Annons

Annons

Tomat- och mozzarellapaj

Riktigt god tomatpaj med mozzarella och basilika. Lagrad ost i äggstanningen ger extra smak till denna tomatpaj som är lika god varm, kall och ljummen.

Dela
(12)

Tomat- och mozzarellapaj

4 port

Deg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
250 g cocktailtomater, gärna olika färg och storlek
15–20 minimozzarellabollar
3 msk finhackad färsk basilika
2 msk olivolja
1/2 rödlök

Annons

Äggstanning
4 ägg
3 dl gräddfil
2 dl vispgrädde
2 dl riven lagrad ost
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar

Garnering
5–7 halverade cocktailtomater
basilikablad

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Deg: Blanda mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en degboll. Lägg degen i kylen 10 min.

2. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 min.

3. Fyllning: Halvera eller kvarta tomaterna. Låt mozzarellabollarna rinna av. Blanda tomater, mozzarella, hackad basilika och olja. Skala och finhacka löken, vänd ner i tomatblandningen.

4. Äggstanning: Vispa ägg, gräddfil, grädde och riven ost. Häll hälften av stanningen i pajskalet och fördela tomatblandningen ovanpå. Häll över resten av stanningen, peta med en gaffel så att stanningen rinner ner mellan fyllningen.

5. Grädda mitt i ugnen tills pajen stannat helt och blivit gyllene, 45–50 min. Täck över med aluminiumfolie om pajen får för mycket färg.

6. Garnera före servering med halverade tomater och kryddgrönt.

Tips! Skivad skinka är gott som tillbehör.

 

Läs mer: 

Stekt halloumi med tomater

Öppen Skagenpaj

Kycklingpaj med fetaost och bacon

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell



 

Läs mer om:

Dela
(12)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…