Annons

Annons

Så hackar du lök UTAN att gråta

Vem kan hacka lök utan att gråta? Här får du våra bästa tips för att lyckas.

Dela
(39)

 

hacka-lok-utan-att-grata

Visst går det att hacka lök utan att gråta! Här är 5 smarta knep.

När man skalar eller skär lök, frigörs det vissa enzymer i löken – så kallade allinaser. Enzymerna reagerar med svavelhaltiga aminosyror i löken och bildar ämnet syn-propantial-S-oxid. Det är denna substans som framkallar tårar i ögonen på den som hanterar lök. När ämnet kommer i kontakt med ögats hornhinna, skickas genast elektrokemiska signaler till hjärnan, som ger tårkanalerna order att producera tårar. Det är en helt naturlig reaktion när ögat utsätts för ett irriterande ämne.

1. Använd en vass kniv

Ett av de bästa knepen för att slippa gråta är att använda en riktigt vass kniv. Försök också att hacka löken snabbt – utan att skära dig!

2. Fräscht med citron

Gnugga skärbrädan med en citronklyfta innan du börjar hacka löken. Sedan kan du enkelt skära den utan tårar i ögonen. Citronen minskar också risken för att skärbrädan ska lukta lök.

3. Hacka med bra ventilation

Ett bra tips är att hacka löken med spisfläkten påslagen.

4. Frys löken!

Ett alternativ är att lägga löken i frysen i minst en timme innan du börjar hacka den. Om löken är tillräckligt kall förhindrar det irriterande tårar och den brännande känslan i ögonen.

5. Läsartips! – Knäckebröd

Ett knep mot tårande ögon när man skär lök är att ha lite knäckebröd till hands. Sug på brödet, inte tugga, medan du skalar och skär löken – det fungerar jättebra!

Annons

 

Läs mer:

Så blir dina ugnsplåtar som nya igen

Bästa knepet för att skala ägg

5 anledningar att odla egen vitlök

 

Källa: Illustrerad vetenskap

Av Sofia Gerholm, aretrunt.se 

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(39)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…