Annons

Annons

Calla, 88, om sina drömmar: ”Tanken på att inte ha planer skrämmer mig”

Calla är 88 år – men känner sig inte alls gammal. För henne är det viktigt att drömma, planera och resa. "Jag vill uppleva så mycket jag kan", säger hon.

Dela
(0)

Calla drömmer om att resa

Dags att packa resväskan igen. Den här gången går Callas resa till solen och värmen i Spanien.

Det är dags för fika hemma hos Calla Meszaros och det vankas rulltårta.

– Det är ett nytt recept, med mascarpone och vit choklad. Jag tycker det är roligt att prova nytt.

Calla är 88 år, men hon känner sig inte alls så gammal.

Annons

– Jag har inte tid att känna efter, skrattar hon, och tur är väl det. Visst är man lite skruttig vissa dagar, men då får det bli vilodag med läsning och tv.

Calla visar sin kalender och de flesta dagarna är fyllda. Hon är mycket aktiv inom föreningslivet. Bland annat är hon med i tre olika pensionärsförbund.

– Det ger mig aktiviteter att fylla veckorna med, men även de lite större arrangemangen är härliga att längta till. Och för mig är det viktigt att längta och se framåt. Jag tror det är viktigt att inte hoppas leva nästa år, utan bara ta det för givet.

Föreningarna erbjuder allt möjligt som är underhållande, men inte så krävande för kroppen. Bingo går Calla på en gång i veckan och då är det lillasyster Ull-britt (även kallad Moj) som följer med. Hon är bara 86.

Därutöver erbjuds tipspromenader, intressanta föreläsningar, biobesök och mycket mer.

– Jag försöker komma iväg på så mycket jag kan. Även om det tar emot ibland brukar jag vara glad att jag gjorde det efteråt. Det är ett litet tips till jämnåriga – känn inte efter för mycket, koppla in autopiloten och kör!

Fyller dagarna

Vår- och höstresorna som föreningarna arrangerar är något Calla alltid ser fram emot.

– Det kvittar vart vi reser, det är alltid jättetrevligt. Alla är glada och förväntansfulla.

Och Calla berätter hur mycket det betyder för henne att planera också.

– Vad ska jag ha på mig? Ska jag baka något och överraska med på bussen? Såna saker. Det både fyller dagarna och sätter ett leende på läpparna.

Calla är en berest kvinna och de flesta resorna har hon faktiskt gjort efter pensionen.

– I början gjorde jag långa resor. Thailand kändes mycket exotiskt. Och jag hade inga tankar på hur jag skulle klara resorna rent fysiskt. Men när jag reste med mina döttrar till Australien vid 84 års ålder, insåg jag att själva resan kostade mer än det smakade. Det var underbart att uppleva så mycket, men det slet på hälsa och ork.

I dag är det därför annorlunda. Calla tycker fortfarande om att bläddra i kataloger och titta på reseprogram, men de resor hon planerar är gärna lite närmare och mer anpassade. Hellre vila, sol och bad än stadsrundturer.

– I morgon reser jag, Moj och svågern till Spanien. Vi ska bo i lägenhet i fyra veckor och njuta av värme, god mat och sköna bad.

Vanan inne

Calla har nästan packat klart, men lite finns kvar att lägga i väskorna.

– Jag känner mig ganska lugn, ler Calla, jag har ju vanan inne vid det här laget.

Calla sörjer inte de längre turerna i världen. I stället lägger hon pengar på kultur och nöjen.

– Jag älskar att gå på musikaler, teatrar och revyer. Det glittrar och svänger så jag riktigt känner livet i mig.

Och många gånger följer skrattet med hela vägen hem. Calla kommer ibland på sig själv med att fnissa när hon minns något tok från en av de många föreställningarna.

Calla har ingen man i sitt liv, men hon har många barnbarn och även skaran med barnbarnsbarn växer. Det är också en källa för drömmar.

– Jag vill uppleva så mycket jag kan, säger Calla och tittar på byrån som är fylld av fotografier. Det är en gåva att få se barnen växa upp och utvecklas till fina människor. För det är de hela bunten. Snälla och omtänksamma. De sätter guldkant på livet genom besök, sms och samtal.

Calla har inga särskilda önskningar just nu.

– Men visst vore det roligt med något bröllop innan jag knatar vidare. Och kanske någon mer bebis att snusa i nacken. Blotta tanken på att inte ha planer skrämmer mig. Tänk vilken fasa att stiga upp varje morgon, sitta i lägenheten och höra gökuret ticka.

Kortsiktiga mål

Annars lämnar Calla drömmarna åt natten. Dagarna och veckorna fyller hon hellre med kortsiktiga och nåbara mål.

– Det är mycket roligare så. Jag har en plastficka där jag lägger recept jag är nyfiken på. Och i garnkorgen ligger mönster och väntar på regniga dagar.

Dessutom tycker Calla att hon med åldern blivit mycket bättre på att leva i nuet.

– Slipper jag krämpor i dag, då tackar jag Gud för det och tar en promenad. Är det lite krassligt en dag? Då myser jag med en patiens framför datorn, kollar Facebook eller löser korsord.

Calla fyller på kaffe och undrar om det inte finns plats för en bulle också?

– De tinar snabbt i ugnen, säger hon. Jag gjorde vanliga kanelbullar den här gången, men nästa gång blir det med mörk choklad.

Och det är väl så Callas liv bäst kan beskrivas. Vardagen är inte så dum om man kan njuta av det lilla. Och har man sen små guldkorn att längta till …

– Då kan en 88-årig gumma känna sig nöjd.

Läs mer:

Därför är det så viktigt att ha mål och drömma

Möt superpensionären Kerstin

Se till att vara behövd – det mår du bra av

14 saker du kan göra varje dag för att bli lyckligare

 

Text: Sara Marteus

Foto: Natalie Lindholm


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…