Annons

Annons

Thomas G:son är låtskrivare – och sakletare!

Dela
(0)

Nu i melodifestivaltider kan man se Thomas G:son skymta förbi i tv-rutan! Mannen med det långa blonda, hårdrockssvallet är en hyllad låtskrivare med förra årets vinnare Euphoria som främsta merit. Men annars delar han vardagen mellan musiken och auktionsfynden.  I Hemmets Veckotidning nr 8 berättar Thomas för vår reporter Maria Svemark om kontrasterna i sitt liv.

Annons

Ena halvan bakom förra årets vinnarlåt ”Euphoria” har sitt hjärta på en gård en mil utanför Skövde. Det är här han skapat flera av sina odödliga hits – och sprungit sig varm mellan fikaborden i familjens auktionshall. Medan lillebror Magnus sköter klubban och mamma Anita för protokoll är det Thomas och hans 20-årige son Charlie som ser till att pengarna hamnar i kassan.
– Ibland hänger jag med ut med lastbilen också, när vi behöver hämta saker från dödsbon. Jag gillar kontrasterna. Människorna som jag träffar på auktionerna är inte samma som går på Grammisgalan, säger Thomas G:son och gör en snabb titt i fyndlådorna som står packade i hallen inför nästa auktion. De gånger han själv handlar blir det gärna en lampa till villan, som han delar med sambon Maria, deras dotter Wera, 3,5 år, och Charlie, på halvtid.
– Det var vår farfar Erik som började med auktionerna här ute i Törnestorp. Sen tog min pappa Ingvar över, och när pappa sen dog 2002 bestämde vi oss för att vi ville fortsätta. Första gången jag hjälpte till var jag nog 16, 17 år. Pappa väckte mig halv sju på lördagsmorgnarna för att vi skulle förbereda auktionerna utanför en bygdegård i närheten. Det var inte populärt! Halv tio var det dags att fika – för alla utom mig eller Magnus, som fick stanna kvar och vakta prylarna, säger Thomas.
Ingen i Thomas familj jobbade med musik, även om hans pappa var musikalisk. Thomas bestämde sig ändå tidigt för att han skulle bli rockstjärna, precis som idolerna i Kiss. Han hade med sig gitarren överallt. Så här i efterhand ångrar mamma Anita att de inte tog Thomas drömmar på större allvar, berättar hon, medan hon bjuder på kaffe och ostkaka i Thomas barndomshem.
– Vi tyckte väl att Thomas skulle ha ett mer etablerat yrke, i en bank eller så, säger Anita.
– Pappa ordnade till och med en intervju åt mig på banken. Men jag kom dit i skinnpaj och långt hår. Ingen fullträff, direkt. Sen gav pappa sig! säger Thomas.
– Och lika bra är väl det, säger Anita.
Thomas hade ändå en lång väg att vandra, även om hans hårdrocksband Masquerade fick göra en turné i Japan.
– Det var magiskt med 300–400 personer i publiken på andra sidan jordklotet, och de kunde våra texter utantill. Sen kom vi tillbaka hem och gjorde en spelning i Ånge med tre betalande. Arrangören släckte inte ens ljuset i lokalen. Det blev spiken i kistan. Skulle det vara, skulle det vara som i Japan. Efter det har jag inte spelat i band igen, säger Thomas.
Det var då lillebror Magnus grep in. Magnus är två år yngre, jobbar på Volvo och är, enligt Thomas, familjens stora fixare. Det är till Magnus han ringer när värmen slutat funka hemma i villan och det är också Magnus som tog över som auktionsutropare efter deras far. Den här gången 1993 erbjöd Magnus sig att bygga en inspelningsstudio i ett hus bredvid föräldrarnas auktionshall. Det gav Thomas en nytändning.
– Det hände mycket i den vevan. Jag flyttade hem igen, också. Jag var så lycklig för min stora studio och ville testa att göra all sorts musik. Eftersom det fanns många dansband i närheten började jag analysera även den sortens låtar och se hur det funkade, säger Thomas.

Gilla Hemmets på Facebook

Via en kompis kom han i kontakt med Bert Karlsson i Skara, och resten är musikhistoria. Han har skrivit låtar åt både Lasse Stefanz, Thorleifs och Wizex. Sedan 1999 är vi också vana vid att se mannen med det långa, blonda hårdrockssvallet och den djupa smilgropen i högerkinden fladdra förbi i tv-rutan vid SVT:s Melodifestivaler. Thomas har haft med 36 bidrag – ett rekord som bara slås av Ingela Pling Forsman och Bobby Ljunggren.
– Numera har Thomas en studio hemma också. Det var väldigt mysigt när han alltid arbetade här. Han åt middag hos mig varje dag och vi fick höra det han spelat in under dagen. Ärligt talat känner jag mig lite för gammal för den sortens musik han gör nuförtiden. Det var lättare med dansbandslåtarna. Min favorit är ”Vid älvens strand” som spelats in av Kellys och Mona G:s. Den brukar jag spela när jag bakar och då gråter jag! Den inleds med textraden ”En gång för länge sen, så sa min mamma till mig, det finns inget större än min kärlek till dig”, säger Anita och får Thomas att himla med ögonen, likt en tonåring som tycker att där, mamma, var du väl ändå lite pinsam…
Han skrev inte de raderna till sin arma moder.
– Det är poängen med dansbandstexter – alla känner igen sig, säger Thomas.
Thomas musik har blivit en angelägenhet för hela familjen, precis som auktionerna. Sambon Maria är med vid de flesta deltävlingarna, mamma och Magnus vid åtminstone någon varje år. De har också vant sig vid att det syns en del kändisar hemma på gården. Sanna Nielsen, Anna Book, Kikki Danielsson, Linda Bengtzing, Anne-Lie Rydé och Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson har alla varit här.
– En väninna tyckte att jag borde haft en gästbok på toa, säger Anita och skrattar.
Med förra årets storseger i ryggsäcken får Thomas G:son och hans olika låtskrivarkollegor förstås dras med extra förväntningar i år. Han är redan klar för Eurovision Song Contest i Malmö med Georgiens bidrag. Landet har ingen intern tävling för att utse ett bidrag utan skickar Thomas G:sons låt direkt till den stora finalen. Han deltar dessutom också i Maltas uttagning. Här hemma tävlade han förra veckan med Pernilla Wahlgren, Jenny Silver och Hanna Hedlund i Swedish House Wives. Den här veckan tävlar Eddie Razaz och Martin Rolinski, från gamla BWO. I Malmö nästa vecka har han varit med och skrivit bidragen med Ulrik Munther och Sylvia Vrethammar.
– Jag vet inte vad jag ska säga om de fem bidrag jag fått med i år. Jag har helt enkelt inte hunnit landa efter förra året! Det var så stort. Först visste vi inte om Loreens nummer alls skulle gå hem. Det var ovanlig avskalat för att tävla i Melodifestivalen. Men efter Loreens första framträdande i Växjö fullständigt bombarderades min mobil med lyckönskningar. ”Lägg ner resten, ni kommer vinna allt!” skrev någon. Sen var vi segertippade hela vägen. När vi vann i Baku kändes det mer som att jag äntligen kunde andas ut. Omröstningen hade ju nästan inte ens varit spännande!

Foto: Leif Boström

Fotnot: Thomas skrev Euphoria tillsammans med Peter Boström.

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…