Annons

Annons

TV-våren 2017: Här är guldkornen att hålla koll på

Humor, spänning, djupa samtal om livet, Berlin på 1970-talet, kändisars relationer och trädgårdslycka. Det är stor variation och tvära kast i vårens tv! Här listar vi några guldkorn att hålla koll på!

Dela
(147)

1. Krimkomedi

Mord och humor på en och samma gång blir det i SVT: nya deckare Fallet! Sophie Borg (Lisa Henni) är en Nordic noir-polis utan självinsikt, som struntar i att följa chefers order. Nu tvingas hon samarbeta med konflikträdde Tom Brown (Adam Godley). Tomas von Brömssen, Björn Kjellman och Lia Boysen har också roller i Fallet.

Annons

Start 14/4 i SVT. 

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

 

2. Parodi på tv-kollegorna

I Kanal 5:s nya humorprogram Så mycket roligare kommer Johan Petersson att imitera någon av våra mest folkkära svenska kändisar varje vecka. Johan tar hjälp av ett gäng andra komiker som och tillsammans gör de  parodier på succéprogram och programledare som Så mycket bättre, Idol, Babben, Lars Lerin och Leif G W Persson.

Gilla Hemmets på Facebook

Kanal 5 söndagar, start i slutet av mars.

så mycket bättre

Johan Petersson som Lars Lerin och Anna Carlsson som Ebba von Sydow i ”Så mycket roligare”. Foto: Mattias Bardå/Kanal 5

 

3. Vågar tala om självmord

Trots att självmord är väldigt vanligt talar vi sällan om det. I april kommer SVT:s dokumentärserie om självmord och psykisk ohälsa under ledning av Sofia Helin och Anne Lundberg som båda har personliga erfarenheter. Annes pappa och farfar begick självmord, Sofia Helins farmor gjorde återkommande självmordsförsök och Sofia har själv lidit av depressioner.  I serien möter programledarna människor som drabbats när deras anhöriga valt att avsluta sina liv. De talar också med experter som ger oss förklaringar och råd hur vi  tillsammans försöka minska antalet självmord i Sverige.

Start 20 april kl 21 i SVT1.

Softa Helin och Ann lundberg. Foto: Janne Danielsson/SVT

Softa Helin och Ann Lundberg. Foto: Janne Danielsson/SVT

 

4. Helin som tysk spion

Berlin – under samma himmel är en tysk/brittisk spionhistoria som utspelas i 1970-talets Berlin. Sofia Helin syns mycket nu och här gör hon sin första stora internationella roll i  serien som sänds i sex delar.

Premiär: SVT 17 april.

Sofia Helin som Lauren Faber

Sofia Helin som Lauren Faber i ”Berlin – under samma himmel”. Foto: Beta Film/SVT

 

5. Mästarmöte i Portugal

Årets omgång av Mästarnas mästare, den nionde i ordningen, utkämpas på Algarvekusten i Portugal. En nyhet är att alternativet till stavarna i nattduellen kommer att bli skytte med armborst. Precis som de senaste åren blir det två grupper där Janni Larsson, Brazilian jiu-jutsu, Martin Lidberg, brottning, Josefin Lillhage, simning, Emil ”Heaton” Christensen, e-sport, Maria Rooth, ishockey och Per-Olof ”Posa” Serenius, isracing är först ut. I grupp 2 tävlar: Helen Alfredsson, golf, Jonas Björkman, tennis, Cissi Ferm, basket, Richard Richardsson, snowboard, Therese Sjögran, fotboll och Anders Svensson, fotboll.

Premiär: 5 mars SVT1 kl 20.

Mästarnas mästare

Vem orkar längst i år? Bild: Janne Danielsson/SVT

 

6. Europa eller Australien?

I fjol var det Måns Zelmerlöv som överräckte segerbucklan i Eurovision Song Contest till ukrainska Jamala. Vem som vinner i Kiev i år avgörs först genom semifinalerna den 9 och 11 maj och sedan i själva finalen den 13 maj. I år deltar 43 länder och Australien är med för tredje året i följd.

SVT1 kl 20.

tv-eurovision

I fjol gratulerade Måns Jamala, vem får hon överräcka bucklan till i år? Foto: Andres Putting/EBU

 

7. Onsdagskvällar med Åsa Larsson-spänning

Kvinnliga kriminalhistorier är hetare än någonsin. Nu gör Rebecka Martinsson premiär i TV i en serie på åtta. Dessa är delar baserad på Åsa Larssons hyllade deckarromaner Det blod som spillts, Svart stig, Till dess din vrede upphör och Till offer åt Molok. Historien tar vid när Rebecka, som är jurist, återvänder till sin hembygd efter ett mystiskt dödsfall. Hon dras in i jakten på en mördare samtidigt som hon tvingas ta itu med sitt mörka förflutna i norrbottnisk glesbygdsmiljö.

Start: 8 mars TV4

Rebecka Martinsson

Ida Engvoll spelar Rebecka Martinsson. Foto: Anna Sundvall/TV4

 

8. När det ofattbara händer

Att lämnas ensam av sin far i ett främmande land och leva som hemlös. Att ta sig igenom en djup förlossningsdepression. Att få ett barn med en sällsynt och dödlig sjukdom. Anja Kontor är tillbaka med intervjuserien När livet vänder i åtta delar där hon möter människor som varit med om det ofattbara men ändå hittat styrkan att leva vidare.

