Annons

Annons

Tv-aktuella Anki Larsson: ”Jag har skyhöga krav på mig själv”

Att vara frilansande skådespelare innebär ofta hårt slit. – Jag ställer jättehöga krav på mig själv och vill inte vara en medelmåtta, säger Anki Larsson, som numera bara väljer roller som hon känner utvecklar henne – som Emily i Saltön, som nu är tillbaka i tv igen.

Dela
(539)

anki2

– Jag lider av prestationsångest och tror att jag ska hamna i ett svart hål innan jag kommer ut på scenen. berättar Anki Larsson. Foto: Jennifer Glans

Anki var över 50 år när hon blev tv-stjärna i Saltön – och hennes skådespelarkarriär fick en rejäl skjuts. Nu, hela tolv år senare, är Emily Blomgren tillbaka i den populära tv-serien som på söndag har premiär på sin fjärde säsong.

Annons

I dag är Anki ett känt ansikte och det händer att hon blir stoppad på gatan av människor som lovordar hennes insatser som skådespelare.

– Det gör mig glad eftersom jag ser det som ett kvitto på att jag duger och att mina rolltolkningar berör.

Självkänslan svajar i takt med att det går upp och ner med jobb.

Tillvaron som frilansande skådespelare är ingen dans på rosor. Den innebär tvärtom ofta hårt slit för att alltid prestera, en massa nätverkande, egen marknadsföring – vilket är tufft för den som saknar vassa armbågar – samt nej till ett antal roller som man velat ha.

Anki ler i sommarsolen. Just nu är livet på topp och Anki väntar med spänning på premiäravsnittet, precis som många trogna tv-tittare. Emily är en rollkaraktär som utvecklats från mamma och hemmafru utan större ambitioner till en handlingskraftig kvinna med eget driv och jäklar anamma.

Vardagsproblem som berör

– Jag tror att Saltöns popularitet till stor del beror på att karaktärerna har utvecklats och förändrats över tid, att man verkligen kommer människorna nära. Serien handlar ju om relationer och vardagsproblem som många kan känna igen sig i. Vi frågar oss väl alla ibland om det ska vara så här resten av livet, eller om vårt äktenskap verkligen är bra? Serien tar upp existentiella frågor som vi alla delar, säger Anki, som kan se både likheter och olikheter mellan sig själv och sin rollkaraktär.

– Emily och jag är båda lite äldre och i grunden starka kvinnor. Men i början hade jag svårt att förstå mig på henne. Hon var lite omogen när hon bara gick omkring hemma. Själv drivs jag av att utmanas och lära mig nytt, jag måste hela tiden hitta nya projekt, säger Anki.

Skådespelare har hon varit länge. Som 21-åring kom hon in på scenskolan och därefter började hon med teater.

– Så är det för de flesta. Man spelar teater och ibland får man kanske chansen att medverka i någon film eller tv-serie. Det är mycket slit och mellan varven glest med jobb. Och inte särskilt mycket pengar, det har jag insett nu när jag har börjat ta ut min pension, säger Anki med ett snett leende.

Hon berättar att efter Saltön blev tv- och filmjobben mer frekventa. Inte så att telefonen ringde oavbrutet, men det dök upp lite småroller bland annat i Solsidan och Äkta människor.

ankilarsson4

– Jag är van vid att inte få något gratis, van att kämpa för mina roller. Foto: Jennifer Glans

Scenskräck med åren

– När jag blev känd för en bredare publik öppnades en del dörrar och möjligheter. På senare år har det blivit mer film och tv och mindre teater, även om jag just nu spelar i pjäsen Jag heter Bente, om fyra kvinnors liv och vänskap. Det känns fantastiskt roligt, inte minst för att jag på senare tid har börjat lida av sådan scenångest …

Anki suckar och tystnar ett ögonblick. Scenskräcken delar hon med många skådespelare. Och det tycks som att den ofta blir värre med åren. Då, när man är som mest erfaren och borde vara som mest trygg i sig själv, slår den till.

– Jag lider av prestationsångest och tror att jag ska hamna i ett svart hål innan jag kommer ut på scenen. Samtidigt vet jag ju att jag klarar det och jag älskar att improvisera. Men ibland frågar jag mig varför jag utsätter mig för något så dumt, varför jag inte bara ägnar mig åt något mindre nervpåfrestande.

