Annons

Annons

Vaccinera eller inte? Expertens bästa tips!

Nu är det högsäsong för bakterier och virus. För vissa av oss innebär det någon enstaka förkylning medan det för andra kan handla om lunginflammation och besvärlig influensa. Sven Haidl, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och specialist på infektionssjukdomar tipsar här om vilka sjudomar du ska skydda dig mot – och hur du bäst gör det!

Dela
(8)

Vaccination är en bra försäkring mot flera besvärliga sjukdomar.

Vaccination är en bra försäkring mot flera besvärliga sjukdomar.

 

Säsongsinfluensan

—Jag vaccinerar mig alltid mot influensan, säger vaccinationsexperten Sven Haidl. Influensavcciunet är väl beprövat och ett bra skydd som i princip alla bör ta, tycker jag, förklarar  Inte minst de över 65 och som tillhör riskgrupperna, som t ex är hjärt-kärlsjuka eller har en immunologisk sjukdom som sätter ner immunförsvaret.

Lunginflammation/Prevenar 13

—Är du över 65, tillhör riskgrupperna eller tidigare haft en pneumokockinfektion, typ svår lunginflammation eller sepsis (blodförgiftning), rekommenderar jag att du vaccinerar dig mot pneumokocker, som är den vanligaste bakterien vid lunginflammation. Lunginflammation är en svår sjukdom med viss dödlighet, så därför är det ett viktigt skydd.

Annons

—Prevenar 13 är ett nyare vaccin, som visat sig ge både bättre effekt och längre skydd än sin föregångare och ges till äldre som en engångsbehandling.

Överläkare Sven Haidl vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö har full koll på höstens smittor.

Överläkare Sven Haidl vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö har full koll på höstens smittor.

Kikhosta/ Boostrix

Kikhosta är på uppåtgående i hela västvärlden och ger en väldigt långdragen hosta, vilket kan vara jobbigt för äldre. Den är inte direkt livshotande för vuxna, det är den däremot för små barn som kan bli smittade av vuxna. I Sverige dog två spädbarn förra året sedan de insjuknat i kikhosta.

—I dag vaccineras spädbarn först vid 3 månaders ålder, så då är barnen oskyddade den första tiden, förklarar Sven Haidl.

Boostrix är ett kombinerat vaccin mot stelkramp, difteri och kikhosta.

—Eftersom det ännu så länge inte finns någon enskild påfyllnadsdos för kikhosta är detta ett bra alternativ. Vart 20:e år bör du också ta en påfyllnadsdos mot stelkramp och difteri.

Bältros / Zostavax

—Danskarna kallar bältros för helveteseld, och det säger ju en del. Vaccin med Zostavax minskar risken rejält för att få sjukdomen, men också mot smärtan och komplikationer. Eftersom man inte säkert vet hur länge vaccinationen skyddar, ingår inte vaccinet längre i högkostnadsskyddet, så priset för en dos är 1 400:–.

 

Läs mer: 17 livsmedel som gör dig piggare

 


Läs mer om:

Dela
(8)Annons


Annons

Laddar nästa sida…