Annons

Annons

Ulf Wallgren lämnade tv-jobbet och blev yogalärare

Efter 27 år som nyhetsankare på SVT valde Ulf Wallgren att säga upp sig. Stressen och de obekväma arbetstiderna slet på både kropp och själ. Nu har han utbildat sig till yogainstruktör – och mår bättre än någonsin.

Dela
(330)

Ulf-Wallgren

– Vi människor bär på så 
många skal och skydd som 
yogan skalar av, säger Ulf.

Nyhetspulsen har stillnat. Nu är det
 en betydligt lugnare puls som driver journalisten och numera yogainstruktören Ulf Wallgren. Han möter upp på MediYogaInstitutet i Stockholm där han arbetar några dagar i veckan, sedan han vid årsskiftet slutade på SVT. Det varma leendet och den totala närvaron känns igen från tv-rutan – viljan att nå ut och beröra har inte förändrats. Men i stället för att presentera fakta för en osynlig publik möter han nu människor där de är, här och nu.

Annons

– Det känns härligt att kunna mötas öga mot öga när jag leder mina pass. Känslan att kunna hjälpa andra att må bättre är fantastisk. Den upplevelsen fick jag ju inte när jag satt i sändning, även om tittarna fanns därute och säkert uppskattade mitt lugn och min saklighet, säger Ulf Wallgren, 62, och tillägger att han, ofta med en glimt i ögat, försökte bjuda på ett leende och förmedla värme och trygghet.

Han sticker inte under stol med att han gärna hade arbetet några år till på SVT om företaget hade bemödat sig om att hitta en lösning som hade gett honom möjlighet att slippa de obekväma arbetstiderna, som för hans del innebar arbete både nätter och tidiga morgnar. Inför morgonsändningarna 06.30 var han tvungen att stiga upp vid 03 och det slet hårt så hårt på kroppen att han till sist fick nog.
Han skakar på huvudet.

– Man orkar inte på samma sätt när man blir äldre. Inför morgonsändningarna sov jag mot slutet av min tid på SVT ibland bara två, tre timmar. Det håller inte i längden, priset för att ha ett roligt jobb blir för högt. Jag var ständigt uppskruvad och mådde inte bra. Efter varje arbetspass kände jag mig som överkörd av en ångvält, urlakad och lättretlig, säger Ulf Wallgren, som har arbetat som journalist i 37 år, varav 27 år på SVT.

Ulf-Wallgren2

– Jag kunde se lugn ut på ytan, men inombords rusade jag på, säger Ulf.

Sista sändningen gjorde han på nyårsdagen.

– Det var vemodigt förstås, en epok är över för mig. Men efteråt överöstes jag av lovord och kärlek av såväl kollegor som tittare och det värmde verkligen. Samtidigt är jag ju på väg mot något nytt som jag länge har velat ägna mera tid åt, yogan. Det känns bra!

Ulf Wallgren leder medicinsk yoga

Den yogaform som Ulf leder heter medicinsk yoga. Den passar alla och är mjukare och långsammare än annan yoga. Betoningen ligger på andning och meditation och är, enligt forskare, effektiv mot stressrelaterade symptom som hjärtklappning och sömnproblem. Pulsen blir lägre, blodtrycket sjunker och andelen stresshormoner i blodet minskar. Effekten sitter i ett bra tag efter passet och man blir bättre rustad att möta stressiga situationer. Det räcker med ett yogapass i veckan för att känna skillnad i exempelvis sömnkvalitet. Eller så kan man göra som Ulf: köra några korta övningar varje dag – regelbundenheten ökar nämligen kraften i effekten.

– När jag började med yoga för fem år 
sedan kände jag ofta att jag inte hann med övningarna, eftersom jag hade så mycket på jobbet. Men en lärare hjälpte mig att hitta några övningar som jag kunde utföra på en kvart och då blev det lättare att hinna med, säger Ulf Wallgren med ett leende.

– Men inför varje stor sändning gjorde jag faktiskt en timmes yoga. Jag har alltid haft behov av att hitta ett eget rum inom mig, för att balansera nyhetspulsen och varva ner. Man måste vara ganska hårdhudad för att klara av allt det man får se och höra som nyhetsjournalist och någonstans sätter det sig.

Många tänker säkert att vadå, några yogaövningar kan väl inte göra en till en lugn, och harmonisk person? Det är ju knappast magi det handlar om. En promenad i skogen fungerar väl lika bra?

Ulf skrattar.

– Nej, personligen går jag inte omkring och är kolugn dygnet runt. Men för mig är yogan ett effektivt verktyg för att bearbeta oro och stress. Liknande effekt kan självklart också uppnås av en härlig skogspromenad eller på en stilla strand, men fördelen med yoga är att den kan utföras när som helst och var som helst. Den är helt enkelt ett effektivt sätt att få balans i kroppen, säger han.

