Annons

Annons

Tacohej – snart är fredagsfavoriten historia

Det är länge sedan tacon kom, såg och besegrade det svenska folket. Frågan är om det är dags för ett tronskifte i fredagsmyset? "Jag tror att det är tacohej inom några år om de inte hittar på något väldigt nytt. Allting har sin tid i solen", säger Lennart Wallander, vd på kommunikationsbyrån Food and Friends.

Dela
(38)

Fredagsmys i kvadrat. Bild: IBL

Förr i tiden kunde handelsmän grunda förmögenheter på att åka ut i världen och frakta hem exotiska kryddor. Med tacos är det lite grann på samma sätt. På 80-talet började ett par företag ta in texmex-produkter i hyllorna för att introducera nyheten. Konsumenterna var tveksamma till en början.

Annons

Sommaren 1988 blev Lars-Olof Mattson, då vd på smaksättningsföretaget Nordfalks som senare blev Santa Maria, bjuden på en överraskningsmiddag i Bohuslän under en segelsemester.

På menyn stod tacos som middagsvärdarna köpt i Schweiz. Barn och vuxna åt som om det inte fanns någon morgondag.

VD golvades av samma sak som tusentals svenskar golvats av efteråt. Lite heta kryddor, lite pyssel, lite grönt och mycket såser.

Nästan som en kräftskiva.

– Jag tänkte: ”Kryddig mat är beroendeframkallande och ju mer stark mat vi svenskar äter desto mer kryddor säljer jag”, berättade Lars-Olof Mattsson för DN 2011.

Affärsmannen i honom fattade att han satt tänderna i någonting med potential. Santa Maria satsade och kunde introducera svenskarna för ett helt sortiment med allt från taco till guacamole och jalapeno.

Det tog dock flera år innan satte sig i butikerna och i svenska hem men idag är tacon ett självklart inslag i vad svenskar kallar ”fredagsmys” .

Samtidigt har marknadsandelarna för texmexjättar som till exempel Santa Maria och Old El Paso vuxit undan för undan.

Måltidsforskaren Rickard Tellström sommarpratade 2017. Han fredagsmyser gärna med skaldjur och vin. Bild: IBL

Med åren har tillbehör, såser och tekniker kommit till och den typiska svenska tacon med köttfärs, majs och gurka är numera bara en variant av utbudet.

Det finns fish tacos, chicken tacos och myriader av variationer på det givna temat.

Ett snabbt ögonmått från texmexhyllan på en genomsnittlig livsmedelsaffär i Sverige en fredag eftermiddag vittnar om att det är barnfamiljerna som är de största entusiasterna.

– Barn gillar ju upprepning och vill se enskildheter. Allt det uppfyller fredagstacosen, säger måltidsforskaren Rickard Tellström.

Han kan dra historiska paralleller till sedvänjan med Service à la  française som var poppis i 1800-talets början.

Det vill säga att maten serveras i olika skålar eller grytor som står på bordet och så får var och en komponera sin middag.

Enkelt, demokratiskt och fritt från käbbel.

Exotiskt, men med förnuft

Och eftersom fredagsmyset är en ”passagemåltid” mellan vardagen och den stundande helgen så sitter den demokratiska tacon som en smäck.

Tacon är också ett uttryck för vår stora förmåga att välkomna utländska och exotiska influenser i köket. Ja, alltså exotiskt men med förnuft.

Genom historien har vi svenskifierat både kinesisk och indisk mat till exempel. Kineserna har inte sett biff med bambu ens på vykort och den indiska matlagningen har importerats via England.

– Vi är gärna öppna för mat som uttrycker modernitet och vem vi är som individer men vi plockar inte från vilka länder som helst, säger Rickard Tellström.

– Den tacon vi äter är ju amerikansk, den är ju inte mexikansk.

Handlar om timingÄven om vi är öppna för nymodigheter så handlar det om timing för att en maträtt ska hitta rätt.

Matmagasinets chefredaktör och TV-kocken Maud Onnermark minns att hon var med och gjorde en specialare om asiatisk mat med tidningen ”Allt om mat” 1984. På omslaget hade man en bild på sushi.

Det svenska folket var inte redo.

– Jag tror det är det numret som har sålt sämst genom alla tider. Vi var lite tidigt ute, säger Maud Onnermark som dock själv brukade fredagsmysa med just sushi när barnen var yngre.

– Det låg på vägen hem och det var enkelt att hämta. Sen gillar jag skaldjur på hösten.

Maud Onnermark föredrar skaldjur till fredagsmyset. Bild: Ulrika Pousette

”Plockigt och socialt”

Maud Onnermark menar att tacon utvecklats en hel del sedan introduktionen vilket gör att den fortfarande kan vara ett attraktivt alternativ. Tacoskalet kan bytas mot salladsblad och creme fraichen mot mangosalsa.

