Annons

Annons

Jag tuppade av överallt – tippbrädan blev min räddning!

Dela
(0)

Har du svimmat på bröllop eller begravning, i busskön eller i affären? Det kan bero på en felaktig reflex som orsakar ett hastigt blodtrycksfall. Felet avslöjas med en unik tippbräda. Marianne Tempelaar, 50, är en av dem som fått chansen att tippa sig frisk!

Annons

Det fanns en tid när Marianne från skånska Höllviken svimmade flera gånger i veckan. Både hemma och på jobbet – ja, till och med när hon var på semester. Och det hände att hon slog sig gul och blå och fick fläskläpp när hon föll omkull. När det var som värst trodde Marianne att hon skulle dö.
– Jag blev skickad till psykolog för panikångest, fast jag visste att felet absolut inte satt i huvudet, säger Marianne i Hemmets Veckotidning nr 41.
Marianne arbetar som ekonom på ett företag, men när svimningsattackerna var som tätast tvingades hon stanna hemma från jobbet.
– Att köra bil var inte att tänka på. Du förstår själv vad som kunnat hända, säger hon och ryser.
Även hennes omgivning påverkades. Barnen, Josefin, 11, och Adrian, 7, hittade sin mamma utslagen på golvet flera gånger.
– Fast Josefin har sett mig svimma många gånger, så hon blir inte ens nervös längre. Hon brukar komma med en kudde och ett glas vatten. Och Adrian är stora killen nu. Han förstår precis vad som händer.
Men det tog lång tid innan Marianne och hennes läkare förstod varför hon tuppade av. Det var inte förrän hon testades på tippbrädan, på svimningslaboratoriet vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, som gåtan fick sin lösning. En reflex som styr puls, hjärta och blodtryck visade sig gå fel och orsakade rejäla blodtrycksfall.

Cirka 80 procent av alla svimningar beror på rubbningar av normala hjärt- och kärlreflexer. Man får ett plötsligt fall i puls- och blodtryck och det är en godartad åkomma som går att behandla. Ett fåtal svimningar beror på andra sjukdomstillstånd, vissa av dem allvarliga, säger specialistläkaren Artur Fedorowski (bilden).
– Det var oerhört skönt att ha fått ett svar efter alla år – och att det är helt ofarligt!

Till testet på tippbrädan gick Marianne med blandade känslor. Hon trodde aldrig att läkarna skulle kunna få henne att svimma på beställning.
– Det var jag nästan glad för. Att svimma är ju faktiskt inget nöje, säger hon.
Men visst svimmade hon. Allt som krävdes var lite massage på halspulsådern och sedan en tippning.
– När jag vaknade såg jag vitklädda gestalter runtomkring mig. Men de hade inga vingar. Så jag förstod ju att jag hade klarat mig.
Tack vare tippbrädan fick läkarna de svar de behövde. De kunde nämligen spåra den reflex som gjorde att Marianne förlorade medvetandet korta stunder. I dag svimmar hon ”bara” ett par gånger om året. Och hon kör bil igen – på doktorns inrådan!
– Nu äter jag betablockerare, en tablett som håller ordning på hjärtats rytm. Jag tar dem när jag känner att det är en period av svimning på gång.
Marianne har också gått på klinikens svimningsskola och lärt sig att förebygga attackerna och vad hon ska göra när de välbekanta förvarningarna dyker upp.
– Motion är bra, jag traskar mycket med hunden. Jag dricker också mycket vatten och så får jag äta så mycket salt lakrits jag vill. Det är jättehärligt, jag älskar lakrits!

 

Så går tippbrädestesten till:
1. Patienten spänns fast i ryggläge på tippbrädan och får en kanyl i armen för blodprover och DNA-test (för att se om det finns en ärftlig bakgrund).
2. Brädan tippas så att patienten kommer upp i stående ställning.
3. Doktorn masserar halspulsådern, både i liggande och stående läge.
4. Om blodtrycket sjunker kraftigt eller hjärtat slår långsammare kan en svimning utlösas.
5. Vid svimning sänks tippbrädan till horisontalt läge, besvären försvinner efter en kort stund och patienten vaknar.

Läs mer om plötsliga svimningsattacker och tippbrädan i veckans nummer!

Foto: Gugge Zelander

 


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…