Annons

Annons

Diabetes – upptäck varningssignalerna!

I Sverige har cirka 400 000 personer typ 2-diabetes, men siffran kan vara dubbelt så hög eftersom det finns ett stort mörkertal. Här berättar vi om varningssignalerna och hur du bäst behandlar sjukdomen.

Dela
(62)

För diabetiker är fysisk aktivitet rena medicinen.

För diabetiker är fysisk aktivitet rena medicinen.

 

Forskare slår gång på gång larm om den snabba ökningen av diabetes.

Från Världshälsoorganisationen, WHO, kommer rapporter om att 438 miljoner personer kan ha diabetes år 2030. Främst handlar det om typ 2-diabetes, som ca 400 000 personer svenskar har och ungefär lika många beräknas ha oupptäckt. Men även typ 1-diabetes ökar. I Sverige får, efter Finland, flest barn i världen diabetes. Varje dag insjuknar två barn i typ 1-diabetes, men en del drabbas även i vuxen ålder.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Vid diabetes klarar inte kroppen att ta hand om sockret, glukosen, i blodet. Vid typ 1-diabetes beror det på att kroppens immunförsvar har förstört kroppens insulinproducerande celler i bukspottkörteln, så att kroppen inte har något insulin att bryta ner sockret med.

Vid typ 2-diabetes finns det fortfarande en insulinproduktion, men den är inte tillräcklig för att styra införseln av socker i cellerna eller så har cellerna blivit okänsliga för hormonet.

När blodsockret är för högt kan både nerv- och kärlsystem och olika organ skadas, därför är det så viktigt att upptäcka diabetes i tid och behandla den rätt. Då minskar risken för allvarliga följdsjukdomar. Och du kan börja redan i dag! En rask promenad eller en cykeltur i 30–40 minuter ökar cellernas känslighet för insulin i upp till två dygn. Och med en ökad känslighet följer sänkta blodsockervärden – och bättre hälsa!

 

Läs mer: 7 frågor och svar om diabetes

 

Träna hemma – med ett gummiband

Ett gummiband är det perfekta träningsredskapet som du kan ha med dig överallt och träna hela kroppen med – på den nivå som passar dig!

Läs mer och beställ direkt från oss här!


Läs mer om:

Dela
(62)Annons


Annons

Laddar nästa sida…