu och jag undrar vad som händer om min fru och jag skiljer oss och blir ovänner? Kan hon då hindra mig från att träffa min son? Vad händer om hon dör? Vi älskar varandra så mycket.
Pappas pojke

Annons

Så skönt att du och din fru lyckades klara ut era problem och fortsätta tillsammans. Jag förstår att det satte i gång dessa tankar hos dig och det är viktigt och bra att du tänker igenom det här. Du bör ta upp det med din fru så att ni tillsammans kan diskutera igenom hur ni vill göra. Det bästa för pojken är om han kan knytas till dig juridiskt genom att du adopterar honom. Då kommer allt att fungera exakt likadant som det gör för ert gemensamma barn. Både vid en eventuell skilsmässa och om mamman skulle avlida. Om ni kommer fram till att du ska adoptera honom så lämnar du in en ansökan om detta till tingsrätten. Därefter görs en utredning via socialtjänsten om det bästa för pojken. Sannolikt kommer man föreslå att adoptionen är för hans bästa eftersom du har fungerat som hans pappa i princip hela hans liv. Om du inte adopterar kan din fru skriva ett papper med önskan att om hon avlider så ska du ta hand om pojken. Det är troligt att det blir så. Om du och din fru blir ovänner vid en skilsmässa så kan det tyvärr bli problem och du kan inte själv ansöka om umgänge med pojken. Du måste gå via socialnämnden som väcker frågan i tingsrätten om de bedömer att det är pojkens bästa. En krånglig och tidsödande process. Så adoption är det tryggaste för er.

Har du en fråga om relationer? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…