Annons

Annons

Utan Ingrid hade jag inte levt idag!

Dela
(0)

Ett insektsstick kan vara livshotande. Det har både Hans Klementsson och hans granne, Ingrid Fransson, lärt sig på ett minst sagt dramatiskt sätt. Det började med att telefonen ringde hemma hos Ingrid och i luren hördes en kraftig duns innan det blev tyst, så när som på tassande, små hundsteg.
– Först förstod jag inte vem det var, jag kunde inte urskilja några ord, men när jag hörde de där små hundstegen efter dunsen, så tänkte jag att det nog måste vara Fanny, min grannes hund.
Ingrid kastade sig i bilen och körde bort till sin granne Hans. Att läget var allvarligt förstod hon genast.
– När jag kom fram låg han vid telefonen inne på kontoret, djupt medvetslös, berättar Ingrid i Hemmets Veckotidning nr 28.
Bara några veckor tidigare hade hon fått veta att Hans, som var biodlare, blivit stungen av sina bin och fått en allergisk reaktion. Ingrid anade att samma sak hänt igen, och hon agerade direkt.
– Som tur var visste jag var akutmedicinen fanns. Och jag ringde direkt till en läkare i närheten.
Läkaren förklarade att det hängde på minuter om Hans skulle överleva. En ambulans skulle inte hinna fram i tid, eftersom detta inträffade på landet, i Skärseröd i norra Skåne. I stället hängde allt på Ingrid.
Med läkarens i telefonen, som berättade för henne vad hon skulle göra, använde Ingrid först injektorn med adrenalin. Den kan närmast beskrivas som en automatspruta, som går snabbt och enkelt att använda genom att man slår den mot låret. Det tog några evighetslånga minuter innan Hans kvicknade till och kom upp ur medvetslösheten.
– Nästa steg var att röra ut Betapred-tabletter i vatten, få i honom blandningen och sedan ut med honom i bilen, säger Ingrid, som inte förrän hon lämnat Hans på vårdcentralen, en och en halv mil bort och läkaren tog över, kunde pusta ut.
Det har gått ett par år sedan händelsen inträffade och bina har Hans, av naturliga skäl, inte längre kvar. Men han har tydliga minnen av den ödesdigra sommardagen.
– Jag höll på med bikuporna och skulle ta ut ramar för att kontrollera dem när ett bi förirrade sig in under mina långbyxor. Bina var inte aggressiva på något sätt, men när jag kände hur det där biet kröp uppför mitt ben, tänkte jag genast att det här inte alls var bra. Jag försökte snabbt slå till, men det hann sticka mig…
Ganska omedelbart kände Hans sig yr, illamående och febrig och försökte ta sig in för att ringa efter hjälp. Riktigt vad som sedan hände innan han kvicknade till efter adrenalinsprutan, har han bara vaga minnen av. Men en sak är han säker på: Utan Ingrids rådiga ingripande hade han inte levt i dag!

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Livshotande allergi är mycket ovanligt
Ungefär en av hundra svenskar är allergisk mot bi- eller getingstick, men en så kraftig reaktion som Hans Klementsson drabbades av är väldigt ovanlig. Också humlor har gadd och kan stickas, men det är mycket ovanligt. Dock tillhör humlorna samma familj som bin och getingar så även deras stick kan ge allergiska reaktioner.
– Det är inte så vanligt att personer blir allvarligt sjuka av sådana här stick, men för dem som är mycket allergiska kan reaktionen bli desto allvarligare, berättar Håkan Klementsson, specialistläkare inom akutsjukvård och öron-näsa-hals-sjukdomar.
Även den som inte är allergisk bör söka vård om sticket sker i munnen eller halsen, då andningsvägarna kan svullna igen.
– Givetvis ska man även söka vård genast om man märker att man blir slö, får utslag eller huvudvärk, blir yr och illamående.
I dag är det lyckligtvis ovanligt med dödsfall till följd av insektsstick, i Sverige rapporteras i snitt två fall per år. En del av förklaringen till de sjunkande dödstalen är sannolikt att det i dag är möjligt att behandla allergin med så kallad allergivaccinering.
– Det innebär att patienten får många injektioner med små doser av ämnet man reagerar mot under flera års tid, förklarar Håkan Klementsson. Behandlingen tar mellan tre och fem år men har mycket god effekt, drygt 95 procent av dessa patienter blir hjälpta.
En annan förklaring är att människor som är allergiska oftast har akutmediciner hemma, precis som Hans Klementsson, en injektor med adrenalin och kortison- eller antihistamintabletter.

Så vet du om du är allergisk!

Om du inte är allergisk och blir stucken brukar reaktionen bli som kraftigast tolv till 24 timmar efter sticket. Det är vanligt att huden blir röd, svullnar, kliar och gör ont vid stickstället. Besvären försvinner som regel inom ett dygn, men det kan ta upp till en vecka.
Är du allergisk dröjer det oftast inte mer än en kvart upp till en timme innan du märker av kraftiga reaktioner. Svullnad, klåda (särskilt i handflator, på fotsulor och i hårbotten), illamående och buksmärtor kan vara tecken på en sådan allergisk reaktion. Misstänker du att du är allergisk mot bi- och getingstick kan du göra ett så kallat pricktest eller ett RAST-test. Din vårdcentral kan berätta mer om hur testerna går till.

Sök vård om…
…du har blivit stucken i halsen eller munnen.
…du får kraftiga reaktioner som nässelutslag, svullnader i ansiktet, andnöd, illamående, yrsel eller kallsvettningar.
…du har fått många stick på samma gång och/eller börjar känna dig matt eller illamående.

Läs mer om bi- och getingallergi i veckans nummer!

Text: Jeanette Thelander Foto:Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…