Annons

Annons

Tilde, 15, kastade sig ur rullstolen – räddade livet på Ulf

Ingen ingrep när Ulf Hallberg föll ihop på bussen och fick hjärtstillestånd. Då trotsade Tilde Bergh, 15, smärtan, tog sig ur rullstolen, påbörjade hjärt- och lungräddning – och räddade livet på honom. "Den finaste belöningen är att han klarade sig", säger hon.

Dela
(208)

En vinterdag i januari i år satt Tilde Bergh, 15, på bussen. Hon har Ehlers-Danlos syndrom sedan födseln, en sjukdom som gör att hon har kronisk värk som kommer i skov, överrörlighet och muskelsvaghet. I flera månader hade hon tvingats använda sin rullstol för att ta sig fram, eftersom smärtan varit så påtaglig. Så också den här dagen.

Annons

Tilde Bergh. Bild: Kai Rehn

Hon satt med ryggen mot chauffören och bussen hade inte hunnit mer än att lämna centralstationen i Motala, förrän den tvärstannade. Tilde trodde först att bussen kört på något, eller att det var något fel på bussen. Men det skulle visa sig vara mycket värre än så – på bussgolvet låg en man med hjärtstillestånd.

– Chauffören skriker ut om det finns någon som kan något om medicin i bussen. Ingen annan gjorde något, så jag svarade att jag kunde en del. Jag klev ur rullstolen och tog mig fram till honom, säger Tilde.

Gjorde hjärtkompressioner

Hennes mamma arbetar som sjuksköterska och Tilde har besökt hennes arbetsplats sedan barnsben. Därför har hon de grundläggande kunskaperna i hjärt- och lungräddning. Hon började med att ta bort den påse som lagts under mannens huvud som stöd, för att fria luftvägarna. Mannen var grå i ansiktet och Tilde förstod att det gällde att agera snabbt om mannen skulle ha en chans att överleva.

– Jag kollade efter puls och andning. Samtidigt ringde busschauffören 112, och när han kom fram slet jag telefonen ur handen på honom. Jag kunde inte avgöra om mannen bara tuppat av eller om det var ett medicinskt tillstånd.

Tilde Bergh tillsammans med Ulf Hallberg – mannen hon räddade livet på. Bild: Kai Rehn

Med alarmcentralens hjälp över telefonen, satte Tilde i gång med hjärtkompressioner. Vad hon tänkte under tiden minns hon inte, hon agerade på ren instinkt och säger att hon var i chock över det som utspelade sig framför henne.

– När jag hade gjort kanske 90 kompressioner sprang en annan tjej, i 16-årsåldern, fram. Hon började göra inblåsningar medan jag fortsatte med kompressionerna.

”Höll om varandra”

Ambulansen var snabbt på plats och kunde ta över räddningsinsatsen. Tilde minns hur hon och den andra tjejen fick stiga åt sidan när ambulanspersonalen tog fram hjärtstartaren och började ge mannen elstötar.

– Vi bara stod där och tittade på och höll om varandra.

Tilde blev rejält omskakad av händelsen. Hon är fortfarande, många månader senare, upprörd över på att ingen av de vuxna som satt i bussen hjälpte till.

– Jag skrek att jag behövde hjälp, men det var bara den här tjejen som kom fram. Jag tycker att de andra på bussen ska skämmas. Min mamma har berättat att man kan hamna i chock när något sånt här händer, men det var ju jag också. Jag blev lite rädd också – om jag var den enda som kunde hjärt- och lungräddning av alla på bussen, vad hade hänt om inte jag var där?

Hemma kom tårarna

Själv tvekade hon inte sekund. Trots att hon satt i rullstol och hade väldigt ont i kroppen, gjorde hon allt i sin makt för att hjälpa den okända mannen på bussgolvet.

– Min tanke var att jag kan välja mellan att ha extra ont några dagar eller att se honom dö. Då väljer jag ju att ha ont. Jag vet att jag aldrig hade kunnat leva med mig själv om jag inte hade gjort något.

Tilde Bergh och Ulf Hallberg. Bild: Kai Rehn

När Tilde kom hem släppte anspänningen och tårarna kom. Chocken över det hon varit med om satt i flera dagar efteråt.

– Jag minns nästan ingenting av dagarna efteråt. Min kompis har berättat att jag fick en ångestattack på mattelektionen, men det minns jag inte.

Vill inspirera andra

Men trots att händelsen satt djupa spår, känner sig Tilde stolt över sin insats. Att hon vågade agera och inte lät sjukdomen stoppa henne. Nu hoppas hon att hennes agerande kan inspirera andra, så att folk inte bara sitter stilla och tittar på nästa gång något liknande händer.

– Det känns kul att det blir uppmärksammat och att jag kanske kan ge inspiration till andra. Även om man är sjuk finns det ingen anledning att sitta passivt och titta på när något händer, man kan faktiskt trotsa sin sjukdom.

För Tilde var det viktigt att få veta hur det gått för mannen på bussen. Via hans anhöriga fick hon komma till sjukhuset och besöka honom.

Mannen heter Ulf Hallberg och i dag är han väldigt tacksam för Tildes rådiga ingripande.

– Det är en stor tacksamhet så klart. Hade hon inte gjort det hon gjorde, hade det sett betydligt värre ut för mig, säger han.

Ulf Hallberg. Bild: Privat

Anmäld till ”Svenska hjältar”

Ulf minns ingenting av själva händelsen. Månaderna efteråt har han också svårt att minnas. Men nu är han på god väg att bli helt återställd efter hjärtattacken.

– Rehabiliteringen har gått bra och nu jobbar jag halvtid. Men det hade inte gått lika bra utan Tilde.

Som en följd av den där dramatiska dagen blev Tilde anmäld till Aftonbladets ”Svenska hjältar”-gala. Själv tycker hon inte att hon behöver någon utmärkelse.

– Den finaste belöningen är att han klarade sig. Jag behöver inget mera, bara han är vid liv.

Läs mer:

Anna om sonens ovanliga njursjukdom: ”Gustaf är min hjälte”

gustafmammaanna


Läs mer om:

Dela
(208)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…