Annons

Annons

Titta in i en av landets vackraste trädgårdar

Ulla Molins trädgård i Höganäs är unik. Varje år lockar den tusentals besökare. Anledningen? Mjukt formklippt grönska, vackra vattensamlingar och en alldeles ljuvlig plommonlund!

Dela
(0)

4
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

Tänk att ha några tusen människor som trampar runt i trädgården varje sommar. Rena mardrömmen för de flesta. Men inte för Christina Ekman Ljungström och Hans Ljungström. De betraktar det som ett rent nöje att guida runt i legendariska Ulla Molins trädgård i Höganäs.

Annons

– Vi får tillbaka lika mycket som vi delar med oss förklarar Hans och Christina, som efter några år som förvaltare av Ulla Molins gamla hus och trädgård nu börjar bli något av trädgårdsexperter.

Det krävs om man åtagit sig att förvalta trädgården som Ulla Molin började anlägga 1978, vid nästan 70 års ålder.

– En trädgård långt före sin tid, konstaterar Christina när vi står inne i den före detta egnahemsvillans tillbyggda del (ritad av Ulla Molins son) och tittar ut genom de öppningsbara panoramafönstren.

Därutanför badar fåglarna i dammen på den ”scen” som trädgårdsrummet kallas. Växtväven går i grått, vitt och silvrigt. Färgskalan skapas av stora mängder malört och ulleternell, tillsammans med inflikade partier av blåblommande axveronika.

Den 800 kvadratmeter stora tomten ligger ett stenkast från havet, omgiven av en oxelhäck.

– Min mest bestående insats hittills är växthuset som jag ritat för att det ska passa in i köksträdgårdens ena hörn, berättar Hans.

För det är tillåtet att modifiera även i en byggnadsminnesmärkt trädgård om vissa grundläggande teman lämnas intakta.

Ulla Molins vision var att utjämna skillnaden mellan ute och inne. Trädgården skulle betraktas som lika hemlighetsfull, väl avgränsad och insynsbefriad som husets rum. Färgskalan skulle vara mild, gärna hämtad från traktens strandängar, och gräsmattan skulle genast grävas upp och ersättas med betydligt mer lättskötta, och framför allt vackrare, marktäckande växter som kattfot och murgröna.

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…