Annons

Annons

Trött och förkyld? Du kan ha överkänsliga slemhinnor!

Är du ständigt förkyld, hostig och trött? Du kan ha överkänsliga slemhinnor. En relativt okänd diagnos som mest drabbar kvinnor – och ofta missas!

Dela
(103)

Yogan hjälper Solveig Enberg med andningen.

Yogan hjälper Solveig Enberg med andningen.

 

Solveig Enberg hostade och var ofta förkyld i långdragna influensaliknande infektioner som gärna kröp upp i bihålorna. Hon var jättetrött, vilade mycket och var sjukskriven i långa perioder. Men det var först när hon utreddes för misstänkt astma som hon fick rätt diagnos.

Annons

Solveig talade med astmaläkaren på telefon när hon fick en av sina många hostattacker:

—Min dotter stod bredvid, kammade håret och piffade sig med hårspray. Då började jag hosta som en galning och kved fram det jag skulle säga och berättade att det ofta blir så här för mig.

När läkaren hörde hennes hostande sa han till Solveig: ”Du har hyperreaktiva slemhinnor!”

Sensorisk hyperreaktivitet (SHR) förväxlas inte sällan med astma eller KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, och innebär att slemhinnorna blir lite svullna och reagerar onormalt på grund av en obalans i det sensoriska nervsystemet. Och eftersom slemhinnorna och immunförsvaret hänger ihop kommer immunförsvaret också i obalans när slemhinnorna alltid är lite retade. Utlösande faktorer kan vara en mängd olika partiklar i luften, bland annat parfym.

—Det tog säkert tio år för mig att förstå sambandet. Jag trodde att jag var förkyld 24 gånger om året men det var alla starkt parfymerade produkter som jag, och även mina elever, hade på sig som retade mina slemhinnor, berättar Solveig som undervisade vuxna.

Hon bestämde sig för att byta ut alla parfymerade produkter i hemmet mot oparfymerade.

—Det tog ett till två år att få parfymfritt hemma men jag blev mycket bättre. Det är en erfarenhet som många av våra medlemmar gjort, säger Solveig som i dag är 63 år och förtroendevald i Astma- och allergiförbundets styrelse.

Besvären vid överkänsliga slemhinnor är inte alltid så dramatiska och ibland tas patienten inte på allvar utan avfärdas som lite ”gnällig”. Den drabbade är ofta lite röd i halsen och ögonen, lätt hostig och småsnorig utan att vara infekterad. Till SHR hör också att man blir trött och av tröttheten kan man bli nedstämd, så det blir lätt en ond cirkel för den drabbade.

Till en början kunde Solveig bli både ledsen och arg när slemhinnorna reagerade, som när hon till exempel satt i väntrummet hos doktorn och blev sjuk av luften där. I dag vill hon absolut inte se sig som ett offer men konstaterar att många känner sig kränkta av att hon mår dåligt av deras parfym.

Solveig har också hittat sina sätt för att må bra och göra det hon tycker är roligt i stället för att sitta hemma och deppa:

—Jag går gärna på restaurang och bio, men jag passar på när det är lite mindre folk, och på teatern försöker jag få en balkongplats och undviker i möjligaste mån foajén.

När hon har råd och tid går hon på något som kallas Lotorpsmassage som gör att hennes andning känns lättare.

—Andningsträning är A och O, jag har ett yogaprogram som jag gör hemma. Jag är också hjälpt av antihistaminer (allergimedicin) i form av tabletter, nässpray och ögondroppar som jag tar året om . De är avsvällande för slemhinnorna. I astma- och allergiföreningen jobbar vi för en parfymfri skola, vård och omsorg. Det vore fantastiskt om det kunde bli så!


Läs mer om:

Dela
(103)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…