Annons

Annons

Swedish thrillers – wow, liksom!

Dela
(0)

 

Min kära svåger Steve älskar inte bara svenska Emma (min syster), han älskar mycket här i Sverige. Naturen, de små städerna, landskapet, maten, parkerna och stränderna.

Och så älskar han svenska deckare!

Annons

Därför skickade jag honom några snabba frågor och bad honom ge oss några tips på vad han läser just nu. Han tycker deckare ska vara rejält läskiga, så tipsen lär inte hamna inom kategorin mys…

Här är mina frågor och hans svar från ett mejl häromdagen:

 

Vilka svenska deckare har du läst?

Hello Pernilla and Sweden! Camilla Läckberg, Henning Mankell, Stig Larsson.

Vilken kommissarie tycker du är bäst, och varför?

Jag tycker om Mankells Wallander eftersom han är trovärdig och realistisk.

Är han typiskt svensk, tycker du? Och på vilket sätt?

Han är en svensk från förr, på något vis. En man som tampas med att hänga med i tiden, i Sverige idag. Det är ju intressant, så klart. Man får inblick i både svenskt nu och förr.

Du älskade ju de svenska Mankell-filmerna och ogillade först den engelska varianten. Vad är skillnaden mellan dem, tycker du? Miljö? Politik? Vad?

Jag var inte särskilt glad för den engelska versionen i början, men har faktiskt vant mig och tycker om den nu. Den svenska versionen var mer lik böckerna i sitt sätt att filma, och så fick man se mer av de svenska städerna och byarna. Den engelska serien är inte lika svensk.

Vad är svenskt, då? Och vad är svenskt på film och i böcker?

Jag tycker att landskapet med de små röda gårdarna är typiskt för Sverige. Jag gillar att se det eftersom jag sett det på riktigt. Men jag och många andra engelsmän gillar nog svenska deckare för att de är realistiska, inte som de amerikanska filmer och böcker vi är vana att annars se på här i England.

Vad läser du själv just nu – kan du ge oss några tips?

Jag läser en Jack Reacher-roman av Lee child. Fantastiska böcker!

Dina 3 favoritförfattare i världen?

1. The Flesheater av Stuart MacBride  2.Target av Simon Kernick. 3. Kiss the girls av James Patterson.

 

Steve med sin lille son – min systerson alltså! – Archie (som nu är 4 år).

Steve har  inte bara testat våra deckare – även några svenska traditioner. Som kräftskiva, till exempel! Snaps gillade han inte, kräftor sådär. Men västerbottenpajen passade de engelska smaklökarna desto bättre…

Steves tips hittar du både på svenska (några titlar av varje författare) och på engelska på bland annat www.adlibris.se

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…