Annons

Annons

Underbart är kort

Dela
(0)

Du missar väl inte sälgblomningen? Just nu lyser det gult från många träd i skogsbryn, kärrkanter, åkerrenar och lövdungar. Det är hansälgarna som blommar. Hängena är helt gula av ståndarknappar. Sälgen är en s k tvåbyggare, ett botaniskt begrepp som betyder att han- och honblommor finns på olika träd. Honsälgarna tänker man inte lika mycket på. De är mer diskreta, hängenas pistiller och märken är blekt ljusgröna.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Jag var ute i helgen och kunde inte låta bli att stanna upp en stund vid några praktfullt blommande gula hansälgar. Jag var inte den ende som lockades dit. Det surrade av humlor som vältrade sig i pollen och blev alldeles gula i pälsen. Det är drottningarna som samlar pollen för att kunna föda upp sina små. Då och då kammar hon pälsen bakåt med benen så att pollen fastnar på bakskenbenet. Sen flyger hon hem till boet för att fylla på i de små vaxkrukorna där hon samlar födan.

Men på vägen hem tar hon säkert en liten omväg till en honsälg. Det är i honblommorna hon finner nektar och den behöver hon för att få energi. Hon suger den i sig med sin långa snabel. Till glädje för honsälgen, för medan humledrottningen sitter där ramlar säkert ett och annat pollenkorn av och fastnar på en honblomma – och så har honsälgen blivit befruktad.

Så vist är naturen ordnad! Och så underbart är det att sitta en stund vid några blommande sälgar och njuta av naturens skådespel.

Men underbart är kort! Ut och kika, och lyckans dig som bor långt uppe i norra Sverige för du har allt det roliga framför dig!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…