Annons

Annons

Thereses telefon försvann – med filmen på makens sista jul

Under Ikea-besöket försvann Therese Hökklos telefon spårlöst. På den finns filmen där familjen firar sista julen med barnens pappa Mikael. "Det känns ju som en extra sorg för mig. Det är inte ens en månad sedan han gick bort", säger Therese som efterlyst telefonen och filmen i ett välspritt inlägg på Facebook.

Dela
(81)

Therese Hökklo efterlyser telefonen med bilderna från familjens sista jul med maken Mikael. Bild: Privat

Historien om Therese Hökklos försvunna telefon börjar med ett besök på Ikea Kållered utanför Göteborg. En plats som hon brukar besöka med dottern Jocelyn, 5 och sonen Caspian 1,5.

– Vi brukar ta oss en korv med bröd och glass. Fika lite, säger Therese.

Annons

Jocelyn ville gå in i lekrummet och Therese tog med sonen till köksavdelningen. När Therese skulle ta upp telefonen för att ställa larmet, så att hon skulle kunna hämta ut dottern i tid, var luren borta.

Klickade bort samtalet

Therese förklarar att hon till en början inte var riktigt säker på var telefonen blivit av. Hon letade i sofforna där familjen suttit och fick hjälp av andra besökare och informationsdisken att ringa upp sin egen telefon. Först gick signalerna fram till en röstbrevlåda och sedan klickades samtalen bort.

– Jag tänkte att personen kanske inte ville svara på ett okänt nummer så jag fick tag på min syster och bad henne ringa upp. När hon försökte var telefonen avstängd, säger Therese Hökklo.

Telefonen försvann under en tidslucka på 40 minuter. Till saken hör att Therese haft annat att tänka på under den här tiden. Hennes man dog i cancer strax innan jul och alla som har varit på Ikea med aktiva barn vet att det kräver en del uppmärksamhet.

Hennes egen teori är att telefonen stulits.

– Min bild av vad som hänt är att någon tagit mobilen. Antingen när jag varit koncentrerad på barnen eller när jackan hängt på vagnen, säger Therese som polisanmält händelsen.

”Köpte den begagnad”

Eftersom telefonen låg i jackan rubriceras misstanken som grov stöld. Polisen ska bland annat titta på övervakningsfilm från Ikea för att se om där finns något att hämta.

Förlusten handlar inte så mycket om att telefonen var speciellt värdefull.

– Jag köpte den begagnad för tusen kronor. Den är två år gammal nu så det är ingen flashig värsting, säger Therese Hökklo.

Saknaden handlar om filmer och bilder som finns på telefonen. Framför allt handlar det om en film från maken Mikaels sista jul.

”Vi fick tio år tillsammans”

Mikael vårdades på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg med obotlig cancer i levern. Sjukdomsförloppet var snabbt och skoningslöst.

Eftersom familjen visste att han kunde ryckas ifrån dem när som helst firade de julen några dagar i förväg. Barnen hade klätt sig fint och öppnade klappar.

Therese filmade och tog foton med mobilen.

Det blev deras sista jul tillsammans.

– Vi fick tio år tillsammans. Tre som gifta, säger Therese.

Mikael med dottern Jocelyn. Bild: Privat

Mikael, Therese och Jocelyn. Bild: Helena Kyrk

Hon är mån om att hålla minnet av Mikael levande. På kvällarna innan barnen går och lägger sig tittar de på bilder av Mikael och pratar om honom. Therese berättar kring bilderna så att barnen ska komma ihåg sin pappa.

Det är därför filmen på telefonen, en Huawei Nexus 6P, är så viktig för henne. Det finns en lagringstjänst knuten till telefonen men antingen så är lagret fullt eller så har det blivit något tekniskt strul vid den senaste uppdateringen, menar Therese. Bilder och filmer från november och december finns i alla fall inte där. Telefonen innehåller också viktiga kontaktuppgifter.

Strax efter att telefonen försvunnit efterlyste hon den på Facebook i ett inlägg som fått tusentals delningar. Där skriver Therese att hon är villig att betala 5000 kronor i hittelön till den som hittat/tagit telefonen. Telefonen är inte det viktiga men innehållet är.

– Jag hoppas ju att personen som har den ska känna lite medlidande. De kan ju lämna in den hos polisen, de skriver det som hittegods.

– De kan kanske skicka ett minneskort eller skiva med bilder och video. Bara någonting.

Läs mer:

Louise om cancern: Jag förbereder mig på att dö – men just nu lever jag i 190


Läs mer om:

Dela
(81)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…