Annons

Annons

Titta på en trädstam

Dela
(0)

Ibland ställer jag mig och tittar rakt in i en trädstam. Det kan se lite märkligt ut, särskilt som jag går från träd till träd och upprepar samma beteende. Och mycket riktigt. Häromdagen när jag stod i en allé i ett industriområde i Malmö och spanade på trädstammarna kom det ut en herre från ett kontor intill. Han inledde lite skarpt ”Och vad håller du på med?”. Jag förklarade att jag spanade efter det sällsynta spetssandbiet som börjar flyga tidigt på våren. Hanarna susar fram genom luften i jakt på en hona. Honorna är lite mer försiktiga. Men det är tufft så här tidigt på året när temperaturen är låg . Då och då måste de värma sig för att kunna flyga vidare. Då sätter de sig på den varma solsidan av trädstammar. Och det är där man har chansen att få se dem.

Annons

Nu ändrade mannen genast tonfall. Det här lät ju spännande. Det visade sig att han hade en son som var fågelskådare och själv gillade han minsann också naturen. Spetssandbiet hade han aldrig hört talas om men nu ville han gärna hjälpa mig leta. Vi delade upp träden så att han letade i riktning mot fabriken medan jag tog träden ner mot en parkeringsplats.

Då kom det en dam gående med en hund. Först var det hunden som var mest nyfiken, men när matte fått veta vad som var på gång anslöt hon sig genast och så var vi plötsligt tre personer och en hund som spanade på trädstammarna. Och jag stärktes i min tro att vi alla har ett slumrande naturintresse inom oss. Det gäller bara att väcka det. Till exempel genom ett märkligt beteende.

Om vi hittade biet. Jovisst, och det var damen som såg det först!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…