Annons

Annons

Vad beror låg kroppstemperatur på?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag har en fråga om min son som är 60 år gammal nu. Från det att han var 20 år har han haft låg kroppstemperatur både i vanliga fall och när han är sjuk. Blodtrycket är lågt, 94/65. Vid 40 års ålder började han att äta bara kött, ägg och broccoli. Köttet ska vara färskt och inte saltat eller rökt. Han säger att han inte tål andra grönsaker, frukt, bröd eller mjölk. Han röker inte. Vad säger du om det här? Det är kanske sent att fråga men vi har aldrig fått något riktigt svar.
Tacksam för svar

Annons

För att börja med temperaturen är det så att en stabil kroppstemperatur inom ett viss intervall är en absolut förutsättning för att våra livsprocesser ska kunna fungera normalt. Kroppstemperaturen varierar normalt mellan 36 och 37,8 grader. Den är som lägst under småtimmarna och som högst framemot eftermiddagen då vi varit aktiva under dagen. Kroppstemperaturen kan variera 3,5 grader upp eller ner utan att vi tar skada. Går den ner under 33 grader får det allvarliga konsekvenser med bl a medvetandeförlust och cirkulationsstörningar. Det viktiga är den inre temperaturen i bålen, där viktiga organ är belägna, samt temperaturen i hjärnan. I armar och ben samt i huden kan temperaturen avvika mer utan att vi tar skada.

Kroppstemperaturen regleras av temperaturcentrum i mellanhjärnan, kroppens termostat, som styr kroppstemperaturen via nervsystem och hormoner. Ändring av kroppstemperaturen sker antingen genom att påverka värmeproduktionen eller värmeavgivningen. Muskelaktivitet ökar kroppens värmeproduktion. För att då öka värmeavgivningen vidgas blodkärlen i huden samtidigt som vi också svettas. Om kroppstemperaturen blir för låg måste värmeproduktionen öka. Detta åstadkommer kroppen genom ofrivilliga muskelrörelser vilka alstrar värme, vi huttrar. Kroppens temperaturreglering kan påverkas tex i samband med infektioner då termostaten ställs in på en högre temperatur, vi får feber. Störningar i de hormonsystem som reglerar livsprocesserna, dvs ämnesomsättningen, kan också ge påverkan av kroppstemperaturen. De värden man får påverkas av var och hur man mäter kroppstemperaturen. Mätning i ändtarmen ger det mest pålitliga värdet, medan mätning i mun och öra inte sällan ger för låga värden.

Din son har onekligen lågt blodtryck. Detta i kombination med hans låga kroppstemperatur gör att man kan misstänka att han har låg ämnesomsättning. Hans kosthållning kan onekligen te sig lite ensidig men han har ju uppenbarligen klarat sig bra i 20 år och det är ju hans val. Det viktiga är att han mår bra och att han är tillfreds med sitt liv.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…