Koreanska bibimbap och pokébowls kan vara tänkbara utmanare på fredagsmystronen.

– Då får man ju det där plockiga och sociala.

Frågan om det blir en kulturrevolution i det svenska köket handlar dock inte så lite om marknadsföring. Det bevisas inte minst av hur kryddföretagen lyckats sälja in texmex-vågen. Dessutom finns det uppenbara försök att koppla ihop just fredag och fredagsmys med till exempel chips och kyckling.

Kronfågels drive satte kycklingen på fredag i det allmänna medvetandet. En melodi som blev en veritabel landplåga och svår att glömma (Källa. Youtube)

Tareq Taylor hoppas på kycklingkebab

Tv-kocken och familjefadern Tareq Taylor har inte glömt den efterhängsna jingeln som pluggade in kycklingen som självklar fredagsrätt.

Han kommer till och med ihåg refrängen. Från barndomen minns han fredagar som var vikta åt pommes strips (svarta utanpå och vita inuti) och lövbiff med persiljesmör.

Numera fredagsmyser han gärna när tillfälle ges. Tareq Taylor medger att han, precis som alla andra, är fast i tacoträsket.

– Det är ju en härlig trend, säger Tareq Taylor.

– Fast vi äter mer kycklingkebab. Det är mysigt att kunna sitta och plocka. Det måste få ta tid, man ska inte äta på ackord.

Kycklingkebaben är inget han bara plockar ur kockmössan. Rätten finns med i hans senaste kokbok och han hoppas att den kan utmana tacos i fler hem.

– Jag hoppas på det, det är inte svårare att göra än en taco.

TV-kocken och kokboksförfattaren Tareq Taylor hoppas på kycklingkebab. Foto: Lucky Day/TV4

”Tacohej”

Om Maud Onnermark hade satt sushi på ett tidningsomslag i dag hade ingen höjt på ögonbrynen. Det exotiska blir välbekant när man kan köpa det var som helst. När pulled pork finns i bensinmackens utbud så vet man att det förlorat nyhetens behag. Och tacon är lika exotiskt som falukorv i dag.

Det borde alltså vara dags för ett tronskifte till fredagsmyset.

– Jag tror att det är tacohej inom några år om de inte gör något väldigt nytt, säger Lennart Wallander, vd på kommunikationsbyrån Food and Friends som varje år kartlägger svenskarnas matvanor i sin Matrapport.

– Mat går i cykler. Först är något konstigt, sedan är det spännande, bra och sedan blir det tråkigt. Det är precis som med all annan kultur.

Lennart Wallander förutspår att tacos snart gjort sitt i fredagsmyset. Bild: Food & Friends

Samtidigt har texmexjättarna varit bra på att förlänga den cykeln med innovativa grepp.

– De är ju inte sämre än att de vet att de måste hitta på något nytt. Jag tror de har full koll, säger Lennart Wallander som gissar att tacos kommer att ersättas av något liknande på fredagsmyset framöver.

Som till exempel meze från mellanöstern. Plockmat med mycket röror och byttor och andra smaker än vad vi är vana vid.

Men det ska sägas att även om svensken är vidöppen för influenser utifrån så gör vi som vi brukar.

Åtminstone enligt Food & Friends matrapport för 2017.

Undersökningen visar att ”biff med tillbehör” är den populäraste helgmaten. Undersökningen visar också att svensken anser att tacos och sushi är de näst trendigaste maträtterna idag.

Men tacons tid börjar alltså bli utmätt.

– All mat har sin tid i solen. Vem äter till exempel palt idag? säger Lennart Wallander.

 

Vad är ”fredagsmys”?

I augusti 1968 försvann skolplikten på lördagar. Därmed blev fredag kväll en tidpunkt för hela familjen att samlas kring något gemensamt. Till exempel chips, läsk och kriminalserien ”Baretta” på TV.

Okänt ursprung men ordet har funnits i svenska akademins ordlista (SAOL) sedan 2006. Måltidsforskaren Rickard Tellström tolkar det som en en passagerit mellan vardag och helg.

– Det är lite som After work och gofikat som de har på vissa arbetsplatser på fredagarna.

 

Vad är texmex?

Som namnet antyder så handlar texmex om ett kulinariskt möte mellan Texas och Mexiko. Här ingår allt från tacos till nachos, fajitas, enchiladas och quesedillas. Sverige och Norge är storkonsumenter av texmex.

Läs mer:

5 tips till dig som älskar fredagsmys

fixa-fredagsmyset


Läs mer om:

Dela
(38)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…