Annons

Annons

Tänk att du är glad – så blir du det!

Dela
(0)

Efter 40 år som kirurg har Nisse Simonsson bytt jobb. Numera är han föreläsare i ämnet glädje och skratt. Och han lever som han lär!

– Ett positivt tänkande gör oss faktiskt friskare, säger han. Om du varje dag koncentrerar dig på att säga minst tre vänligheter till din omgivning blir livet mycket trevligare. När jag berömmer min hund och säger ”du är duktig” blir hon så lycklig. Om det är så lätt att göra en hund glad, ska det väl inte vara svårare att göra samma sak för en människa!

Annons

Den 69-årige numera pensionerade kirurgen är uppväxt i Strömsund, tio mil norr om Östersund, har blivit sitt Jämtland trogen genom åren. Han bor på Frösön  tillsammans med hustrun Bisse och hunden Isa. Barnen Pelle och Anna är utflugna och har egna familjer. Nisse medverkar ofta i olika radio- och TV-program, särskilt med medicinsk anknytning. Han har sommarpratat i radio och varit med i SVT:s underhållningsprogram Sommarpratarna. Han är också en uppskattad författare, krönikör och hans föreläsningar drar fulla hus över hela landet.

Sju böcker har det blivit och en åttonde är på gång. Alla handlar de om hjärnan på olika sätt. Men inte ur ett kirurgiskt perspektiv, utan mer från den praktiska och filosofiska sidan. Som den optimist Nisse är lyfter han gärna fram de ljusare sidorna – och betydelsen att vara nöjd med sig själv.

– Var och en måste finna sin egen mening i livet. Kanske är det så att jag genom mina två barn lyckats göra min del, att jag fört vidare mina gener ett steg till, säger han och fortsätter:

– Konsten ligger i att finna lycka i det lilla, det som händer i vardagen. För mig kan lycka vara att sitta i snön och doppa limpan i varm choklad.  Eller när lilla barnbarnet sa ”faffa” innan hon kunde säga ”fajmo”. Kan man inte plocka ut sådana små lyckostunder blir livet väldigt bakhalt.

Doktor Simonsons visdom är ihopsamlad under ett långt och händelserikt liv, med pappa Gunnar som den förste i raden av budbärare. Han drev en Ica-affär och var noga med att hålla tiderna och öppna tidigt så att kunderna inte hann gå till Konsum. Och att hålla tider och inte låta folk vänta blev lika viktigt för Nisse när han började arbeta som läkare.

– Pappa betonade också hur viktigt det var att kunna namnen på kunderna, även det tog jag till mig som läkare, att veta vad mina patienter heter handlar om respekt.

Under sina föredrag talar Nisse om hjärnan. Beroende på vad vi ger hjärnan för signaler kan den också hjälpa oss att må bättre.

– Genom att vi intalar oss att vi är glada, livet är gott, så går hjärnan på det. Därför kan faktiskt ett positivt tänkande göra oss friskare!

Läs mer om Nisse i Hemmets Veckotidning nr 13!

Foto: Gugge ZelanderLäs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…