Annons

Annons

Trots nio barn – tv-familjen hjälper flyktingar: ”Vill lära barnen empati”

För niobarnsfamiljen Nikula är det viktigt att hjälpa andra när man kan. Därför skänker de med jämna mellanrum kläder och andra saker till de som behöver det. "Vi vill lära barnen medmänsklighet, empati och att inte ta allting för givet", säger Sami Nikula i "Familjen Annorlunda".

Dela
(85)

Även om Matilda och Sami Nikula i Hallstahammar har nio egna barn, tycker de fortfarande att det är viktigt att dela med sig och hjälpa andra.

Matilda och Sami Nikula. Bild: Sjuan

Därför brukar de ta för vana att med jämna mellanrum samla ihop saker de inte längre använder och skänka bort dem.

Annons

– Vi gillar att hjälpa andra, för om vi skulle behöva hjälp någon gång vore man ju otroligt tacksam om man fick det. Vi brukar skänka bort kläder, skor, gardiner, lakan, handdukar. Och så kanske man läser att det behövs mat till en familj i Västerås och då fixar vi det. Eller så kanske man ser att ett flyktingboende behöver ytterkläder nu och då åker vi och lämnar det, säger Matilda i veckans avsnitt av ”Familjen Annorlunda”.

”Borde vara en självklarhet”

I programmet fyller de flera sopsäckar med gamla kläder och skor. Sedan packar de in alla barnen i bilen och kör till ett asylboende.

– Vi lever inte fett, men vi har tak över huvudet, mat på bordet, kläder och vi kan betala räkningarna. Det borde vara en självklarhet för varenda kotte att hjälpa andra, säger Matilda.

Hela familjen hjälps åt. Bild: Sjuan

Medan familjen går igenom skåp och garderober för att hitta saker att skänka, visar det sig snart att det är mamma Matilda som gillar att shoppa och samla på sig saker.

– Matilda är den som gillar att samla, och jag gör inte det. Men det är väl tur det, för skulle jag bestämma vad som ska ut härifrån hade vi nog bara haft några stolar och bord här, säger Sami i programmet.

”Vill lära barnen medmänsklighet”

Paret tycker också att det är viktigt att vara ett gott föredöme, och därför är de måna om att barnen följer med till asylboendet.

– Vi vill lära barnen medmänsklighet, empati och att inte ta allting för givet. Att besöka asylboendet var en uppfriskande påminnelse om att det finns folk som har det riktigt dåligt ställt och att ta med barnen dit var riktigt bra, säger Sami i ”Familjen Annorlunda”

På asylboendet skänker familjen Nikula kläder och skor. Bild: Sjuan

Och barnen är inte alls ledsna för att deras gamla kläder försvinner – tvärtom vill de gärna komma tillbaka och ge bort sina gamla leksaker.

– De som behöver de här grejerna är ju folk som inte har så mycket pengar eller har kommit från ett annat land till Sverige och har varit med om krig, säger syskonen Emilia och Ivan.

”Familjen Annorlunda” sänds torsdagar klockan 20.00 i Sjuan.

Läs mer:

Båda deras tvillingdöttrar dog: ”De är tillsammans i graven nu”


Läs mer om:

Dela
(85)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…