Hon skrattar lite. För ägnar sig åt annat gör hon faktiskt. För att dryga ut kassan och fylla sin tid mellan skådespelaruppdragen jobbar hon som personlig assistent några dagar i veckan åt en funktionshindrad kvinna. Hon arbetar också med läxhjälp.

Anki trivs med att ha många strängar på sin lyra och få komma ut och träffa människor som lever helt andra liv än hon själv gör. För henne handlar det om att utvidga sitt tänkande och hålla lärandeprocessen levande.

– Som skådespelare lever man ibland i en egen bubbla. Mina parallella verksamheter ger mig en utblick och helt andra erfarenheter som jag har nytta av som skådespelare.

Att få en inblick i andra människors vardag gör mig ödmjukare och tacksam för det jag har. Det ger mig perspektiv på livet, säger Anki sakta.

– Jag är en jordnära person och får aldrig några flotta inbjudningar till galor och röda mattor. Jag är van vid att inte få något gratis, van vid att kämpa för mina roller och att vara påläst och fokuserad när jag jobbar.

Vågar välja

Någon åldersdiskriminering har Anki inte känt av. Hon blev känd först i medelåldern och skådespelare i alla åldrar, med skilda utseenden och utstrålningar behövs – även om starka, mogna kvinnoroller inte precis växer på träd.

Snarare tycker hon att hennes ålder ger henne pondus att vara kräsen och våga välja sådant hon tror på och känner för, oavsett om det ger klirr i kassan eller inte.

– Numera är jag helt orädd och har lärt mig att leva i nuet. Det är sådant som kommer med ålder och erfarenhet. Men samtidigt har jag jättehöga krav på mig själv, jag vill inte vara en medelmåtta. Jag väntar hela tiden på att telefonen ska ringa – man är ju aldrig bättre än sitt senaste jobb …

– Men jag har kommit till en punkt i livet då jag hellre tackar ja till filmprojekt utan finansiering som verkligen känns stimulerande än hoppar på sådant jag inte känner för även om det ger pengar. Livet har lärt mig att man ska gå på magkänsla och jag vet av erfarenhet att det mesta löser sig.

Hon har aldrig ångrat sitt yrkesval. Att fortsätta är en nödvändighet för att må bra och växa som människa.

– Det är mitt livselixir. Jag nyper mig i armen varje dag. Jag finns fortfarande kvar och jobbar med det jag älskar mest!

 

anki1

Fakta om Anki Larsson

Ålder: 63.

Familj: Tre vuxna barn.

Bor: I Stockholm.

Gör: Frilansande skådespelare.

Aktuell: I nya säsongen av Saltön, tv-serien Småstaden och teaterföreställningen Jag heter Bente, som spelas i Stockholm i slutet av augusti. Har huvudrollen i kommande filmen Revansch av Patrik Eklund.

 

anki-3

Nu är de tillbaka, vännerna på Saltön, fr v: Bengt (Claes Malmberg), Johanna (Ulla Skoog), Emily (Anki Larsson) och Blomgren (Tomas von Brömssen).

Lyxen hotar idyllen på 
Saltön

● Saltön bygger på Viveca Lärns böcker om det lilla västkustsamhället och den fjärde säsongen är hämtad från boken Södra vägen till Saltön.
Tv-publiken får återse tobakshandlare Blomgren (Tomas von Brömssen) och hans fru Emily (Anki Larsson), den 
rotlösa Johanna (Ulla Skoog) och den pedantiske ostronfiskaren Bengt (Claes Malmberg) som kommer tillbaka som 
en helt förändrad person efter sin resa 
till Indien.

● Säsongen inleds med att baddräktsmiljonären Philip O’Don (Erik Ståhlberg) öppnar en lyxig spaanläggning på ön. ”Kabben”, som driver krogen Lilla 
Hunden, är rädd för konkurrensen, och värre blir det när när ”Göteborgs rikaste man” (Claes Ljungmark) dessutom vill öppna havshotell på den lilla ön.

● Bland seriens nya karaktärer finns 
Holger (Claes Månsson) som flyttat 
till Saltön tillsammans med sitt livs kärlek Dolly (Sharon Dyall). SVT 1, start: 20/8.

 

Läs också:

Synen på mitt öga gick inte att rädda

Lotta Engberg: ”Jag älskade att klä ut mig i mormors klänningar”

Nina Kennedy har lärt känna sina föräldrar på nytt genom filmen Superswede


Läs mer om:

Dela
(539)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…