Annons

Annons

Tips för tankspridda!

Dela
(0)

Tankspridda får ofta skäll och anklagas för att vara nonchalanta. Men glömskan är inte avsiktlig. Det bara blir så. Det hindrar dock inte att tankspriddheten kan ställa till besvär.
– Jag vill försvara de tankspridda! Tankspriddhet är en fin och mycket mänsklig egenskap som visar vår förmåga att finnas i våra inre tankar och att kunna koncentrera oss djupt, säger journalisten och författaren Johan Rapp, grundaren till Tankspriddas Riksförbund.
Förbundet startades med en glimt i ögat men när Johan blev inbjuden att tala på Hjärnfondens dag blev han tvungen att göra seriösa undersökningar. Som att det i röntgen av hjärnan syns när vi blir distraherade.
– Det finns två typer av tankspriddhet. Den lättdistraherade, med känselspröten utåt och med spontana reaktioner på det som händer. Den andra är den tunnelseende, där förmågan att fokusera på en sak gör att man glömmer allt annat, säger Johan i Hemmets Veckotidning nr 16-17.

Annons

Tankspriddhet är en stark kraft – tänk på föräldrar som hellre skulle dö än glömma att hämta sina barn på dagis. Ändå gör de det…
– Vårt arbetsminne är litet, vi är inte gjorda för att komma ihåg mer än några få saker åt gången. Hjärnan är som en ficklampa som lyser i ett mörkt rum, uppmärksamheten riktas där ljusstrålen träffar. Flyttar vi lampan hamnar det andra i mörker.
Som tur är blir många saker vi gör automatiska. Gå och prata är inga problem. Vana handarbetare kan sticka och ändå följa med i filmen på TV.
– Men svåra saker kan vi bara fokusera på en i taget – man bör t ex undvika att tala i telefon och köra bil samtidigt. Däremot kan vi träna upp oss att bli duktiga på att snabbt växla koncentration från en sak till en annan, säger Johan.

Johans 3 bästa tips:

Berätta för dig själv vad du gör
”Nu stänger jag av spisen.” ”Jag lägger bilnycklarna här.”

Gör det genast
När du tänker på en sak – vänta inte till ”sen”.

Den sista bakåtblicken
När du lämnar tåget, taxin, restaurangen, bion, hotellrummet, gör till vana att alltid kasta en sista blick innan du går.

Fler tips och exempel på träning för minnet hittar du i tidningen! Dessutom berättar Eva om när hon kom till jobbet i bara strumpbyxorna…

Foto:Shutterstock, Kurt Pettersson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…