Annons

Annons

Djävulsdansen: Oro och skam vid psykisk ohälsa

Hur är det att leva i en kärleksrelation med någon som drabbas av psykisk sjukdom? Vad kan man göra för en närstående med mörka tankar och självmordsfunderingar? Hur kan man hjälpa ett litet barn som drabbats av depression?

Dela
(3)

DJAVULSDANSEN

Djävulsdansen tillbaka på torsdagar i SVT  och höstens säsong handlar om psykisk ohälsa. Programledarna Sanna Lundell och Ann Söderlund kommer möta både drabbade och anhöriga.

– På många sätt är livet som anhörig till någon med psykisk ohälsa likt hur det är att leva med en missbrukare. Det rymmer mycket skam och skuld, säger Ann Söderlund.

Annons

I Sverige finns det mer än en miljon anhöriga till personer med psykisk ohälsa och de anhöriga kan också må mycket dåligt. De kan ha svårt att  be om stöd och hjälp när livet är fyllt av oro för den sjuke, förtvivlan och vanmakt.

I Djävulsdansen talar Ann och Sanna både med människor drabbade av psykisk ohälsa och deras närstående som berättar om djupa kriser men också om hopp, glädje och kärlek. Höstens omgången hade premiär den 8 september i SVT 1.

Första programmet tog upp hur det är att leva i en kärleksrelation med någon som får en psykisk sjukdom där bland annat Susanne och hennes man Robert, som är sångare i banden Takida och Stiftelsen, berättade om den tuffa vardagen med djupa depressioner och stark dramatik.

I avsnitt 2 handlar det om  att växa upp i en familj där någon får psykisk sjukdom. Bland annat berättar Mikael Ljungbergs bror Jonas om sin svåra kamp som anhörig när Mikael, Sveriges främsta brottare genom tiderna, drabbades av en djup depression och tog sitt liv.

Avsnitt 3 har rubriken ”Om när ens barn drabbas av psykisk ohälsa.”

 

Läs mer:
Jag tänkte att familjen skulle få det bättre utan mig …
Lotta föll ned i ett stort mörkt hål
Hemmets husläkare om psykisk ohälsa

 

Text: Maud Holmberg Klyft

Foto: SVT


Läs mer om:

Dela
(3)Annons


Annons

Laddar nästa sida…