Annons

Annons

Under helgerna var det fylla och misshandel

Både farfar och far var alkoholister och blev våldsamma när de drack. Hur skulle det gå för Evert med det påbrået? Det kan räcka att du tar en sup, varnade hans mor. Men Evert bara skrattade åt hennes varning – det borde han inte ha gjort.

Dela
(5)

fylla och slagsmål på julafton

Min fars dåliga ölsinne gick ut över alla i hans närhet och jag har skräckfyllda minnen från tidig barndom. Det sägs att man inte minns något före tre års ålder – det är inte sant, jag minns fars våldsamheter på fyllan från jag var ett och ett halvt år. Jag vet att det jag minns stämmer eftersom min mor senare berättat detaljerat om det som hände.

Annons

Alla i släkten hade alkoholproblem. Min farfar var sotarmästare och far fick bara 14 år gammal följa med honom på jobb, då var det kutym att gå i sina fäders fotspår. Det var också sed att sotaren skulle ha en sup efter sotningen.

Gilla Hemmets på Facebook

Far tackade nej, han var rädd för sprit efter att ha sett farfar i hans värsta stunder. En julafton då far var ett litet barn hade farfar supit upp pengarna som farmor skulle ha köpt julskinka för. Det blev ett spartanskt julbord trots att farmor tack vare kontakter i saluhallen hade trollat fram rullsylta, julkorv och lutfisk.

Farfar som redan var stupfull blev arg när de skulle sätta sig till bords, inte för att skinkan saknades utan för att hans två pilsner gjorde det. Farmor hade inte haft råd, men att tala om det för farfar var lönlöst. Far mindes hur farfar greppade en stor stekpanna för att ge sig på farmor med den och hur han själv som en liten parvel på fyra år försökte gå emellan genom att bita farfar i vaden.

Han bet allt vad han orkade och smärtan gjorde att farfar fick ett raseriutbrott och misshandlade far svårt. Far fick bestående ben, ryggraden växte fel där den tunga gjutjärnspannan träffat och han fick nedsatt hörsel på ena örat. Att gå till läkare fanns inte på kartan.

Farmor som var luttrad hade en halv flaska sprit i gömmorna som hon lockade farfar med. Farfar drack och somnade ifrån allt vad julfirande hette – och farmor och far fick lugn och ro.

Farfar vara bara 51 år när han dog. Han ramlade ner från ett halt tak, berusad som vanligt. Läkaren som undersökte honom var övertygad om att farfar var död redan innan han nådde marken. Han hade fått en blodpropp i hjärtat och döden var ögonblicklig.

Ni gör ett misstag

Far träffade mor när han låg i beredskap vid norska gränsen. Det var på dans där far spelade med i en trio, han kunde spela det mesta och varvade mellan gitarr, dragspel och ståbas. I sin ungdom var min mor en vacker kvinna som många trånade efter. Det föll inte i god jord att en utböling kom och tog traktens vackraste kvinna.

En afton väntade tre stora, starka karlar på far när han följde mor hem.

—Nu du ska du få så mycket stryk så du begriper att du inte ska…

—Ni gör ett misstag grabbar, avbröt far. Men ni kan fortfarande gå härifrån för egen maskin. Jag vill inte skada er.

Karlarna tittade hånfullt på far och inledde dumt nog ett slagsmål. Vad de inte visste var att far var rankad tvåa i Sverige i boxning – mellanvikt. Så blev det som det blev. De aningen tillplattade slagskämparna låg där och försökte förstå vad som hänt.

—Jag varnade er, kom ihåg det, sa far.

Far tog sin första sup när han hade fyllt 23 år. Det skulle han aldrig ha gjort. Långt senare berättade han hur det kändes. Har man anlaget kan det räcka med en enda klunk sprit för att den ödesdigra elden ska tändas. Då startar en process i kroppen som inte går att förklara. Jag menar att man kan vara född till alkoholist, även om forskningen inte har kommit så långt utan det hävdas att alla kan lära sig att styra begäret.

Har supit bort allt

Från att min far varit elitidrottsman förstörde han sin kropp och degraderades till ett lallande fyllo på bara tio år. Historien upprepades och det var jag som fyra år gammal försökte gå emellan när far misshandlade mor en julafton. Jag fick inte så mycket stryk som far fick av farfar, far stängde in mig i en mörk garderob i stället. Det blev kolsvart och hur länge jag var instängd vet jag än i dag inte. Men sedan dess har jag haft svårt för mörka, trånga utrymmen.

När jag var 17 år dog min far bara 49 år gammal. Även jag drabbades av spritens förbannelse. Min mor sa bestämt:

—Det kan räcka att du tar en sup!

Jag bara skrattade åt henne, det borde jag inte ha gjort. Jag har supit bort allt. Forna vänner är ett minne blott. Jag ska fylla 66 år och min kropp orkar inte längre. Det finns snart inga krämpor jag inte lider av. Varje dag måste jag ta ett otal mediciner för att överleva.

Jag var också en lovande idrottsman en gång i tiden, nu kan jag kanske gå en liten tur med min rollator om vädret tillåter.

Evert

 

Läs mer

Julklappshjälpen skänker klappar till behövande barn

Efter 10 år som hemlös firar Lotta jul med sina barn igen

Jag rymde från julen

 

Vill du dela med dig av din berättelse? Fyll i formuläret här eller mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(5)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…