Ledde pass på jobbet

Instruktörerna på MediYogaInstitutet måste ha en medicinsk utbildning och under de senaste åren har Ulf tagit en 100-poängskurs i medicin – parallellt med jobbet på SVT – för att uppnå den kompetens som krävs. I utbildningen ingår det att leda pass och då föll det sig naturligt att erbjuda kollegorna på SVT och SR yogaklasser. Ulf Wallgren medger att han var lite nervös innan – vad skulle de tänka om att han, den saklige nyhetsuppläsaren 
i kostym, nu skulle agera yogalärare?

– Jag såg ju att behovet var stort. Jobbet 
är stillasittande och många äter lunch vid 
datorn. Men jag blev väl mottagen. Alla var positiva och tyckte det var härligt! Ryktet om yogapassen spreds som ringar på vattnet, många deltog och gillade det.

Hans känslomässiga resa mot yogan började för mer än ett decennium sedan. 2004 gick han nästan in i väggen efter att ha kastats in i vad han tyckte var världens roligaste jobb på SVT24.

– Vi sände dygnet runt med ny teknik, det var intervjuer, studiogäster och reportage på löpande band. Tidiga morgnar och sena kvällar. Jättekul och stimulerande, men man betalar ett högt pris för den där lyckokicken. Jag fick aldrig tid för återhämtning och blev sjukskriven i två månader.

– Under den här perioden upptäckte jag hur viktigt det är att lyssna på sin kropp och att man kan bli utbränd trots att man har kul på jobbet. Jag lärde mig att bli uppmärksam på stressymptom och bromsa i tid, säger Ulf Wallgren, som efter sjukskrivningen tuffade på med jobb och ett privatliv som allteftersom åren gick ställde nya krav. Hans mamma, som blev demenssjuk, tog mycket tid och livspusslet blev allt svårare att lägga. Han sov dåligt och var lättirriterad och till slut började varningsklockorna ringa.

Ser lugn ut på ytan

– Jag var superstressad hela tiden. Jag kunde stå och hoppa av otålighet när parkeringsbiljetten inte kom ur apparaten tillräckligt snabbt och jag klarade inte att vara när
varande i nuet. Jag kunde se lugn ut på ytan, men inombords rusade jag på, säger Ulf Wallgren, som beslutade sig för att prova meditation 
i ett försök att få stopp på den nedåtgående spiralen av stress.

Han testade att meditera med mantran, men han blev ännu mer stressad av det. Han utforskade olika typer av yoga, men inget kändes klockrent. Tills han hittade hem i den medicinska yogan.

– Jag kände hur jag landade i mig själv. Det fungerade, mina symtom försvann gradvis i takt med att jag gjorde övningarna. Upptäckten gjorde mig nyfiken. Hur kommer det sig att yogan skapar en lugn och ro-
effekt? Vad är det som händer i hjärnan och kroppen? Jag kände starkt att jag ville lära mig mer och erbjuda andra det jag själv upplevt. Därför beslutade jag mig för att utbilda mig till yogainstruktör.

En ny karriär och ett nytt kall, som nu – efter att tiden på SVT är förbi – kommer väl till pass. Att bara gå och rulla tummarna är inte hans grej; han menar att livet är ett ständigt lärande och en resa som fortsätter.

Ulf sitter tyst en stund innan han tar till orda. Eftertänksamheten är hans signum och har förstärkts sedan han började med yoga.

– Jag har sökt mig till detta sedan jag blev äldre. En plats där jag kan vara mig själv och samtidigt vara hundra procent här och nu, säger han sakta.

Ulf Wallgren är på rätt plats

Även om han ibland kan sakna nyhetspulsen på redaktionen känner han att han nu är på rätt plats i livet. En mer harmonisk plats där han får guida människor till ett lugnare liv och där arbetstempot är i samklang med hans behov. Plötsligt har han mera tid för familjen och att bara vara. Och han upplever att han har förändrats sedan yogan och meditationen blev en del av honom.

– Den har gjort mig modigare, jag öppnar upp mer och har kommit närmare mitt sanna jag. Vi människor bär på så många skal och skydd, men yogan skalar av. När jag känner mig lugn är jag mer öppen för intryck och är stadigare förankrad i tillvaron, jag är inte så känslostyrd.

Ulf ser framtiden an med tillförsikt. Just nu tar han en dag i sänder och njuter av att vara i en lugnare livsfas. Att leda några 
yogapass i veckan känns lagom. Men så småningom vill han vidareutbilda sig inom medicinsk yoga.

 

Det här är Ulf Wallgren

Född: I Bollnäs, 
uppväxt i Gävle.

Bor: I Stockholm.

Familj: Hustrun Kjerstin, 
två vuxna barn och 
ett barnbarn.

 

Läs mer: 

Superseniorens 5 bästa hälsotips

Experten tipsar: 9 saker som gör dig lycklig

Se till att vara behövd – det mår du bra av

 

TEXT: Maria Zaitzewsky Rundgren

FOTO: Jennifer Glans,  Anders Mohlin


Läs mer om:

Dela
(330)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…