Annons

Annons

Utan Zlatan hade familjen brunnit inne!

Zlatan är Patriks, Thereses och Simons största hjälte. Vovven reagerade direkt när villan började brinna och utan honom hade familjen kanske inte vaknat i tid.

Dela
(37)

2
Visa bildspel

/
Utan Zlatan hade familjen brunnit inne!
Utan Zlatan hade familjen brunnit inne!
...
Visa mer

 

Natten när det började brinna hemma hos dem i slutet av oktober förra året sov Therese och Patrik i sitt rum på ovanvåningen. I rummet intill låg Simon i djup sömn i sin lilla säng.

—Vid ettiden på natten vaknade jag av att Zlatan förde ett himla liv i vår säng. Han var orolig och sprang runt i sängen och gnydde, berättar Therese.

Annons

—Ända sedan vi flyttade in i huset har jag varit lite nojig för att det skulle bli inbrott.

Då kändes ingen röklukt på övervåningen och det hördes inga ljud nerifrån.

—Det luktade faktiskt inget när jag gick nerför trappan. Det var först när jag kom in i köket som jag kände en svag röklukt, berättar Patrik.

Men när han öppnade dörren ner till källaren var det ingen tvekan om var lukten kom från. Tjock svart stickande rök vällde ut samtidigt som en intensiv hetta slog emot honom.

—När Patrik sprang uppför trappan kände jag också röklukten. Han bara skrek åt mig att ta Zlatan i famnen och ta mig ut så fort som möjligt medan han sprang in i Simons rum och hämtade honom.

 

Läs mer: Moa dödades av en kubmanet

 

Den kraftiga rökutvecklingen gjorde det svårt att andas, men den lilla familjen lyckades ta sig ut ur huset. Då upptäckte de att de var alldeles för tunt klädda i den kyliga natten.

—Jag satte Therese och Simon i bilen som jag backade ett 50-tal meter för att den inte skulle stå för nära huset. Sedan sprang jag in och hämtade några jackor som hängde i hallen.

Elen fungerade fortfarande när de flydde ut ur huset, men bara någon minut senare slogs den ut av branden och det blev plötsligt helt kolsvart.

—Jag sprang in igen för att för att försöka släcka branden. Jag var chockad och tänkte inte klart. Jag vet att jag tänkte hälla vatten i en kastrull, men i paniken hittade jag ingen kastrull utan bara en stekpanna.

Lika chockad och omtumlad var Therese som satt i bilen med Simon och Zlatan i famnen och försökte hålla dem varma.

—Jag fick panik när Patrik sprang in i huset igen. Jag var rädd att taket skulle rasa ner över honom. Jag visste ju inte hur mycket det brann.

Patrik tvingades ge upp försöket att själv släcka branden.

—Grannarna på andra sidan gatan vaknade när jag bultade på deras dörr och de ringde 112.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde efter en kort stund få kontroll över branden som startat i källaren. Men rökskadorna var enorma.

—När vi senare på natten återvände till vårt hus tillsammans med brandmännen såg vi hur sotet trängt sig in precis överallt, säger Therese.

Huset renoverat innan branden

Lille Zlatan, som är en korsning mellan en chihuahua och en papillon, är utan tvekan familjens stora hjälte hemma hos Therese, 25, och Patrik ”Åke” Åkesson, 30.

Det var han som väckte dem när det började brinna i deras källare förra hösten och som gjorde det möjligt för dem att snabbt sätta sig i säkerhet med sonen Simon, 4.

Det har gått nästan ett år sedan den dramatiska branden när vi kommer hem till den lilla familjens återuppbyggda hem i Markaryd i södra Småland. Patrik visar Simon hur han ska spela ett dataspel på surfplattan vid köksbordet samtidigt som han serverar oss kaffe.

—Allt i huset är i stort sett nytt, berättar Therese under tiden. Det tråkiga var att vi precis blivit klara med vår egen renovering av huset när det började brinna.

Tvåplansvillan, som ligger mitt i det lilla fridfulla samhället, är det unga parets förverkligande av sina husdrömmar. De bodde tidigare i en lägenhet i Strömsnäsbruk, men kände att de ville ha ett eget hus när de fick sonen Simon.

—Vi köpte huset förra våren och då var det ett riktigt renoveringsobjekt. Tapeterna hade inte bytts ut sedan 70-talet och det låg heltäckningsmattor i flera rum, säger Therese och skrattar.

Innan de ens kunde flytta in i huset krävdes en omfattande renovering. Patrik ägnade all ledig tid på kvällar och helger med att arbeta i huset.

—Det var en fantastisk känsla när vi kunde flytta in i vårt första egna hus, säger Therese samtidigt som hon tar upp Zlatan i famnen.

—Han är egentligen ett impulsköp. Men det var tur att vi köpte honom. Om inte han hade funnits kunde det ha gått riktigt illa. Då hade vi troligen inte vaknat förrän brandlarmet på andra våningen gick igång och då hade vi kanske inte kunnat ta oss ut oskadda.

—Det är Simon som döpte honom till Zlatan. Det är verkligen ett passande namn på honom. Han är en riktig hjälte, säger Patrik.

Med i TV3:s Husräddarna

Lille Simon blev rejält skrämd av branden. Under hela dramat satt han knäpptyst i sin mammas famn och flera månader efteråt vågade han inte sova ensam i sin säng.

I stort sett allt familjen ägde förstördes av röken. De hade bara kläderna de hade på sig när de flydde ut ur huset och jackorna som Patrik hämtade åt dem.

Det visade sig att branden berodde på ett elfel och att den startat i elskåpet i källaren.

—Vi hade installerat två värmepumpar, men de räckte inte riktigt till när det blev kallare. Vi hade satt igång ett par elelement och det klarade inte husets elsystem, säger Patrik.

 

Läs mer: Tanja fick 16 000 volt genom kroppen

 

På grund av den dramatiska branden i deras hus har den lilla familjen och hjältehunden Zlatan också blivit tv-kändisar. Bara några dagar efter dramat fick de erbjudande om att vara med i TV3-programmet Husräddarna.

—Vi var först mycket tveksamma, men tyckte det var bra om det kunde hjälpa oss att rädda vårt hus samtidigt som det spred information om att det är viktigt att ha bra försäkringar, säger Therese.

I programmet, som sändes i slutet av september, fick tittarna följa Therese och Patrik under återuppbyggandet av deras hem. Det enda av de ägodelar de hade tidigare som inte har slängts är fotografier och några minnessaker.

 

 

—De ligger nerpackade i lådor som stinker av rök. Vi vet ännu inte hur mycket av det som går att rädda, berättar Therese.

I slutet av april kunde den lilla familjen äntligen flytta tillbaka hem efter att ha bott i flera olika tillfälliga lägenheter.

—Det var extremt skönt. Förutom brandvarnare på alla våningsplan har vi nu också en stor pulversläckare som hänger i hallen. Och så har vi ju Zlatan, säger Therese och ger den lille hjälten en godisbit.

 

Läs mer

Reine vara nära att dö i eldhavet

Hunden Varro skyddar dödshotade Malin

Hunden fick egen sång av husse


Läs mer om:

Dela
(37)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…