Annons

Annons

Ulla slutade röka – efter 43 år!

Dela
(0)

Ulla såg bara fördelarna med cigaretterna – de var avkopplande och lugnande. Att säga farväl till dem skulle sluta med att hon gick upp i vikt och blev olycklig.
Men när hon fick astma tvingades hon för tre år sedan att ta beslutet hon bävat för i så många år: hon måste sluta röka…

Annons

I 43 år var cigaretterna hennes ständiga sällskap – det blev minst 15 stycken om dagen.

– Jag började röka när jag var 14, säger Ulla Gidlöf, nu 60. Det fick mig att känna mig vuxen, och det pratades inte om att det var farligt att röka på den tiden, minns Ulla.

Åren gick, och snart kände Ulla att rökningen påverkade henne.

– Jag hostade mer och mer och det pep i lungorna när jag andades. Min dotter Helena blev orolig och ville att jag skulle sluta röka. Jag blev också rädd, men försökte tänka bort det.

För trots att hälsan försämrades fokuserade Ulla mer på fördelarna med rökningen än nackdelarna. Hon intalade sig att hon skulle gå upp rejält i vikt om hon la cigaretterna på hyllan.

– Det var ju rätt härligt att ta en cigarett. Det var avkopplande och lugnande. Men när jag fick astma bestämde jag mig för att sluta.

Den 10 oktober 2009 rökte hon sin sista cigarett. Med hjälp av läkemedlet Champix och stöd av sin astmasköterska klarade hon utan problem det som hon bävat för i alla år.

– Det var lätt som en plätt, faktiskt helt otroligt. Jag kände inget röksug alls!

Och visst gick hon upp ett par kilo i vikt, men de har hon gått ner igen. Rökpauserna har hon ersatt med en stund då hon lägger patiens.

Hon understryker gång på gång hur lycklig hon är och hur mycket bättre hon mår i dag.

– Jag hostar inte längre, och jag kan gosa med bebisar nu när jag inte luktar rök. Jag andas lättare och har en helt annan kondis, orkar mer och känner mig friskare.

Pengarna som tidigare gick till cigaretter sparar Ulla numera för att unna sig själv trevliga saker och härliga upplevelser.

– Jag kallar det mina gottepengar. Det kan bli en tusenlapp i månaden, förr kunde jag aldrig spara pengar. För ett tag sedan åkte jag till Stockholm och shoppade för pengarna. Det är roligt att kunna göra sådana saker.

Ulla vill gärna inspirera andra att sluta röka och har bara gott att säga om Champix.

– Tänk om jag hade vetat att det skulle vara så lätt att sluta.

 

Champix är…

…ett receptbelagt läkemedel i tablettform som måste skrivas ut av läkare. Behandlingen pågår under 12 veckor. Champix har dubbel effekt: dels påverkar det hjärnan så att man inte längre får en positiv upplevelse av nikotinet, dels minskar det röksuget och abstinensbesvären. Vanliga biverkningar är huvudvärk, sömnsvårigheter, onormala drömmar och illamående.

 

5 frågor till doktorn

1. Vilka metoder finns för att sluta röka?

Läkemedel och någon form av rådgivning, och det har visat sig att kombinationen ger bäst resultat: Upp till 40 procent är rökfria efter ett år. Bara fyra procent av dem som slutar röka utan något stöd är rökfria efter samma tid.

2. Vilka läkemedel finns?

Det finns dels receptfria läkemedel med nikotin på apoteken: plåster, tabletter, tuggummi och spray. De vanligaste receptbelagda rökavvänjningsläkemedlen är Zyban och Champix.

3. Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med de olika läkemedlen?

Fördelen med nikotinläkemedlen är att de är lätta att få tag på. Nackdelen är att man kan fastna i ett nytt beroende, fem procent använder fortfarande nikotintuggummi ett år efter att de slutat röka.

Zyban är ett antidepressivt läkemedel som även visat sig hjälpa vid rökavvänjning. Till fördelarna hör att det inte innehåller nikotin och att det är ganska billigt, det kostar ca 980 kronor för sju veckors behandling. Till nackdelarna hör biverkningar som muntorrhet och insomningssvårigheter.

Champix är speciellt utvecklat för rökavvänjning och innehåller inte heller nikotin. Till fördelarna hör att det har störst effekt, flest personer lyckas sluta röka med hjälp av Champix. Det kostar ca 2 000 kronor för 12 veckors behandling. Nackdelen är biverkningarna, ungefär var tredje patient kan känna illamående och det är vanligast de första veckorna.

4. Vilken annan hjälp finns att få?

Beteendestöd, där man tränar sig i att ändra sina vanor, hantera stress och vad man ska göra med händerna när man inte röker bör ingå. Personligt stöd individuellt eller i grupp är också bra. Hör med din vårdcentral eller på apoteken. Man kan även få stöd och råd på telefon (Sluta röka-linjen) eller via Internet (www.tobaksfakta.se).

5. Vilka är hälsovinsterna med att sluta röka?

Den som slutar röka lever i snitt tio år längre. Risken för att få sjukdomar som lungcancer och flera andra sorters cancer, hjärt-kärlsjukdomar, KOL och stroke minskar. Risken att drabbas av grå starr och gula fläcken minskar. Syreupptagningen förbättras så man andas lättare, orkar mer och mår bättre. Hyn, rösten och till och med håret blir vackrare. Du blir dessutom en hälsosam förebild för de yngre.

 

20 %

av svenskarna röker regelbundet eller då och då.

6 500

personer dör varje år till följd av rökning.

10

år längre lever den som slutat röka.

300 000

svenskar planerar att sluta röka efter nyår. /bild finns!/

2

dagar tar det, sedan har lukt- och smaksinnet förbättrats. /bild finns!/

1 år

efter rökstoppet har du halverat risken att drabbas av hjärtinfarkt.

1 000 timmar

tjänar du på ett år, tid som ägnades åt rökning och som nu kan gå till annat!

 

5 råd för att lyckas

1. Var motiverad – det ökar dina chanser.

2. Ta hjälp av läkemedel. En kombination av läkemedel och motiverande stöd har bäst effekt.

3. Få stöd av familj och vänner. Förbered omgivningen och berätta om hur de kan hjälpa och stötta dig.

4. Belöna dig själv. Du sparar mycket pengar på att inte röka – belöna dig själv med trevliga saker och upplevelser.

5. Njut av hälsoeffekterna. Redan efter två dagar utan cigaretter förbättras ditt smak- och luktsinne. Efter några veckor får du lättare att andas. Hälsovinsterna är ännu större på längre sikt. Efter ett år är det hälften så stor risk att drabbas av hjärtinfarkt som om du hade rökt.

 

Fler tips för att sluta röka hittar du i Hemmets Veckotidning  nr 1-2!

 

Av Anette Bülow

Foto: Mikael Lundgren


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…