Annons

Annons

Timmy berättar i ”Lerins lärlingar” om svåra skoltiden: ”Fruktansvärt förstörd”

När resten av gruppen i "Lerins lärlingar" åker på utflykt stannar deltagaren Timmy Doverdal hemma. Anledningen är de dåliga erfarenheter han har från barndomens skolutflykter. "Fruktansvärt förstörd kände jag mig", säger han i programmet.

Dela
(593)

I tv-programmet ”Lerins lärlingar” får en grupp personer med olika funktionsvariationer träffa konstnären Lars Lerin, som i samarbete med Karlstads kommun håller i en konstkurs.

I veckans avsnitt av ”Lerins lärlingar” är djur temat för kursen. Deltagarna får teckna och måla djur ur verkligheten eller fantasin, och kursledaren Lars Lerin ordnar också en utflykt till en älgpark. Där får de se livs levande älgar på riktigt nära håll – och till och med klappa dem.

Annons

Utflykten blir en stor succé, men en av deltagarna väljer att inte följa med.

Timmy Doverdal berättar för Lars Lerin om de tuffa upplevelserna från skoltiden. Bild: SVT

Timmy Doverdal berättar senare i programmet för Lars Lerin om anledningen till sitt beslut.

– Jag har haft det jättetufft som barn. När jag åkte på utflykter med skolan när jag var liten, var det väldigt höga krav. Jag blev tvingad att göra grejer jag inte ville göra, säger han i programmet.

Stöttas av Lars Lerin

Han berättar att saker och ting kunde bli i en viss ordning, som han inte alls kände sig bekväm med.

– Då kunde jag få kaosattacker. Och läraren jag hade gav mig bara utskällningar och förvärrade kaoset. Det var hög decibel och läraren skrek som bara den och blev röd i ansiktet. Fruktansvärt förstörd kände jag mig.

Lars Lerin hoppas att Timmy vill följa med nästa gång gruppen i ”Lerins lärlingar” gör en utflykt. Bild: SVT

Lars Lerin lyssnar på Timmys historia och säger sedan att han hoppas att det går att komma över de gamla erfarenheterna.

– Jag har ju själv haft sociala rädslor i mitt liv. Och jag har fått tvinga mig själv att gå emot de där rädslorna. På det viset har de minskat för varje gång som jag gjort det. Det är faktiskt ganska skönt att känna att en vinner över sig själv på något sätt, säger han till Timmy i programmet.

Står familjen nära

I programmet får tittarna också följa med hem till Timmys 94-åriga gammelmormor, som har varit ett stort stöd för Timmy under uppväxten.

– Hon bakar så goda bullar och lagar så god mat. Jag har alltid känt att hon har varit den bästa trösten för mig.

Timmy Doverdal tillsammans med sin mamma och gammelmormor. Bild: SVT

I programmet berättar Timmys familjemedlemmar om den utveckling han har gjort under årens lopp. Han började inte prata förrän han var fyra år gammal, men sedan dess har han flera gånger visat prov på hur snabbt han lär sig nya saker. I ”Lerins lärlingar” spelar han upp smakprov på den musik han skapar i sin hemmastudio.

– Jag minns när du spelade upp en av dina sånger för mig. Jag sa ”har du gjort den här?”. Herregud, jag trodde det var någon kändis, säger hans bror i programmet.

”Lerins lärlingar” sänds onsdagar klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.

Läs mer:

Här uppfyller Lars Lerin deltagaren Jannis dröm: ”Det betyder allt”


Läs mer om:

Dela
(593)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…