Annons

Annons

Thomas och Zaiga får ungdomar att tro på en framtid

Nytt år – nya drömmar! – Det spelar ingen roll hur gammal 
du är, utan drömmar har du ingenting, säger Thomas och Zaiga, som fått 250 000 ungdomar i Star for 
Life-projekt runt om i världen att våga tro på en framtid. Och paret lever som de lär! 
I höstas förverkligade de 
målet att springa maraton 
tillsammans med sonen Peter.

Dela
(0)

5
Visa bildspel

/
thomas_zaiga_starforlife
thomas_zaiga_starforlife
För ett år sedan skrev Thomas och Zaiga i sina drömböcker att de ville springa New York Marathon tillsammans med sonen Peter och i november genomförde de loppet.
thomas_zaiga_starforlife5
thomas_zaiga_starforlife2
...
Visa mer

För Thomas och Zaiga Magnusson är nyårsdagen den viktigaste dagen på hela året.

Rutinen är densamma varje år. De stänger av sina mobiltelefoner, öppnar kanske en flaska vin och tänder en brasa 
i öppna spisen.

Annons

Det som ska ske är inget som man tar lättvindigt på eller gör med vänsterhanden. Det måste få ta sin tid. Ingen stress.
Sedan skriver de i sina böcker. Och samtalar.

–  Vi har haft våra drömböcker i över 20 år. Drömmar är livsviktiga, utan dem har du ju ingenting! Det spelar ingen roll hur gammal du är eller vilken situation i livet du befinner dig i, du måste tillåta dig att drömma och du måste ta drömmarna på allvar, säger Thomas.

Gilla Hemmets på Facebook

I drömböckerna skriver paret ner vad de vill göra med sin framtid – på ett års sikt, tre års sikt och fem års sikt. Det kan handla om en resa man vill göra, en prestation man vill genomföra eller en förändring 
i livet. Det är stort och det är smått.

Därefter är det tid att diskutera och reflektera kring framtidsplanerna. Hur ska drömmen förverkligas? När? Vad kan man göra ihop och vad kan man göra på egen hand?

Tack vare sina drömböcker har Thomas och Zaiga fått ett mycket rikare liv ihop, säger de båda. De har upplevt massor tillsammans, rest och flyttat – allt tack vare denna genomtänkta och målmedvetna drömstrategi.

Känslan var obeskrivlig
Nu senast ledde det till att de sprang New York Marathon tillsammans med 32-årige sonen Peter.

– Jag har sprungit maratonlopp tidigare, men länge burit på en dröm om att få göra det tillsammans med min hustru och min son. Så vi pratade om det förra nyårsdagen, satte upp en skriftlig plan och arbetade hårt under året. Och i november blev det verklighet. Då stod vi alla tre på startlinjen tillsammans med 50 000 löpare från hela världen. Känslan att springa över mållinjen hållande min son i handen var helt obeskrivlig! berättar Thomas.

– Det var en fantastisk folkfest. Tusentals glada människor, orkestrar och matstånd överallt. Jag sprang inte fort, men jag sprang fortare än dem som sitter i soffan, säger Zaiga med ett skratt.

Drömmar har spelat en viktig roll även i paret Magnussons professionella liv. Vikten av att drömma – även i den mest hopplösa av situationer – spelar en avgörande roll i det koncept som ligger till grund för organisationen Star for Life som de byggde upp i Sydafrika i mitten av 2000-talet.
Thomas och Zaiga arbetade då som föreläsare och konsulter för olika företag och organisationer. En dag blev de kontaktade av företagsledaren och IT-entreprenören Dan Olofsson som behövde hjälp. Han var i färd med att bygga upp en verksamhet 
i Sydafrika och hade under sina resor i landet insett hur illa ställt det var i de fattiga östra delarna och vilket enormt lidande aidsepidemin orsakade.

– Han ringde en dag och sa att vi skulle åka ner till Sydafrika och se vad vi kunde hitta på för att hjälpa. Det kändes ju lite förmätet nästan, att vi skulle åka ner och fixa något som ingen annan hade klarat, vi visste ingenting om Afrika och ingenting om aids. Men Dan stod på sig och vi åkte ner, berättar Thomas.

En egen drömbok
Thomas och Zaiga och ytterligare några personer från projektet besökte skolor, sjukhus och andra institutioner för att få inspiration och idéer. På nätterna satt de och diskuterade och försökte komma på en plan. Och plötsligt fanns den bara där.

– Redan då hade vi ju våra egna drömböcker och insåg att det fanns något där som vi kunde använda. När vi besökte barnen 
i de fattigaste områdena så slogs vi av hur lite tilltro de hade till framtiden. Och det är ju inte konstigt. Arbetslösheten var skyhög och 40 procent av befolkningen var drabbad av hiv och aids. Men om man inte har några drömmar eller framtidsutsikter, vad har man då? frågar sig Thomas.

Det var så konceptet bakom Star for Life föddes. Tillsammans med Dan Olofsson tog de fram ett utbildningspaket som går ut på att dels få eleverna att skriva ner och sätta upp en plan för sina drömmar, dels att informera om vikten av att sköta skolan och att skydda sig och undvika att bli hiv-smittad.

