Annons

Annons

Team Sheroes vill visa att ålder bara är en siffra: ”Alla kan hoppa rep”

När hopprepen åker fram är det samma känsla som på skolgården för sisådär 50 år sedan. Medlemmarna i Team Sheroes är mogna kvinnor som brinner för att visa att ålder bara är en siffra.

Dela
(25)

Team-Sheroes1

– Det är som jag blivit barn på nytt, säger Gunn, närmast i bild.

Det smattrar intensivt när repen slår i golvet. Coachen Lucie peppar och kommenderar i träningslokalen i centrala Stockholm. En härlig värme och glädje sprider sig i salen där hopprepsdamerna samlats för att träna.

Annons

– Hopprepet har blivit en livsstil! Det har inte bara gett mig hälsan tillbaka utan också påverkat hela mitt liv, säger Gunn Johansson, som tidigare hade svåra problem med en axel.

När Gunn, 63, slutade på Tullverket efter 42 år anmälde hon sig till att bli statist och det var så hon mötte de andra hopprepsvännerna för snart ett år sedan. De skulle vara med i en dokumentärfilm om hopprep, och projektet där man får följa team Sheroes utveckling pågår fortfarande.

Sunshine Gunn, som hon kallas här, tränar tre gånger i veckan, två timmar per pass, och det är också då hon träffar de andra i laget som går under artistnamnet Sheroes. Här finns bland andra Anita ”IronMaiden”, som är 79, (bäst i laget), Lena ”FireBall” Österberg, 69, och Birgitta ”Captain B” Orrlander, 68.

Smeknamnen är coachen Lucies påhitt – hon vill att alla ska känna sig som superhjältar och speciellt utvalda, samtidigt som de visar sin humor och självdistans.

Lagkamraterna har kommit varandra nära och blivit riktigt goda vänner vilket är en av de största vinsterna, menar Gunn.

– Det finns ingen avundsjuka eller tjafs mellan oss. Alla stöttar och hejar på varandra. Vi mår så bra av den här utmaningen, men den stora bonusen är att du blir stark både mentalt och fysiskt. Jag brukade få utbrott av smärta på grund av min axel tidigare, men allt det hemska är borta sedan länge nu.

Alla i laget påpekar hur mycket deras tränare, det amerikanska energiknippet Lucie Lindner, betyder för dem.

Team-Sheroes-LucieLindner

Lucie Lindner

– Utan henne hade vi aldrig varit där vi är i dag, förklarar Anita. Lucie är en stor förebild för oss. Med henne blir allt så lustfyllt, sprudlande och enormt roligt.

– Det är viktigt för kvinnor som kommit upp en bit i ålder att röra på sig, säger Lucie, 50. Och alla kan hoppa rep, ålder är bara en siffra! Vår grupp med kvinnor mellan 63 och 79 år bevisar väl det?

Tävlat i USA

Själv började hon tävlingshoppa i USA 2005 och i sin första tävling blev hon amerikansk mästare.

– Det är som jag blivit barn på nytt, strålar Gunn, som minns skolrasterna när hopprepen åkte fram.

– Det är samma härliga känsla, säger Anita.

De här ”skolflickorna” mellan 63 och 79 år har precis varit och tävlat i Ohio, USA, där de imponerade stort på såväl medtävlare som publik. De vann inget, men de fick ändå stående ovationer då de bjöd på stor show och kämpaglöd.

– Folk blir så förvånade över vår ålder, som att vi inte skulle kunna klara detta? Att det skulle vara farligt? säger Gunn och fortsätter:

– Min 25-årige son säger ”hörru morsan du måste ta det lite lugnt”, samtidigt som min man tror att hopprepet kan skada mig. De är så himla rädda! Men vi bara skrattar! Det finns inget som vi mår så bra av som detta, inte minst psykiskt. Vi blir överlyckliga av att hoppa. Det här är livet på en pinne!

Team-Sheroes2

– Ingen av oss kunde hoppa när 
vi började, nu har vi till och med 
enhetliga zebrarandiga tränings-
kläder. Det kan inte bli bättre, säger Gunn. Fr v Ingrid Wikberg, Anita
Looström, Gunn Johansson, Riitta Kontinen och Lena Österberg.

Vill du se Team Sheroes hoppa? Titta här!

 

Läs mer: 

Dansen har gjort dem till vänner för livet

Så kan du  dansa dig friskare

Boxning för äldre – därför är det så bra

 

Text: Gabriella Grünwald

Foto: Stefan Nilsson


Läs mer om:

Dela
(25)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…