Annons

Annons

Undvik storstädning – genom att småstäda

Hatar du att storstäda? Nu slipper du det – nästan. Genom att småstäda regelbundet undviker du att bergen hopar sig. Här är de bästa tipsen!

Dela
(16)

Smastada_puff

Ägnar du helgerna åt dammsugning, dammtorkning, toalettskurning och fönsterputsning? Nu kan du – åtminstone delvis –sluta med det och ägna din lediga tid åt roligare saker. Småstäda är det nya storstäda och så här gör du:

1. Ordna alla papper

Tidningar, räkningar, kuvert, barnens teckningar och andra diverse papper tar upp väldigt mycket yta om de tillåts ligga och skräpa. Det bästa är förstås att sortera pappren på rätt ställe med detsamma, men om du inte hinner det är det en god idé att samla allting i prydliga högar tills du får tid. Högarna frigör yta och ger ett mer städat intryck.

2. Snabbstäda badrummet ofta

Efter kvällens toalettbesök, ta en bit toalettpapper och blöt i varmt vatten. Tillsätt lite tvål och torka snabbt av handfat, vattenkran och spegel för att få bort tandkrämsfläckar och tvålrester. Avsluta genom att torka med torrt papper.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook
Tvätta av handfatet och kranen efter kvällstoaletten. Bild: IBL Bildbyrå

Tvätta av handfatet och kranen efter kvällstoaletten. Bild: IBL Bildbyrå

3. Ta bort fläckar direkt

Se till att torka bort fläckar i köket på en gång vartefter de uppkommer. När du står vid diskhon kan du släppa ner disktrasan på golvet. Ta hjälp av foten och torka snabbt bort nya fläckar på köksgolvet.

4. Städa medan du sover

Passa på att tvätta filtret till köksfläkten när du själv sover. Om diskmaskinen är halvfull när du ska gå och lägga dig – sätt i filtret och kör i gång maskinen. Du kan också lägga filtret i blöt i hett vatten med lite diskmedel i diskhon över natten.

En skinande ren spishäll gör mycket mycket för helhetsintrycket, speciellt i ett litet kök. Bild: IBL Bildbyrå

En skinande ren spishäll gör mycket mycket för helhetsintrycket, speciellt i ett litet kök. Bild: IBL Bildbyrå

5. Låt spishällen skina

Att rengöra spishällen kan göra underverk för renlighetskänslan, speciellt i små kök. Täck hällen med rengöringsmedel, låt verka en liten stund och torka sedan av.

Läs också: Så blir dina ugnsplåtar som nya igen

6. Gör det lätt att hänga undan

Var generös med krokarna! Häng till exempel upp överdörrskrokar i sovrummet och häng upp kläder och väskor där. På så sätt frigör du ytan på golv, säng och stolar.

7. Plocka undan regelbundet

Lämna aldrig ett rum utan att först se dig omkring. Finns det något i rummet som ligger på fel plats och som du kan ta med dig nu? Kanske ett fat på vardagsrumsbordet som du kan ta med till köket dit du ändå är på väg?

En dammvippa kan bli en snygg inredningsdetalj. Bild: IBL Bildbyrå

En dammvippa kan bli en snygg inredningsdetalj. Bild: IBL Bildbyrå

8. Damma medan du pratar i telefon

En vacker dammvippa blir en snygg inredningsdetalj när den inte används. Då är den också nära till hands och du kan passa på att damma när du till exempel pratar i telefon eller tittar på tv.

9. Maxa förvaringen

Placera ut korgar och andra förvaringsmöjligheter lite varstans i de olika rummen. Det underlättar undanplockning av leksaker, tidningar och annat bråte.

10. Diska medan maten puttrar

Vänta inte med disken, utan ta tag i den direkt – gärna redan medan maten puttrar på spisen. På så sätt har du bara tallrikar, glas, bestick och eventuellt någon kastrull kvar att diska efter middagen och slipper diskberget.

11. En kvart om dagen gör stor skillnad

Ägna en kvart om dagen åt att plocka undan, torka av bänkskivor och diskbänk, rätta till soffkuddarna och annat som går snabbt. Det ger ett städat intryck och gör att storstädningen går mycket snabbare den dagen du tar tag i den.

 

Läs mer:

Så städar du hela huset – på bara en timme

Såpa = bra till SÅ mycket mer än golvet

5 misstag många av oss gör när vi stryker

 

Text: Minna Wallén-Widung

Källor: Sydsvenskan, Expressen


Läs mer om:

Dela
(16)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…