Annons

Annons

Träna ditt minne med enkla knep!

Dela
(0)

 

Har du blivit lite glömsk med åren? Oroa dig inte – det går att träna upp minnet!

I Hemmets Veckotidning nr 9 berättar Ulla Pettersson i Motala om de knep som hon lärt sig på en kurs i minnesträning.

 

Annons

– Jag har lätt för att glömma var jag la glasögonen. Jag kan leta efter dem i det oändliga. Men nu har jag lärt mig att tänka efter vad jag gjorde när jag hade dem senast, det går att programmera in.

När hon ska handla skriver Ulla inköpslistan efter den ordning som varorna står i affären och även om hon inte har listan med kan hon tack vare detta komma ihåg vad hon ska handla.

– Det fungerar för mig, säger hon.

Andra minnesknep är att associera till färger, dofter och olika detaljer som underlättar hågkomsten.

 

– Det gäller att hitta knep som fungerar för en själv. Viktigt är också att det är roligt för hjärnan mår bra av att ha roligt, säger neuropsykolog Elisabeth Larsson vid Kliniken för kognitiv medicin vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

 

Minnet fungerar olika hos oss alla, en del har bra sifferminne, andra är bra på att komma ihåg ansikten och ytterliggare andra har lätt att lära sig texter utantill. Vi har dock det gemensamt att minnet påverkas när vi blir äldre.

– Precis som resten av kroppen åldras så åldras också hjärnan. Blodflödet till hjärnan försämras liksom kommunikationen mellan nervcellerna. Därför har äldre ofta lite svårare att lära sig nya saker, säger Elisabeth.

 

 

Korsord, sudoku och att gå på kurs och lära sig något nytt håller hjärnan och minnet i trim.

– Ju mer man utmanar sitt minne och tränar, desto bättre blir man, säger Elisabeth.

Hon påpekar också att det är viktigt att hjärnan får vila emellanåt.

– Stress kan påverka minnet negativt.

 

Slutligen finns det glömska som inte är normal, med stigande ålder ökar risken för att drabbas av demenssjukdomar, t ex Alzheimers sjukdom. Varningstecknen är glömska, men då handlar det om en helt annan grad av glömska.

– Om man t ex glömmer vad ens nära anhörig heter och man plötsligt inte hittar i en välkänd miljö kan det vara tecken på demens och då bör man söka hjälp inom sjukvården, avslutar Elisabeth.

 

Foto: Leif Hallberg och privat


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…