Annons

Annons

Tio år senare: Vad hände 3-åriga Madeleine som försvann i Portugal?

För tio år sedan försvann 3-åriga Madeleine McCann spårlöst från ett hotellrum i Portugal. Än i dag är hennes försvinnande en gåta. "Jag hoppas fortfarande att vi ska hitta Madeleine", säger hennes mamma Kate McCann till BBC.

Dela
(65)

Läkarparet Gerry och Kate McCann och deras tre barn – Madeleine på 3 år och tvillingarna Sean och Amelie på 2 år – har åkt till Portugal för att njuta av sol, bad och lata dagar på stranden.

Ocean Club i Praia da Luz. BIld: IBL

Det är den 28 april 2007 när familjen anländer till Praia da Luz på Algarvekusten. De har hyrt en lägenhet på bottenplanet nära stranden där de ska bo i en vecka.

Annons

Förutom familjen McCann är det i sällskap av vänner. Allt som allt är de nio vuxna och åtta barn.

Varje kväll när föräldrarna nattat barnen sätter de sig på exakt samma tapas-restaurang. Därifrån har de perfekt uppsikt över lägenheterna. Ungefär en gång varje halvtimme turas de om att titta till barnen.

Från restaurangen är det bara 50 meter till lägenhetskomplexet. Men eftersom ytterdörrarna är belägen mot gatan är det något längre att gå.

Lämnar dörren olåst

För att göra det hela smidigare hade Gerry och Kate lämnat terassdörren olåst.

Veckan har snart passerat.

Den sista kvällen, den 3 maj 2007, är det samma procedur som alltid.

Gerry McCann är först ut. Strax efter klockan nio går han sin runda. Han lägger märkte till att barnens dörr står öppen. Han vet att han lämnat en glipa men är helt säker på att den är större nu.

Han tittar in i mörkret men hör inga ljud.

En halvtimme senare erbjuder sig en annan kvinna i sällskapet att titta till även McCanns barn. Även hon tar en snabb titt i lägenheten och försäkrar sig om att det är helt tyst.

Lägenhetskomplexet i Praia de Luz. Bild: IBL

”De har tagit henne”

Först när Kate går sin runda vid 22-tiden gör hon den fasansfulla upptäckten. Madeleines säng är tom. Hon letar igenom lägenheten och rusar sedan tillbaka till restaurangen:

– De har tagit henne. Hon är borta!

Polis kallas till platsen och en enorm mängd frivilliga sluter upp för att försöka hitta den försvunna 3-åringen.

De flesta antar att den lilla flickan vaknat och gått ut för att leta efter sina föräldrar. Men paret McCann är övertygade om att någon tagit deras dotter.

Dagarna går men Madeleine går inte att finna. Snart finns också bilden på ljushåriga flickan med stora ögon i tidningar över hela världen.

Madeleine McCann. Bild: IBL

Polisen håller förhör med familjen, deras vänner och övriga hotellgäster.

En kvinna uppger att hon sett någon bära en flicka i rosablommig pyjamas strax efter klockan nio. En annan familj på hotell säger att de sett en man bära en flicka men betydligt senare och i en annan riktning. Vissa av vittnesmålen går senare att slå hål på, andra inte.

Samtidigt driver paret McCann sin egen utredning med hjälp av privatdetektiver. I juli 2007 ansluter även Scotland Yard.

Två specialtränade hundar

Två specialtränade sökhundar flygs från Storbritannien till Portugal.

Plötsligt tar utredningen en helt ny vändning.

Likhunden Eddie markerar vid garderoben i föräldrarnas sovrum och bakom soffan i vardagsrummet. Även hunden Keela, tränad för att hitta blodspår, markerar bakom soffan.

Avspärrning vid lägenhetskomplexet i Praia Da Luz i Portugal. Bild: IBL

Likhunden markerar även i bagageluckan på parets hyrbil, Kates kläder och Madeleines gosedjur.

Världens blickarna vänds nu mot paret McCann – som slår ifrån sig anklagelserna.

Samtidigt börjar det cirkulera rykten om att paret brukade ge sina barn sömnmedel för att lättare få dem att somna. Är kidnappningshistorien i själva verket ett sätt att dölja vad som verkligen hänt i lägenheten?

Utredningen läggs ner

I juli året därpå lägger den portugisiska polisutredningen ned och alla misstankar avskrivs.

Men varken paret McCann eller Scotland Yard har släppt fallet.

Fram till september 2015 hade Scotland Yard granskat cirka 40 000 dokument, tagit drygt 1 300 vittnesmål och samlat in över tusen bevisföremål i fallet. Runt 60 personer har ansetts intressanta i utredningen, 650 sexualförbrytare har övervägts och nästan 9 000 iakttagelser har undersökts.

Kate McCann and Gerry McCann. Bild: Stephen Lock

I en färsk intervju med BBC säger paret att hoppet fortfarande lever. Samtidigt som de varit tvungna att låta livet gå vidare.

– Någonstans måste man inse att tiden inte har stannat. Jag tror vi både någonstans insåg att vi är skyldig tvillingarna att deras liv också ska få fortsätta på, säger Gerry McCann.

I intervjun berättar Kate McCann även att hon fortfarande köper födelsedagspresenter och julklappar till Madeleine. Hon säger också att hon försöker anpassa dem så att de fortfarande är relevanta den dagen Madeleine hittas.

– Från början kändes det som att det enda vi gjorde var att försöka hitta Madeleine. Nu måste vi försöka fortsätta leva våra liv också. Men det är klart det inte går en dag utan att vi tänker på henne, säger Kate McCann till BBC.

 


Läs mer om:

Dela
(65)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…