Grundtanken var och är att det inte räcker med information för att åstadkomma en förändring. Det krävs också inspiration och självkänsla för att saker och ting ska kunna bli bättre.

– Därför får eleverna inte bara information om hur viktigt det är att sköta sitt skolarbetet och hur farligt det är att ha oskyddat sex. De får också en egen drömbok där de skriver ner vad de önskar sig i livet. Där skriver och ritar de om sina framtida karriärer som läkare och arkitekter, om sina fina hus och Mercedesbilar, berättar Zaiga.

– Det var en fantastisk upplevelse att få jobba med de här barnen. Många av dem är otroligt fattiga och har det väldigt svårt. Det är vanligt att unga flickor blir utnyttjade och många blir gravida när de fortfarande går 
i skolan. Det var så fantastiskt tillfredsställande att vara med och vända trenden och se att vårt arbete faktiskt kunde ge resultat säger Zaiga.

Både hjärta och hjärna
En av framgångsfaktorerna var att Zaiga och Thomas satsade på musik och dans för att förmedla sitt budskap. Musikgruppen Triple & Touch kopplades in redan från start och genom att fokusera på glädje och hopp lyckades de få barnen att lyssna och ta till sig budskapet.

– Det går inte att stå och mässa och förmana om farorna med aids, den informationen måste man förmedla på något annat sätt. Det var viktigt för oss att de direkt insåg att det här var inte någon vanlig lektion. Det gäller att koppla ihop hjärtat och hjärnan, säger Zaiga.

En riktig solskenshistoria är den om åttaåriga Slindo Maphumulo som i sin drömbok skrev att hon ville bli läkare. 2013 fick hon sin examen.

– Jag skulle vilja säga att Star for Life hjälpte mycket. De sa att jag skulle vara stolt, att jag själv kunde bestämma och förverkliga mina drömmar! säger hon i en film på Star for Lifes hemsida.

Konceptet har uppenbarligen fungerat. I dag har Star for Life vuxit till flera länder – Namibia, Sri Lanka och snart även till Sverige med tio skolor. Organisationen har lovordats av Nelson Mandela och prisats i FN.

Under projektets inledande år var det Thomas och Zaiga själva som stod för undervisningen i skolorna. Numera är det lite längre mellan Sydafrikaresorna för paret Magnusson, men det beror inte på att de trappar ner sitt arbete.

Med huset i skånska Falsterbo som bas fortsätter de båda 70-plussarna (Thomas har nyss fyllt 70 och Zaiga är ett år äldre) sitt arbete som konsulter och föreläsare. Och numera även författare. Två böcker har de tillsammans skrivit och gett ut under det senaste halvåret. En om hur man lyckas som säljare, en om hur företag mer effektivt kan planera och sätta upp mål för sin verksamhet.

Några planer på att trappa ner arbetet på grund av ålder finns inte.

– Det skulle inte gå, det är alldeles för roligt! Vi älskar ju båda två att göra skillnad för folk, både professionellt och privat, det är vår passion! Så vi kör på så länge folk vill lyssna på oss, säger Zaiga.

Självklart väntar nya utmaningar runt hörnet. Drömböckerna kommer fortsätta att fyllas på.

– Absolut! Utan drömmarna har man ju ingen riktning i livet, då blir man stillastående. Och hur kul är det? Du behöver drömmarna, det spelar ingen roll om du är 20, 50 eller 100 år, säger Zaiga.

– Jag tror att drömmarna är ännu viktigare när du är äldre, inflikar Thomas. Det är så lätt att de negativa tankarna tar över och att du börjar lyssna på omgivningen som säger att du är för gammal, att du inte kommer att klara det, att du borde ta det lugnt. Det där är struntprat!

Gör upp en plan
Och människor generellt är för dåliga på att drömma, menar både Thomas och Zaiga. Jantelagen säger åt dig att du inte ska ta den platsen och att du i stället ska hejda dig, stanna 
i nuet och lunka vidare i vardagen.

Paret Magnussons gospel är enkel: Dröm och dröm stort!

Men att bara drömma räcker inte. Det är viktigt att skriva ner drömmen och sedan sätta sig ner och göra en skriftlig plan för hur den ska genomföras, menar Thomas.

– Det är det viktigaste momentet. Det är på det sättet du ger drömmen den energi som den behöver. Det är först då den kan bli verklig.

 

Stärkt självkänsla skapar förändring

1. En stärkt självkänsla är en nödvändig förutsättning för att skapa förändring.
2. Enbart information räcker inte för att 
skapa förändring – man måste också ge inspiration. Genom workshops ska elevernas självkänsla stärkas vilket i förlängningen är tänkt att leda till förbättringar i skolarbetet samt ett säkrare hälsobeteende.
Musik har en central plats inom metodiken och används som ett pedagogiskt verktyg. Gruppen Triple and Touch har medverkat 
i Star for Life sedan starten och har bland 
annat specialkomponerat musik för projektet. Måns Zelmerlöw, Molly Sandén och Glenn Strömberg är några av organisationens 
ambassadörer. Se även www.starforlife.se

 

Läs mer:

Ulf och Camilla reste till Afrika som volontärer

12 sätt att göra världen bättre

Mor och dotter åkte till Zanzibar som volontärer

 

Text: Jacob Hydén

Foto: Jacob Hydén, privat


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…