Annons

Annons

Undvik att halka – genom att gå som en pingvin!

Tycker du också att det är obehagligt att promenera när det ligger snö och is på vägarna? Inspireras av våra vänner från djurriket, pingviner vet nämligen precis hur man undviker att dratta på rumpan även när det är glashalt ute!

Dela
(568)

PINGVINTRICKET

Grafik: Lars Andersson

Det är egentligen mycket enkel logik bakom pingvinens gångstil; den håller tyngdpunkten över benet som den har framför sig för att slippa halka.

– En pingvin går ju med hela foten i underlaget och håller inget i handen. Och den är beredd att ”justera sin gång”. Det handlar om att inte hamna med sin kroppsmassa utanför sin understödsyta.

Annons

– Och pingvinen går ju lite utåt med fötterna också, och så får man en bredare yta, säger Lillemor Lundin-Olsson som är professor vid institutionen för Samhällsmedicin och rehabilitering på avdelningen för sjukgymnastik vid Umeå Universitet och expert på att förebygga fallskador, till SVT.

Tyngdpunkten är avgörande

Vanligtvis går vi människor med tyngdpunkten delad mellan båda benen, en riskabel teknik eftersom den tvingar benen att stödja hela kroppen i en vinkel som gör att man lätt faller.

Så satsa på att gå som en pingvin så länge det är halt – och ta det lugnt – bär helst inget i händerna under promenaden och undvik att göra saker som tar ditt fokus, till exempel titta i mobilen.

 

Läs mer: 

Bästa knepet – så slipper du att skrapa isiga bilrutor 

Så undviker du statisk elektricitet på kläderna

Så blir dina ugnsplåtar som nya igen

 

Text: Malin Perlheden, Allers.se 


Läs mer om:

Dela
(568)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…