Annons

Annons

Tack vare en organdonator har Kina fått ett nytt liv

Dela
(0)

Kina Lindqvist organtransplanterad
Ända sedan Christina ”Kina” Lindqvist som 18-åring fick typ 1-diabetes hade hennes blodsocker pendlat mellan 2 och 44 mmol/l. Rejäla svängningar som påverkade hennes hälsa mycket.
– Min diabetes var väldigt svårinställd, så jag mådde jättedåligt.
Dessutom fick Kina beskedet att hon var steril, vilket var en stor sorg. Desto större blev glädjen när hon, 37 år gammal, plötsligt blev gravid med dottern Engla. Enda smolket i bägaren var att graviditeten blev en tuff belastning för Kinas redan ansträngda njurar.
– Mina njurar blev så dåliga att Engla fick förlösas med kejsarsnitt 10 veckor tidigare. Direkt efteråt steg njurvärdena lite.
Värdena var dock långt ifrån bra, njurarnas kapacitet var bara 50 procent.
– Jag orkade ingenting, jag bara sov.
Lilla Engla såg inte mycket av sin mamma.
– Här hade jag längtat efter barn så länge och när jag så äntligen får en dotter orkar jag inte vara med henne, det var nog det allra värsta.
Kinas njurläkare började nu tala om en dubbeltransplantation, där hon skulle få ny njure och bukspottkörtel.
– Jag förstod först ingenting, man kan väl inte få någons annan bukspottkörtel, frågade jag läkaren. ”Jo”, sa hon, ”du kan få från en avliden…”
Enda chansen att bli frisk
Det scenariot hade Kina aldrig stått inför tidigare. Så länge det handlade om en ny njure fanns det frivilliga donatorer i hennes omgivning. Det som läkaren nu pratade om var mycket större – men också en möjlighet för henne att bli fri från sin diabetes.
– Eftersom mitt blodsocker var så svajigt skulle en ny njure snart också bli dålig. Så min enda chans att bli frisk var en dubbeltransplantation.
Vägen dit var dock lång och först den 26 april 2012 sattes Kina upp på en väntelista för donation. Då var utredningen klar som visade att hon skulle klara en dubbeltransplantation.
Tidigt på morgonen den 9 juni 2012 rullades Kina så äntligen in för operation. Fem timmar senare hade hon fått en ny njure och bukspottkörtel – och var fri från sin diabetes!
Den nya njuren sitter på vänster sida. Kina klappar lite ömt på den.
– Jag brukar prata med den ibland: ”Tack för att du finns!”
Alla de gamla organen är kvar, vilket innebär att Kina har tre njurar och två bukspottkörtlar.
– Den nya och min gamla bukspottkörtel samarbetar med varandra, den nya gör insulin och den gamla bukspottet, det är jättehäftigt!
Donatorn var okänd, det är de alltid. Men Kina tror att det är en man. En man som förändrat hennes liv.
– Jag skulle så gärna vilja skriva ett brev till hans familj. Tacka så oerhört mycket för hans gåva och berätta hur mycket det här har betytt för min familj, att vi har kunnat leva vidare.
Kina, som i dag är 46 år, har verkligen fått ett nytt liv. Hon påtar i trädgården hemma i huset i Almunge, tre mil utanför Uppsala, och det är full fart på jobbet som barnskötare som hon älskar. Men bäst av allt, hon är en pigg och glad mamma till Engla, som i dag är 8 år.
– Äntligen kan jag vara en riktig mamma, som jag velat vara i 20 år!
Donationen har också gjort Kina till en ivrig förespråkare för att anmäla sig till donationsregistret.
– Tidigare tänkte jag: Vad har jag som någon annan kan ha nytta av, men nu vet jag bättre. Jag anmälde mig faktiskt till Donationsregistret här på sjukhuset strax efter att jag var transplanterad. Kan man ta emot måste man också kunna ge!

Annons

Vem kan donera?
Det finns ingen övre eller undre åldersgräns för att donera. Vissa organ och vävnader, som hornhinnan, påverkas väldigt lite av åldern.
– Tänk aldrig på om du är för gammal eller sjuk, ta bara ställning till om du vill donera eller inte, resten sköter sjukvården om, betonar transplantationskoordinator Nadine Weidenberg. Nadine Weidenberg transplantationskoordinator
För att bli organdonator krävs att personen vårdas på en intensivvårdsavdelning, ligger i respirator och är konstaterat hjärndöd.

Läs mer om Nadine och hennes arbete i veckans nummer!

 

Så gör du din vilja hörd
* På www.livsviktigt.se finns Donationsregistret där kan du säga Ja eller Nej till organdonation. Du kan även berätta om du vill göra några undantag. Hittills har cirka 1,5 miljon svenskar anmält sig.
* Fyll i ett donationskort. Korten finns på apotek, vårdcentraler och på www.livviktigt.se. Tänk på att förvara det synligt, t ex i din plånbok.

* Berätta om din vilja för dina anhöriga, muntligt eller skriftligt.

 

Fyra transplantationscenter
Alla sjukhus i Sverige med en intensivvårdsavdelning kan medverka vid en organdonation – men bara fyra sjukhus ansvarar för transplantationen:
Karolinska universitetssjukhuset – transplanterar lever, njure, bukspottkörtel.
Sahlgrenska universitetssjukhuset – transplanterar hjärta, lunga, lever, njure, bukspottkörtel, tunntarm.
Skånes universitetssjukhus – transplanterar hjärta, lunga, njure.
Akademiska sjukhuset – transplanterar njure, bukspottkörtel.

Donationsveckan
Den 11 oktober är det europeiska donationsdagen. I Sverige har vi en hel donationsvecka, vecka 41, för att göra fler medvetna om vikten av att ta ställning. Dontationskort

Av Christina Mellberg
Foto: Guy Skoog, Christina Mellberg

 


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…