Start 8 mars SVT2 kl 20. 

anja kontor

Anja Kontor är tillbaka med sin intervjuserie ”När livet vänder”. Bild: Janne Danielsson/SVT

 

9. Tilde ny i Let’s dance

Let’s dance är Tilde de Paula Eby ny programledare tillsammans med rutinerade räven David Hellenius. Denna gång är det Jesper Blomqvist, Dominika Peczynski, Mikaela Laurén, Anja Pärson, Stina Wollter, Anders Öfvergård, Ellen Bergström, Messiah Hallberg, Johannes Brost och Samir Badran som gör upp om titeln.

Premiär: 10 mars, TV4.

 

10. Kända par berättar om sina relationer

I helt nya Tillsammans med Strömstedts träffar Jenny och Niklas andra kända par för samtal om kärlek och relationer. Det utlovas möten med mycket känslor, reflektioner, skratt och igenkänning när de träffar Sanna Lundell och Mikael Persbrandt, Lena Olin och Lasse Hallström, Marie Göranzon och Jan Malmsjö, Heidi Andersson och Björn Ferry, Helena Bergström och Colin Nutley samt Clara Byström Herngren och Felix Herngren.

Premiär 9 mars TV4 kl 21.

Niklas och Jenny Strömstedt. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Niklas och Jenny Strömstedt. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

 

11. Snart blomstrar trädgårds-tv

Som vi längtat – men snart grönskar naturen och Trädgårdstider är tillbaks i tv-rutanigen! Serien startar i SVT1 den 2 maj kl 20. Det blir sex nya program i vår med Pernilla Månsson Colt och hennes trädgårdsvänner Tareq Taylor, John Taylor och Malin Persson.

trädgårdstider

John Taylor och Pernilla Månsson Colt i ”Trädgårdstider”. Bild: IBL

12. Hasse visar gröna fingrar

Den som längtar till odlingssäsongen  kan tjuvkika på Barnkanalen under onsdagskvällar. I Hasses trädgård bjuder schlagerveteranen på odlingstips, trädgårdspyssel och nyskriven musik tillsammans med barn under tio veckor.
– Jag tycker att allt som växer är underbart och det är jätteroligt att få dela med sig av den känslan till barnen. Ett litet frö som gror och växer är överlägset alla appar i mobiltelefonen, tycker Hasse Andersson.

Premiär 15 mars kl 18.30 Barnkanalen

Hasse Andersson

Från Melodifestivalen och rakt ut på täppan. Möt trädgårdsmästaren Hasse Andersson. Bild: Mattias Ankrah/SVT

 

13. Mordfall som fascinerat GW

Leif GW Persson tar upp sex brutala mordfall som fascinerat honom och som han aldrig kunnat släppa. Nu berättar kriminalprofessorn historierna, besöker brottsplatserna och ger sin syn på vad som kan ha hänt.

TV4 senare i vår.

Leif G W Persson

Leif G W Persson tar upp ouppklarade mordfall. Bild: TV4

 

14. Farliga utmaningar

Livsfarliga tävlingar är TV3:s storsatsning i vår. I Sveriges Modigaste, lett av Frida Nordstrand, tävlar åtta svenskar i storslagen miljö på Malta. Deltagarna är rädda för höjder, vatten, eld eller trånga utrymmen och tvingas samarbeta för att ta sig vidare.

Premiär 4 april TV3 kl 20.

Hisnande höjdskillnader på Malta. Bild: Shutterstock

Hisnande höjdskillnader på Malta. Bild: Shutterstock

 

5 filmtips för dig som föredrar bio i vår

1. First Monday in May – dokumentär om en stor modetillställning. I rollerna: Anna Wintour, Rihanna, Karl Lagerfeld, Jean Paul Gaultier m fl.

2. The founder. Den verklighetsbaserade filmen om hur McDonalds startat – och idégivarens kamp för att inte bli utestängd. Premiär: 7/4. 

3. Klas Klättermus och hans små vänner i Hackebackeskogen gör come back i en animerad familjefilm. Premiär: 7/4. 

4. David Lynch – The Art Life, dokumentär om och med Twin Peaks skapare. Premiär: 14/4.

5. Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge. Premiär: 24/5. 

5 serie-tips

1. Last man on earth säsong 3, start 10/4 TV6.

2. Veni vidi vici. Dramaserie med Rafael Edholm och Sven Melander, premiär på Viaplay i vår.

3. Game of thrones, 7:e och näst sista säsongen kommer senare i vår på HBO Nordic och C More.

4. Twin Peaks som äntligen får en tredje säsong. Premiär 21 maj på Showtime, svensk premiär ännu inte klar.

5. Feud – Bette and Joan har kommer på HBO Nordic 6 mars. Dramaserien handlar om rivaliteten mellan Hollywoodlegenderna Joan Crawford och Bette Davis, gestaltade av Jessica Lange och Susan Sarandon.

 

Läs mer:

Mandelmann eller Bonderøven – vem blir årets TV-bonde?

Tony Irving svårt skadad under tv-inspelning: Jag fick panik

TV4:s doktor chockar med ny rekordbränna

 


Läs mer om:

Dela
(147)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…